Sklepowe półki uginają się pod ciężarem łakoci. Niestety, większość słodkich przekąsek z supermarketu zawiera w sobie mnóstwo konserwantów i ulepszaczy smaku. Jeżeli nie chcesz karmić się tą szkodliwą chemią, sama przygotuj w domu pyszny i pożywny przysmak!
Składniki:
230 gram orzechów nerkowca, pół łyżeczki soli morskiej, 1 szklanka drylowanych daktyli (ok. 190 gram), 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, tabliczka ciemnej czekolady, łyżka miodu
Przygotowanie:
Nerkowce i sól morską wrzucamy do malaksera i miksujemy przez kilka sekund. Następnie dodajemy daktyle i znów rozdrabniamy wszystko przez około pół minuty. Masa powinna być zwarta, tak by łatwo można było formować ją palcami. Jeżeli jest zbyt krucha i sypka dodajemy do niej niewielką ilość wody.
Tak otrzymaną orzechowo-daktylową mieszankę władamy do garnka z grubym dnem. Dorzucamy do niej połamaną czekoladę oraz ekstrakt z wanilii i miód. Całość podgrzewamy na małym ogniu aż czekolada całkowicie się roztopi.
Następnie prostokątną formę wykładamy nieprzywierającym papierem i wylewamy do niej masę. Zostawiamy ją do zastygnięcia, a następnie kroimy na 10-12 kawałków.
Smacznego!