Batoniki HOME MADE - z orzechami & daktylami - zdrowa przekąska dla wszystkich czekoladoholików

31 Stycznia 2013

Słodki przysmak, któremu nie będziesz potrafiła się oprzeć!

Batoniki domowej roboty

Sklepowe półki uginają się pod ciężarem łakoci. Niestety, większość słodkich przekąsek z supermarketu zawiera w sobie mnóstwo konserwantów i ulepszaczy smaku. Jeżeli nie chcesz karmić się tą szkodliwą chemią, sama przygotuj w domu pyszny i pożywny przysmak!

Czekoladowe batoniki z orzechami i daktylami (źródło: ohsheglows.com)

Składniki:

230 gram orzechów nerkowca, pół łyżeczki soli morskiej, 1 szklanka drylowanych daktyli (ok. 190 gram), 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, tabliczka ciemnej czekolady, łyżka miodu

Przygotowanie:

Nerkowce i sól morską wrzucamy do malaksera i miksujemy przez kilka sekund. Następnie dodajemy daktyle i znów rozdrabniamy wszystko przez około pół minuty. Masa powinna być zwarta, tak by łatwo można było formować ją palcami. Jeżeli jest zbyt krucha i sypka dodajemy do niej niewielką ilość wody.

Tak otrzymaną orzechowo-daktylową mieszankę władamy do garnka z grubym dnem. Dorzucamy do niej połamaną czekoladę oraz ekstrakt z wanilii i miód. Całość podgrzewamy na małym ogniu aż czekolada całkowicie się roztopi.

Następnie prostokątną formę wykładamy nieprzywierającym papierem i wylewamy do niej masę. Zostawiamy ją do zastygnięcia, a następnie kroimy na 10-12 kawałków.

Smacznego!

Strony

Komentarze (13)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2013-02-04 18:11:58

jezu, a co do jest nie rozpuścic tylko czekolady w garnku tylko polać na wyłożonej już masie? Wielka fiolzofia...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-31 16:02:25

kiedy w końcu podacie przepis na smaczne i zdrowe polskie ciasteczka a nie takie amerykańskie, które maja mnóstwo kalorii

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
anie
(Ocena: 5)
2013-01-31 14:23:54

by was gęś kopnęła... jestem na diecie! :(

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-31 16:05:48

nikogo to nie obchodzi.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-31 16:32:20

bardziej niż ten "cięty" komentarz.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-31 10:42:35

Ja gram w pasjansa, do przepisu bierze się 230 GRAMÓW orzechów!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-31 10:39:08

Ostatnio robiłam podobne. Później oczywiście tego żałowałam, bo wiadomo jak mama zawsze powtarza - nie można jeść wszystkich, bo cię brzusio rozboli:P No, ale przepis wypróbowany. Fajne daktyle i orzechy kupiłam wtedy pamiętam na stronie owocowyraj.eu. (Taka mała darmowa reklama:P )

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Mir.
(Ocena: 5)
2013-01-31 03:07:38

Ooo nie, jest 3 w nocy, a wy narobiliście mi smaku...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
tamtarantam
(Ocena: 5)
2013-01-31 01:12:35

w przepisie "czekoladowe" batoniki, a na zdjęciu batoniki polane czekoladą, żal

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
qwteg
(Ocena: 5)
2013-01-31 09:00:21

straszne co nie? straaszne, leśli chcesz to możesz zrobić batoniki a potem je polać czekoladą...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-31 11:39:34

ale skoro podają przepis to wypada zamieścić pasujące do niego zdjęcie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz