Chyba każdy z nas kojarzy zabawną reklamę ciasteczek Oreo, w której kilkuletnie dziecko uczy swojego tatę prawidłowego jedzenia tej słodkości (rozłożyć na pół, polizać, zamoczyć w mleku i zjeść). Czarno-białe ciastka doskonale sprawdzają się również jako dodatek do wszelkiego rodzaju wypieków.
Składniki na 12 porcji:
Ciasto: 2 jajka, 5 łyżek kakao, 175 g cukru, 4 łyżki rozpuszczonego masła, 180 ml gorącej wody, 140 g mąki pszennej, 75 g mielonych wiórków kokosowych (lub opcjonalnie ulubionych orzechów), pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta sody, odrobina soli, 100 g jogurtu naturalnego, ciasteczka Oreo (12 sztuk)
Krem: 250 g serka mascarpone, 150 ml śmietanki kremówki 30%, 2 łyżeczki cukru pudru, 8 pokruszonych drobno ciasteczek Oreo.
Wykonanie:
Foremkę na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami, a następnie do każdej wrzuć po ciasteczku Oreo. Jajka ubij z cukrem tak, by powstał gęsty krem. Kakao rozpuść w maśle i gorącej wodzie. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i wiórkami (bądź orzechami). Do jajek dodawaj na zmianę po łyżce jogurtu i łyżce masy kakaowej. Dorzuć do tego łyżkę suchych składników i wszystko zmiksuj. Powtarzaj to, dopóki wszystkie składniki się nie skończą. Masę przełóż do foremek i piecz w 180 stopniach przez kwadrans.
W tym czasie przygotuj krem. Mascarpone ubij z kremówką i cukrem. Wymieszaj masę z pokruszonymi ciasteczkami i przełóż do rękawa cukierniczego. Ozdób upieczone babeczki kremem, a następnie (opcjonalnie) wetknij w niego po jednym mini ciasteczku Oreo. Gotowe!
Kinga Walczak
Zobacz także:
Chrupiąca BRUSCHETTA z jajkiem - śniadanie w pysznym & prostym wydaniu na co dzień!
Na sam widok aż cieknie ślinka!
Aromatyczne GAZPACHO z papryki, ogórków i pomidorów - PYSZNOŚCI, PALCE LIZAĆ!
Niedrogie, zdrowe danie, które cudownie orzeźwia.