Musztarda jest znana ludzkości już ponad dwa tysiące lat! A pierwszy przepis na jej przygotowanie pochodzi z 42 r. Nazywana przez starożytnych Rzymian palącym sokiem, cieszyła się największą popularnością w Aleksandrii. Za czasów Karola Wielkiego musztarda, głównie dzięki masowej uprawie gorczycy przeżywa swój rozkwit popularności. W 1650 r. tylko w samym Paryżu działało już 600 zakładów produkujących musztardę…
Maleńkie ziarnko gorczycy
Musztardę robi się z gorczycy. To właśnie jej musztarda zawdzięcza swój smak i aromat. Istnieją dwie główne odmiany tej rośliny: biała (zwaną też czasem jasną lub żółtą, łac. Sinapis alba) i czarna (Brassica nigra). Inne popularne gatunki gorczycy to sarepska (Brassica juncea) oraz perska (Brassica eruca). O smaku musztardy w głównej mierze decyduje jakość ziarna gorczycy oraz przyprawy. Im wyższa jakość ziarna gorczycy, tym doskonalszy smak musztardy, im staranniejsza kompozycja przypraw, tym ciekawszy efekt końcowy. Wiemy to z doświadczenia.
Gorczyca pochodzi głównie z rejonu Morza Śródziemnego oraz Europy południowo-wschodniej. Występuje również w Azji i Ameryce Północnej. Jako przyprawa znana jest od tysięcy lat. Istnieją dowody używania tej przyprawy już w epoce późnego neolitu, nasiona gorczycy odnaleziono również w odkopanych niedaleko Bagdadu sumeryjskich naczyniach. Ze znalezionych tam tabliczek wynika, że lud ten używał nasion Synapsis alba jako składnika maści leczniczych.
Popularność gorczycy wynika z wielorakiego zastosowania zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Lecznicze działanie gorczycy było znane ludziom od tysiącleci, niemal we wszystkich kulturach i religiach. Obecnie zostało ono potwierdzone badaniami naukowymi w wielu klinikach świata zajmujących się medycyną naturalną. Starożytni Rzymianie stosowali ją również jako afrodyzjak, dodając do eliksirów miłosnych.
Żywa legenda czyli muzeum musztardy
Musztarda ma tak zagorzałych wielbicieli, że z ich inicjatywy powstało największe na świecie Muzeum Musztardy w Mount Horeb w stanie Wisconsin w USA. Zbiory muzeum obejmują ponad cztery tysiące opakowań szklanych, plastikowych i metalowych z najsmaczniejszymi rodzajami musztardy zebranymi w Stanach Zjednoczonych oraz w ponad 60 krajach świata.
Światowy Dzień Musztardy Od 1991r z inicjatywy kustosza Muzeum Musztardy w Mount Horeb Barry’ego Levenson’a, co roku w każdą pierwszą niedzielę sierpnia obchodzony jest Światowy Dzień Musztardy. W Polsce popularyzatorem tego smakowitego święta jest marka KAMIS – producent doskonałej i największej na polskim rynku oferty i smaków musztard.
Materiały prasowe