8 pomysłów na czekoladowe przysmaki, które poprawią Ci humor!

15 Listopada 2015

Czym poprawisz sobie humor lepiej w szary, jesienny dzień, jeśli nie czekoladą? Dzięki czekoladowym przysmakom świat od razu wyda się kolorowy.

czekolada

Smak kakao znano już kilka stuleci przed naszą erą. Olmekowie, pierwsza i jedna z najbardziej rozwiniętych kultur Ameryki Środkowej, doceniali walory kakaowca, a swoją wiedzę przekazali Majom, którzy uważali czekoladę za cenne lekarstwo. Do Europy czekolada trafiła w XVI wieku za sprawą hiszpańskiego konkwistadora Hernána Cortésa. W 1679 roku dzięki cukiernikowi o nazwisku Pralin płynną dotąd czekoladę zaczęto podawać w formie małych kuleczek o bardzo gęstej konsystencji. Pralinki były jednym z ulubionych przysmaków Króla Słońce Ludwika XIV. Z kolei w 1866 roku firma Cadbury wprowadziła na rynek pierwszą bombonierkę. W Polsce kakao przez długi czas stosowano jako lekarstwo i podawano wyłącznie chorym. Cukiernicy nieprędko przekonali się do tego produktu. Przełomu dokonał Ernest Wedel, który w 1845 roku zatrudnił się w cukierni, a z czasem usamodzielnił się i otworzył swój pierwszy zakład cukierniczy.

Dziś czekoladę smakujemy jak świat długi i szeroki. Sklepowe półki uginają się pod ciężarem słodkich i gorzkich tabliczek, pralin, bombonierek, trufli, czekoladowych ciast, ciasteczek, lizaków, deserów… A gdyby tak coś czekoladowego przygotować na własną rękę? O tej porze roku, gdy pogoda nas nie rozpieszcza, jest to szczególnie zalecane! Sprawdź nasze propozycje i rozkoszuj się cudownym smakiem boskiej czekolady…

Trufelki migdałowe

Składniki: 25 ml śmietanki UHT 30 proc., 20 g miodu, 200 g czekolady mlecznej, 25 g czekolady deserowej, 35 ml amaretto, 35 g masła, kakao

Wykonanie: śmietankę gotujemy z miodem. Czekolady łączymy ze sobą i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Następnie zalewamy je śmietanką i dodajemy masło, na końcu dolewamy amaretto. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy masa się już dobrze schłodzi, łyżeczką lub małą gałkownicą dzielimy ją na porcje, formujemy z nich kulki i obtaczamy w kakao. Trufelki najlepiej przechowywać w lodówce.

Strony

Komentarze (2)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

olka
(Ocena: 5)
2015-11-18 01:43:54

re: 8 pomysłów na czekoladowe przysmaki, które poprawią Ci humor!

bardzo fajne czekolady maja na bio-kraina.pl. moja ulubiona to gorzka z owocami leśnymi. pychotka :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1