7 pomysłów na wielkanocne przystawki

24 Marca 2016

Wielkanoc za pasem! Jeśli jeszcze nie zdecydowałaś, jakie świąteczne przystawki powinny trafić na stół, oto godne rozważenia propozycje.

wielkanocne przepisy

Wielkanoc daje szerokie pole do popisu, jeśli chodzi o wykorzystanie jajek, warzyw, świeżych ziół. Możemy z nich wyczarować smaczne i zdrowe smakołyki. Nasze propozycje na przystawki powinny przypaść do gustu zarówno zwolennikom tradycyjnych smaków, jak i tych z bardziej wyrobionym podniebieniem.

Pamiętajmy, że przepisy możemy modyfikować – np. zamiast majonezu, użyć mieszanki majonezu i jogurtu naturalnego (greckiego) albo zupełnie z niego zrezygnować na rzecz jogurtu. Zadbajmy ponadto o apetyczne udekorowanie potrawy.

Zobacz także: Jak zrobić deser z serka mascarpone?

Jajka faszerowane rzeżuchą

Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo, kopiasta łyżka majonezu, łyża musztardy, duża parówka lub 10 dag kiełbasy parówkowej, sól, pieprz, 2 kopiaste łyżki posiekanej rzeżuchy, marynowana papryka, młode listki rzeżuchy, gęsty majonez, liście sałaty

Wykonanie:

Obrane ze skorupek jajka kroimy wzdłuż na połowę, delikatnie wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce. Drobno pokrojoną parówkę ucieramy z żółtkami, posiekaną rzeżuchą, łyżką majonezu i musztardą, dodajemy przyprawy, wyrabiamy (farsz powinien być pulchny i lekko pikantny). Nadziewamy białka, formując zgrabne kopczyki. Porcje układamy na półmisku wyłożonymi liśćmi sałaty, przybieramy papryką, porcją majonezu, posypujemy rzeżuchą. Podajemy zaraz po przygotowaniu, wtedy rzeżucha nie straci świeżości i wygląda apetycznie.

Surówka z pomidorów staropolska

Składniki: 6 dużych lub 8 średnich, jędrnych pomidorów, 2 małe, słodkie cebulki (szalotki), 2 małe, świeże ogórki, 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany, (zalewa): 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki wody, czubata łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu, sól

Wykonanie:

Składniki zalewy zagotowujemy, dodajemy drobno posiekane cebulki, zestawiamy z ognia, pozostawiamy do wychłodzenia. Ogórki obieramy, kroimy w niezbyt cienkie plasterki, układamy na spodzie salaterki, dodajemy obrane ze skórki, pozbawione pestek, pokrojone w poprzeczne plasterki pomidory. Całość zalewamy zimną zalewą, odstawiamy w chłodne miejsce na 10-15 minut. Przed podaniem zalewamy lekko spienioną śmietaną.

Strony

Komentarze (1)
ocena
1/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 1)
2016-03-24 06:09:46

re: 7 pomysłów na wielkanocne przystawki

Obieramy jajka ze skórek...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1