Ser mozzarella pochodzi z południowej części Włoch. Wytwarza się go przede wszystkim ze świeżego mleka bawolic, czasem z mleka krowiego, a niekiedy z ich mieszanki. Dostępny jest w postaci niewielkich kawałków o obłym kształcie, zanurzonych w serwatce. Znany jest szczególne ze swojej ciągliwości po roztopieniu. Jedna mała kuleczka mozzarelli ważąca 7 gramów ma 18 kalorii. Jest podstawą wielu potraw. Jakich? Oto garść inspiracji.
Składniki: kilka średniej wielkości pomidorów, opakowanie sera mozzarella, oliwa z oliwek, liście sałaty, listki bazylii, sól, pieprz
Wykonanie: pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Sałatę i bazylię dokładnie umyć. Mozzarellę odsączyć z zalewy. Pomidory i ser pokroić w plastry. Układać je na przemian na półmisku. Dodać przyprawy i polać oliwą z oliwek. Na koniec udekorować liśćmi sałaty i bazylii.
Składniki: 250 dag chleba, 10 dag sera mozzarella, 8 łyżek mąki, 2 jajka, oliwa do smażenia, sól
Wykonanie: chleb pokroić na kromki o grubości pół centymetra. Odkroić skórkę. Miękisz pokroić w kwadraty o boku 4-6 cm. Tak samo pokroić mozzarellę. Na jeden kawałek sera powinny przypadać dwa kawałki chleba. Następnie wkładać ser między dwa kawałki chleba. Boki tak przygotowanych kanapek moczyć w wodzie i obtaczać kilka razy w mące. Kanapki układać na dużym półmisku, aby nie stykały się ze sobą. Jajka roztrzepać z odrobiną soli. Masą pokryć kanapki. Odstawić na godzinę. Po upływie tego czasu jaja powinny całkowicie wsiąknąć w chleb. Smażyć w dużej ilości wrzącej oliwy na jasnozłoty kolor (przez około 10 minut). Osączyć z nadmiaru tłuszczu, np. na papierowym ręczniku. Podawać gorące.
Składniki: 12 płatów lazanii, 2 kulki mozzarelli, 40 dag sera ricotta, 10 dag parmezanu, 10 dag pokrojonej szynki, posiekana cebula, 10 listków bazylii, łyżka masła, po półtorej szklanki sosu beszamelowego i pomidorowego z bazylią, sól, pieprz
Wykonanie: cebulkę usmażyć na maśle, dodać szynkę i smażyć przez minutę. Zmiksować mozzarellę z ricottą i połową parmezanu, bazylią, cebulą i szynką. Posmarować ugotowane płaty lazanii, zrolować i zawinąć brzegi. Włożyć do formy, polać beszamelem i sosem pomidorowym. Posypać resztą parmezanu. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki: 20 dag polędwicy wołowej, 30 dag mozzarelli, opakowanie rukoli, 5 łyżek oliwy z oliwek, łyżka kaparów, 20 dag ziemniaków, sól, pieprz
Wykonanie: rukolę wymieszać z dwoma łyżkami oliwy i łyżką osączonych kaparów. Przyprawić solą i pieprzem. Mozzarellę i polędwicę pokroić w plasterki. Mięso obsmażyć na dwóch łyżkach rozgrzanej oliwy. Gdy się przyrumieni, przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez kwadrans w 200 stopniach. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i usmażyć na pozostałej oliwie. Można użyć oliwy aromatyzowanej, np. chili lub cytrynowej. Plastry upieczonego mięsa i mozzarelli układać na przemian na półmisku w dwóch rzędach. Ziemniaki wymieszać z sałatką z rukoli i ułożyć pośrodku.
Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, duża kula mozzarelli, opakowanie mrożonego szpinaku, 200 g śmietany, 3 jajka, 2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Wykonanie: szpinak dodać na patelnię, podlać 3-4 łyżkami wody i dusić przez około 10 minut, aż do całkowitego odparowania wody. Dodać zmiażdżony czosnek i doprawić do smaku. Wsmarowaną masłem formę do tarty wylepić ciastem francuskim. Wierzch ponakłuwać widelcem, posmarować jednym roztrzepanym jajkiem i zapiekać w 200 stopniach przez 10 minut. Wymieszać śmietanę z dwoma jajkami. Dodać pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę i doprawić do smaku. Na podpieczony spód wyłożyć szpinak, zalać masą serowo-jajeczną i piec jeszcze przez 20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu wyjąć i odczekać parę minut, aby masa stężała.
Składniki: duża kula mozzarelli, ćwierć główki sałaty karbowanej, duża czerwona cebula, kiść żółtej papryki, szczypiorek, oliwa z oliwek, sól, pieprz
Wykonanie: sałatę umyć i dokładnie osuszyć. Porwać na cząstki i ułożyć w półmisku. Paprykę umyć i pokroić w paseczki. Ułożyć na sałacie. Ser mozzarella pokroić w paseczki i dodać do sałatki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ułożyć na sałacie. Doprawić solą, pieprzem i oliwą. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Dodać do przygotowanej wcześniej sałatki.
Składniki: 20 dag mozzarelli, 40 dag ryżu na risotto, 2 szklanki bulionu wołowego, 3 łyżki masła, 2 jajka, 10 dag bułki tartej, 5 dag parmezanu, oliwa do smażenia, sól, pieprz
Wykonanie: roztopić masło, wlać bulion, doprowadzić do wrzenia. Dodać ryż, gotować przez około 20 minut na małym ogniu, często mieszając. Odcedzić, jeśli trzeba. Ugotowany ryż przełożyć do miski, dodać jajka i parmezan. Doprawić solą oraz pieprzem i dobrze wymieszać. Mozzarellę pokroić w kostkę. Łyżką nabierać porcje ryżu, na każdą nakładać po 2-3 kawałki mozzarelli. Formować kulki tak, żeby ser znalazł się w środku. Każdą kulkę dokładnie obtoczyć w bułce tartej i delikatnie docisnąć. Ryżowe kule smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Dokładnie osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Julia Wysocka
Zobacz także:
PIZZA na śniadanie? W wersji z jajkiem jest zdrowa i pożywna! (Przepis na szybkie danie)
Sprawdź, jak przyrządzić królewskie śniadanie.
Pomysły na kolację light - lekko & pysznie!
Nie musisz rezygnować z kolacji – grunt to przyrządzić ją z głową.