Afrodyzjaki to substancje, które mają zwiększać libido i poprawiać sprawność seksualną. Sprawiają, że nasza ochota na igraszki się potęguje, a ze zbliżenia czerpiemy więcej radości. Mnóstwo afrodyzjaków drzemie w naturze. Wykorzystaj je w walentynki, podczas kolacji we dwoje podając dania pełne tych magicznych substancji.
Owoce morza to silny afrodyzjak – zawierają unikatową kompozycję składników, które znakomicie wpływają na potencję. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje witamina E (tzw. eliksir młodości i płodności) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Na walentynki proponujemy danie z krewetkami, które łączymy z granatem – on również zwiększa libido i poprawia sprawność seksualną.
Składniki: 0,5 żółtej papryki (pokrojonej w drobną kostkę), 0,5 czerwonej papryki (pokrojonej w drobną kostkę), 0,5 cebuli (pokrojonej w drobną kostkę), 5 łyżek majonezu, 2 łyżki ketchupu, 0,5 pęczka koperku (posiekanego), sok z 1 cytryny, sól, pieprz, 400 g krewetek (prawn ring), ziarna 1 granatu
Wykonanie: do miski przełożyć pokrojone papryki i cebulę, majonez, ketchup, posiekany koperek, dolać sok z cytryny. Całość doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Krewetki parzyć we wrzątku przez 1-2 minuty. Na talerz wyłożyć sos, ziarna granatu rozsypać na sosie, ułożyć krewetki. Koktajl można podać z cząstkami cytryny i koperkiem.
Genialny przepis na pizzę w filiżance. Smakuje jak prawdziwa!
„Trzy są rozkosze życia: najpierwszą jest dobre jedzenie, drugą – pogrążenie się w sen, a trzecią – uciechy z dziewczyną” – mówi stare wietnamskie powiedzenie. To wszystko ma nam zapewnić seler, który uznawany jest za silny afrodyzjak i warzywo płodności. Hiszpanie mawiają, że „seler czyni mężczyznę”. Połącz go z brzoskwinią (kolejny afrodyzjak!), dopraw rodzynkami, rumem i jogurtem, a wspaniała walentynkowa sałatka gotowa.
Składniki: 1 spora bulwa selera, sól, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki rodzynek, 1 łyżka rumu, 2-3 brzoskwinie (mogą być z puszki) + 0,5 brzoskwini do dekoracji, 2 łyżki jogurtu, 2 łyżki majonezu, kilka listków selera
Wykonanie: seler wyszorować, wrzucić na 3-4 minuty do lekko osolonego wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą. Obrać, pokroić w cienkie słupki, skropić sokiem z cytryny. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odsączyć, włożyć do miseczki, zalać rumem. Brzoskwinie pokroić w cienkie paski. Połączyć z selerem i rodzynkami. Polać jogurtem wymieszanym z majonezem i solą, schłodzić. Przed podaniem wymieszać, udekorować plasterkami brzoskwiń i listkami selera.
Fot. Thinkstock
Za naturalny afrodyzjak uważane jest awokado, bogate w witaminę E, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, potas. Awokado wzmacnia mięśnie, usprawnia potencję, poprawia nastrój, niweluje zmęczenie. W tym przepisie serwujemy je w postaci roladek, które robimy z dodatkiem indyka, papryki i smacznego sosu.
Składniki: 1 łyżka musztardy dijon z całymi ziarnami gorczycy, 3 łyżki odtłuszczonego majonezu, 2 pszenne tortille (o średnicy 25 cm), 2 dojrzałe awokado (pokojone wzdłuż na cienkie plastry), 220 g gotowanego mięsa z piersi indyka (pokrojonego w plastry), 350 g pieczonej czerwonej papryki ze słoika (odsączonej i pokrojonej w paski)
Wykonanie: w małym naczyniu wymieszać majonez z musztardą. Położyć tortille, na każdej płasko rozsmarować równą porcję majonezu z musztardą. Na posmarowanych tortillach ułożyć plastry awokado, pozostawiając z każdej strony ok. 1,5 cm wolnego miejsca. Na wierzchu ułożyć mięso i paski papryki. Ściśle zrolować tortille i ułożyć – spojeniem do dołu – na desce do krojenia. Ząbkowanym nożem odciąć końcówki z obu stron każdej roladki i podzielić ją na sześć równych części. Ułożyć na półmisku.
Fot. Thinkstock
Na Dalekim Wschodzie marchew za afrodyzjak uchodzi od tysiącleci. Starożytni Grecy nazywali ją „philtron” – „miłosny napój”. Przed wiekami wykorzystywano ją właśnie do produkcji takich mikstur. Spożywanie marchwi wyraźnie zwiększa libido. Za afrodyzjak uchodzi także kardamon – aromatyczna przyprawa – oraz imbir, który dobroczynnie wpływa na cały organizm.
Składniki: 4-5 ziarenek kardamonu, 1 kg marchewki, 1 kawałek świeżego imbiru (wielkości orzecha włoskiego), 100 g masła, sól, pieprz, sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka miodu, 1 szklanka jogurtu, 1 szklanka słodkiej śmietany, 2 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie: kardamon utłuc w moździerzu. Obraną i umytą marchewkę pokroić w cienkie plasterki, imbir posiekać. W rondlu stopić masło, dodać marchewkę i chwilę smażyć, mieszając. Dodać kardamon i smażyć 3-4 minuty. Dodać imbir, sól, pieprz, wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć marchewką. Sok z cytryny wymieszać z miodem, jogurtem i śmietaną, zalać marchewkę, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez ok. 30 minut. Przed podaniem posypać danie płatkami migdałowymi. Podawać jako gorącą przekąskę lub dodatek do pieczonego drobiu.
Fot. Thinkstock
Nie daj sobie wmówić, że zrobienie sufletu to trudna sztuka. Grunt do dobry przepis. A radość płynąca z rozkoszowania się tym czekoladowym przysmakiem – bezcenna. Czekolada już po sprowadzeniu przez konkwistadorów z Ameryki uważana była za afrodyzjak. Działa przeciwdepresyjnie, zwiększa sprawność seksualną, wzmacnia, usprawnia koncentrację. Nic, tylko się nią zajadać.
Składniki: 125 g czekolady deserowej, 90 g masła (oraz niewielka ilość do wysmarowania foremek), 70 g cukru pudru, 50 g mąki pszennej tortowej, 3 jajka
Wykonanie: jajka ubić bardzo dokładnie z cukrem pudrem na puszystą masę. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać masło pokrojone na kawałeczki, a następnie rozpuścić je w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Do ubitych jajek wsypać powoli mąkę, delikatnie wymieszać trzepaczką, po czym dodać rozpuszczoną, ciepłą czekoladę z masłem. Małe foremki wysmarować rozpuszczonym masłem i wypełnić przygotowaną masą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) lub 210-220 stopni (bez termoobiegu), piec przez 7 minut, aż suflety urosną i delikatnie się zrumienią. Upieczone suflety delikatnie wyjąć z piekarnika. Podawać na ciepło z ulubionymi owocami albo posypane startą czekoladą lub cukrem pudrem.
Smacznego!
6 rodzajów wina, które powinna znać każda kobieta!
RAF
Źródła przepisów:
Koktajl z krewetek z granatem: „Ryby są super”, Karol Okrasa, Dorota Wellmann, Kuchnia Lidla 2015
Sałatka z selerem i brzoskwiniami, Powiew Wschodu: „Warzywa”, Hanna Szymanderska, MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa 2010
Czekoladowe naleśniki z bananami, suflet czekoladowy: „Cukiernia Lidla”, Paweł Małecki 2015
Roladki z indykiem i awokado: „Potęga warzyw”, pod red. Jacka Fronczaka, wyd. Reader’s Digest, Warszawa 2005
Fot. Thinkstock
Przepyszna bomba pełna afrodyzjaków – danie znakomite przed upojną nocą. Kakao za afrodyzjak uchodzi od wieków. Jego sekretny składnik – fenyloetyloamina działa podobnie jak… amfetamina. Sprawia, że czujemy się wspaniale, wzmacnia się pożądanie i uczucie podniecenia. W tym przepisie naleśniki nadziewamy bananami, które również uchodzą za afrodyzjak.
Składniki: (ciasto): 2 jajka, 500 ml mleka 3,2 proc., szczypta soli, 180-200 g mąki pszennej tortowej, 1 łyżka kakao, 3-4 łyżki oleju rzepakowego, (dodatki): 4-5 bananów, krem orzechowy, 2-3 łyżki masła, niewielka ilość cukru pudru, niewielka ilość kakao
Wykonanie: wszystkie składniki ciasta dokładnie zmiksować. Odstawić na 20-30 minut, następnie smażyć cienkie naleśniki (ok. 10 sztuk). Usmażone naleśniki posmarować kremem orzechowym, na naleśnikach ułożyć pokrojone banany. Naleśniki zwijać w koperty lub trójkąty. Na patelni rozpuścić masło i ułożyć zwinięte naleśniki. Smażyć na małym ogniu z obu stron. Gotowe naleśniki posypać cukrem pudrem i kakao.