Nie musisz przestawiać swojego budzika o godzinę do tyłu, by przygotować pyszny i zdrowy lunch do pracy. Zadbaj, by posiłek, który spożywasz w ciągu dnia, był bogaty w niezbędne wartości odżywcze i pomógł Ci przybliżyć się o krok do wymarzonej sylwetki.
Te pyszności możesz przygotować już poprzedniego wieczora, by rano móc zapakować je do poręcznego pojemnika.
Smacznego!
Tortilla z kurczakiem i warzywami
Składniki na dwa wrapy:
1 pierś z kurczaka usmażona na łyżce oliwy lub upieczona w piekarniku
Kilka plastrów pomidora
1/2 małej czerwonej cebulki
½ pomidora pokrojonego w plastry
2 rzodkiewki pokrojone w plastry
½ żółtej papryki, pokrojonej w paski
2 garści posiekanej kruchej sałaty
2 łyżki serka Philadelphia
Przyprawy - sól, pieprz
Przygotowanie:
Każdy wrap posmaruj łyżką serka Philadelphia, następnie układaj na nim kolejne składniki: kurczaka pokrojonego w paski, sałatę i warzywa. Dopraw do smaku solą i pieprzem, zwiń w ciasny rulonik. Przed zapakowaniem do pojemnika przekrój każdy wrap na pół.
Egzotyczna sałatka owocowa
Składniki:
¼ świeżego ananasa pokrojonego na małe kawałki
10 truskawek pokrojonych na plasterki
Garść borówek amerykańskich
¼ szklanki płatków kokosowych, uprażonych
Liście świeżej mięty
½ szklanki twoich ulubionych owoców
Przygotowanie:
Połącz wszystkie owoce w pojemniku, posyp płatkami kokosowymi i udekoruj listkami mięty.
Azjatycja sałatka z makaronem
Składniki:
Porcja pełnoziarnistego makaronu nitki (spaghetti)
100 gram groszku cukrowego
½ kostki tofu, pokrojonego w centymetrową kostkę
Sok wyciśnięty z połowy limonki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 posiekana szalotka
Przygotowanie:
Ugotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W małym rondelku gotuj równocześnie groszek cukrowy pokrojony na dwucentymetrowe kawałki, przez 4 minuty.
W czasie gotowania przygotuj sos: w szklance połącz sos sojowy, olej sezamowy i sok z limonki. Połową sosu polej pokrojone i osuszone tofu. Następnie połącz wszystkie składniki: makaron, groszek, tofu, pozostały sos i posiekane szalotki.
Bento - zdrowy lunch prosto z Japonii
Nie bez powodu Japończycy nazywani są najdłużej żyjącym narodem świata. Według prognoz ONZ, w 2050 r. w Japonii mieszkać będzie aż milion ludzi, mających ukończone sto lat życia. Zaczerpnij inspirację z ich zdrowej kuchni i przygotuj popularny w tamtych rejonach luch bento - zestaw składający się z ryżu, lekkiej ryby lub gotowanego mięsa i warzyw umieszczonych w oddzielnych przegródkach pojemnika, który możesz wszędzie ze sobą zabrać.
Ten posiłek ma wiele zalet, oprócz niskiej wartości kalorycznej, jest wyjątkowo zdrowy, pięknie wygląda, a to, jak go skomponujesz i co będzie zawierał, zależy tylko od Ciebie. Mogą się tam znaleźć też małe kanapki z pełnoziarnistego pieczywa czy owoce, istotnym jest jednak, by danie nie wymagało podgrzewania.
Lekka sałatka z kurczakiem
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1/4 szklanki maślanki
3 łyżki majonezu light
1 łyżeczka musztardy dijon
2 łyżeczki soku z cytryny
½ łyżeczki ostrego sosu chilli
2 łodygi selera, posiekane na centymetrowe kawałki
½ małej czerwonej cebulki, posiekana
Sposób przygotowania:
W dużym rondlu zagotuj szklankę osolonej wody, dodaj przygotowane wcześniej (obrane ze skóry) piersi z kurczaka i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Następnie wyłącz ogień i pozostaw kurczaka w garnku pod przykryciem na 15 minut, wyjmij go i wystudź, by możliwe było pokrojenie go na kawałki lub podzielenie na części przy pomocy dwóch widelców.
W oddzielnym naczyniu połącz maślankę, majonez, sok z cytryny, musztardę i ostry sos. Dodaj kawałki kurczaka, posiekane łodygi selera, cebulkę i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
Sałatkę możesz przygotować poprzedniego dnia, bądź rankiem, tuż przed wyjściem do pracy i zapakować do pudełka z kromką pełnoziarnistego pieczywa. Nadaje się do przechowywania w lodówce przez 2 dni.