Tradycyjna, polska Wielkanoc to nie tylko święconka, wydmuszki i śmigus dyngus, ale przede wszystkim suto zastawiony stół i przysmaki, którymi można uraczyć świątecznych gości.
Nie masz pomysłu na dania, które oczarują twoją rodzinę? A może masz już dosyć sztampowych przepisów, co roku królujących w twoim domu? Czas na kulinarne eksperymenty! Poczuj magię nadchodzących świąt i już teraz przetestuj proste przepisy na oryginalne dania wielkanocne!
Wielkanocny pasztet z drobiu z jajami przepiórczymi
Porcja dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 2 godz.
Niezbędne składniki: 300 g kurczaka , 200 g podudzia z indyka, 2 filety z kaczki, 200 g wątróbek drobiowych, 15 cienkich plastrów wędzonego boczku, 1 cebula, 1 kajzerka, 6 jaj, 1 opakowanie jaj przepiórczych
Przyprawy Kamis: 3-5 Liści laurowych, 5 szt. ziela angielskiego, przyprawa „Pasztet szlachecki z pieca”
Mięso drobiowe pokroić na kawałki, podsmażyć razem z cebulą, podlać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić na małym ogniu 40 minut, pod koniec dodać bułkę, wystudzić. Mięso zmielić 2-3 razy, dodać jaja, przyprawę Pasztet szlachecki z pieca, ugotowane i obrane jaja przepiórcze. Całość dokładnie wymieszać. Formę do pasztetu wyłożyć plastrami boczku, wypełnić masą, ubić. Piec około 50 minut w temp. 170 st.
Biała kiełbasa z konfiturą z czerwonej cebuli
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 25 minut
Niezbędne składniki: 500 g białej kiełbasy , 4 czerwone cebule, 2-3 łyżki miodu, 1 ząbek czosnku, 50 ml czerwonego wina, 2 łyżki oleju , 50 g masła Produkty Kamis: 50 ml octu balsamicznego, 1 łyżeczka majeranku, pieprz czarny mielony, sól morska w młynku
Kiełbasę posmarować delikatne olejem i wstawić na 20 minut do rozgrzanego do 180 st. piekarnika. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na maśle, dodać wino, ocet balsamiczny, dusić na małym ogniu około 15 minut. Pod koniec dodać miód, majeranek, doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczoną białą kiełbasą.
Medaliony wieprzowe z żurawiną
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 min. + czas marynowania
Niezbędne składniki: 2 polędwiczki wieprzowe, 100 g suszonej żurawiny, 200 ml czerwonego wina, 2-3 łyżki chrzanu, 1 szalotka, 1 łyżka masła
Przyprawy Kamis: 5-7 owoców jałowca, 1 łyżeczka rozmarynu, przyprawa „Schab pieczony z żurawiną”, pieprz czarny mielony
Polędwiczki pokroić na plastry, lekko rozgnieść ręką, oprószyć przyprawą Schab pieczony z żurawiną, odstawić w chłodne miejsce na kilka godz. Medaliony podsmażyć, zdjąć z patelni. Na maśle podsmażyć cebulę, dodać czerwone wino, rozmaryn, jałowiec, żurawinę, gotować na małym ogniu kilka minut. Pod koniec dodać chrzan, doprawić do smaku. Do sosu dodać mięso, gotować razem 2-3 minuty
Smacznego!