12 wigilijnych potraw w nowej, pysznej odsłonie (Zadziwisz swoich gości)

Śledź na słodko lub w pomidorach, karp i kutia z ryżu? Oto 12 oryginalnych przepisów na najpopularniejsze, wigilijne dania!
12 wigilijnych potraw w nowej, pysznej odsłonie (Zadziwisz swoich gości)
Fot. Thinkstock
19.12.2015

Jeśli w tym roku masz ochotę na diametralną odmianę wigilijnego menu, z pewnością spodobają ci się nasze przepisy! Nie rezygnuj z tradycyjnego karpia, śledzia ani słodkiej kutii! Wystarczy twoja wyobraźnia i odwaga. Czas na walkę ze stereotypami bożonarodzeniowego stołu!

Karp w śmietanie

Składniki:

•    por - 1 kg

•    seler - ok. 1 kg

•    marchew

•    sól, pieprz

•    śmietana

•    karp (bez głów i ości)

Przepis

Warzywa zetrzyj na tarce, a karpia pokrój w kawałki, przykrywając go warzywną „pierzynką”. Karpia z warzywami zostaw na 24 godziny w lodówce. Po leżakowaniu, przełóż masę do brytfanki, dokładając kolejną warstwę startych i świeżych warzyw. Posól i popieprz do smaku. Całość zalej śmietaną 30% i piecz w dobrze  nagrzanym piekarniku ok. 90 min.

12 wigilijnych dań

Fot. Thinkstock

Śledź w pomidorach z rodzynkami

Składniki

•    matiasy - 70 dkg

•    rodzynki - 1 opakowanie

•    4-5 cebul

•    koncentratu pomidorowego  - 1 słoik

•    sól, pieprz

•    Olej do smażenia

Przepis

Matiasy wymocz i pokrój w paski. Obierz cebulę oraz pokrój je w piórka. Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj koncentrat pomidorowy i rodzynki. Dopraw solą i duś kilka minut, po czym zdejmij z ognia i ostudź. Pokrojone matiesy włóż do miski i wymieszaj z sosem. Potrawa powinna być podana dzień po przygotowaniu.

12 wigilijnych dań

Fot. Thinkstock

Kompot z suszonych jabłek i ananasa

Składniki

•    jabłka - 50  dag

•    ananasy w zalewie - 1  szt.

•    cukier - 1  szklanka

•    goździki - 2 szt.

•    skórka z całej cytryny

Przepis

Do 6 szklanek wody, dodaj cukier, goździki, skórkę cytryny i jabłka. Gotuj na wolnym ogniu nie dłużej niż 5 minut. Wyjmij ananasy z zalewy, pokrój i dodaj wraz z zalewą do gotujących się składników. Po dodaniu ananasa gotuj ok. 2 minuty, odstaw i ochłódź. Na deser nowa, ryżowa wersja słodkiej kutii!

12 wigilijnych dań

Fot. Thinkstock

Śledź po japońsku

Składniki

•    płatów śledzi solonych (lub wiaderko ze sklepu)

•    groszek konserwowy - 1 puszka

•    ogórki konserwowe - 1 słoik

•    10 jajek

•    majonez

•    sól pieprz

•    woda z ogórków

Przepis

Wymocz śledzie w wodzie i pokrój je w paski. Pokrój ogórki w kostkę. Dodaj groszek. Ugotuj jajka na twardo i pokrój w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki dopraw majonezem rozrzedzonym wodą z ogórków. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Farsz w tradycyjnych pierogach z kapustą i grzybami zastąp innymi oryginalnymi połączeniami…

12 wigilijnych dań

Fot. Thinkstock

Karp zapiekany z pieczarkami

Składniki

•    masła - 10 dag

•    olej - 4 łyżki

•    2 jajka

•    mąka - 1/2 szklanki

•    pieczarki - 20 dag

•    sok z 1 cytryny •    łyżeczka słodkiej papryki w proszku

•    sól, pieprz

•    karp (bez głów i ości) - 1,5 kg

Przepis

Pokrój rybę na 8 kawałków, a następnie skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Przykryj i odstaw. W tym czasie oczyść pieczarki i podsmaż je na maśle. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Zdejmij z patelni. Osusz rybę i zanurz każdy kawałek w rozmąconych jajkach i mące, wymieszanej z papryką. Smaż z obu stron na rozgrzanym maśle, wymieszanym z olejem. Przed podaniem ułóż usmażoną rybę w naczyniu żaroodpornym. Dodaj obsmażone pieczarki. Obłóż wiórkami zimnego masła i zapiekaj około 15 minut!

12 wigilijnych dań

Fot. Thinkstock

Pierogi z dynią i jaśminowym ryżem (przepis na farsz)

Składniki

•    ryż jaśminowy - 10 dag

•    dynia o ciemnopomarańczowym miąższu – 25 dag

•    jabłka - 30 dag

•    rodzynki - 50 g

•    miód akacjowy - 1 czubata łyżka

•    cynamonu - 1/4 łyżeczki

•    zmielone goździki - 1/5 łyżeczki

•    zmielona gałka muszkatołowa - 1/5 łyżeczki

•    lekko ukwaszona śmietana 18% - 250 ml

•    miód akacjowy - 100 ml

Przepis

W osolonej wodzie ugotuj ryż. Po ugotowaniu ostudź. Zetrzyj dynię na tarce o drobnych oczkach, a obrane jabłka na dużych oczkach. Wymocz rodzynki w gorącej wodzie. Zimny ryż wymieszaj z dynią, jabłkami, odciśniętymi z wody rodzynkami, miodem oraz przyprawami korzennymi. Ugotowane pierogi, ze standardowego ciasta, podawaj ze śmietaną, miodem lub brązowym ryżem.

12 wigilijnych dań

Fot. Thinkstock

Pierogi z serem feta i szpinakiem (przepis na farsz)

Składniki

•    2 opakowania mrożonego szpinaku

•    Pokruszony ser feta - 25 dag

•    masło - 2 łyżki

•    4 ząbki czosnku

•    4 jajka

•    sól, pieprz

Przepis

Odmroź szpinak i odsącz go z wody. Do rondla włóż masło, szpinak, sól, pieprz i czosnek. Zagotuj i zdejmij z ognia. Wbij jaja i wymieszaj na gładką masę. Postaw na gaz i smaż przez kilka minut, powoli mieszając. szpinaku Do schłodzonego dodaj ser feta. Ugotowane pierogi, ze standardowego ciasta, podawaj z masłem lub bułką tartą.

12 wigilijnych dań

Fot. Thinkstock

Pierogi ze słodką kapustą i serem (przepis na farsz)

Składniki

•    kapusta cukrowa - 1,25 kg

•    tłuszcz - 5 dag

•    cebula - 4 dag

•    ser biały - 20 dag

•    sól, pieprz

Przepis

Obierz kapustę z wierzchnich liści, podziel na części i ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź, ostudź i odciągnij wodę przez wygotowane płótno lub grubą gazę. Posiekaj cebulę i lekko zarumień ją na tłuszczu. Zmiel kapustę w maszynce, wymieszaj z cebulą i tłuszczem. Przysmaż, dodając sól i pieprz oraz pokruszony ser. Do czerwonego barszczu polecamy paszteciki z nadzieniem dla nieposzczących!

12 wigilijnych dań

Fot. Thinkstock

Paszteciki z nadzieniem z kurczaka do wigilijnego barszczu

Składniki

Ciasto:

•    mąka pszenna - 30 dag

•    całe jajko

•    olej sezamowy - 1 łyżeczka

•    szczypta soli

Nadzienie

•    6 cebul dymki

•    1/2 czerwonej papryki

•    2 filety z piersi kurczaka pokrojony w małą kostkę

•    olej - 3 łyżki

•    kiełki sojowe  - 10 dag 

•    pokrojony bambus z puszki - 50 g

•    sos sojowy - 4 łyżki

•    sos honsin (można kupić w marketach)- 4 łyżki

•    przyprawa chińska - 1 łyżeczka

•    pieprz cayenne

•    sól, pieprz

•    posiekana natka pietruszki - 1 łyżka

•    1 żółtko

•    6 pieczarek

Przepis

Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli, jajko, 150 ml wody oraz olej sezamowy. Wyrabiaj ciasto, aż do uzyskania elastycznej masy. Posyp blat stołu mąką i rozwałkuj ciasto na cienki plaster. Odstaw na 30 min. Z ciasta wytnij prostokąty. Cebulę pokrój w piórka, a paprykę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim kawałki kurczaka. Do mięsa dodaj warzywa i smaż przez 30 min. Dodaj sos sojowy i honsin, przyprawę chińską , pieprz cayenne, sól i czarny pieprz. Do nadzienia dodaj pietruszkę, zdejmij z ognia i ostudź.  Masę rozłóż na prostokątach z ciasta i zwiń, sklejając ciasto za pomocą żółtka. Paszteciki smaż w dużej ilości oleju ok. 15 min. Nudna ryba w galarecie? Nadziej nią dekoracyjny makaron!

12 wigilijnych dań

Fot. Thinkstock

Makaron nadziewany rybą w galarecie

Składniki

•    makaron (muszle)

•    ryba - 40 dag

•    jajko ugotowane na twardo

•    pieczarki - 10 dag

•     dymka - 1 pęczek

•    włoszczyzna

•    sól, pieprz

•    natka pietruszki

•    masło - 10 g

Przepis

Ugotuj makaron al dente. W garnku ugotuj wywar z włoszczyzny, pod koniec gotowania dodając rybę i dusząc ją nie dłużej niż 15 min. Na patelni obsmaż drobno pokrojone pieczarki z poszatkowaną dymką. Po ugotowaniu warzyw i ryby przecedź wywar, odstawiając go do ostudzenia. Wyjmij ości z ryby i rozdrobnij mięso. Rybę zmieszaj z usmażonymi pieczarkami, pokrojonym jajkiem, posiekaną natką pietruszki i ząbkiem czosnku. Dopraw solą i pieprzem. Wypełnij muszle makaronu przygotowanym farszem i ułóż w dekoracyjnej salaterce.  Z bulionu przygotuj galaretę na bazie żelatyny i zalej nią makaron. Na wigilijny stół postaw zupełną nowość – jarską sałatkę z serem pleśniowym!

12 wigilijnych dań

Fot. Thinkstock

Sałatka ziemniaczana z serem pleśniowym

Składniki

•    5 ziemniaków

•    rukola - 20 dag

•    ser pleśniowy - 15dag

•    orzeszki piniowe/słonecznik - 5dag

•    oliwy - 6 łyżek

•    ocet balsamiczny - 1 łyżka

•    bazylia

•    oregano

•    cukier

•    sól, pieprz

Przepis

Ugotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Przestudź, obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Tak przygotowane ziemniaki ułóż na blaszce, skrop oliwą i piecz w piekarniku, aż się zarumienią. Orzeszki piniowe (można zastąpić słonecznikiem) upraż na patelni. Pokrój ser pleśniowy w kostkę i usuń grube łodyżki z rukoli. Do octu dodaj szczyptę cukru i soli, ½ łyżeczki oregano, bazyli i pieprzu, stopniowo dolewając oliwę. Zmieszaj na aksamitny sos. Przygotowane składniki zmieszaj, polej sosem, a na końcu posyp orzeszkami lub słonecznikiem. Zamiast kompotu z suszu, przygotuj jego odmienioną wersję.

12 wigilijnych dań

Fot. Thinkstock

Kutia ryżowa

Składniki

•    ryż - 25 dag

•    szklanka miodu

•    cynamon

•    suszone śliwki - 10 dag

•    płatki migdałowe - 5 dag

•    rodzynki - 5 dag

•    masło - 2-3 łyżki

•    gruby cukier – 1 łyżka

•    sól

Przepis

Namocz umyte śliwki w niewielkiej ilości wody. Ugotuj i zmiksuj z miodem i cynamonem. Rodzynki namocz i osącz. Zagotuj ryż na sypko w osolonej wodzie, odcedź i przestudź. Wymieszaj ze śliwkami i rodzynkami. Ryż z pozostałymi składnikami schłódź, a przed podaniem polej stopionym masłem, posyp cukrem i płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Oliwka Mostowska

Zobacz także:

Kuchnia Papilota: Przepisy na pyszne dania z grzybów

Jesień to niewątpliwie czas dla zbieraczy grzybów. Większość z nas samej czynności nie lubi, ale jedzenie grzybów uwielbiamy prawie wszystkie.

Co jeść w kolejnych fazach cyklu menstruacyjnego?

Odpowiednia dieta poprawi humor, złagodzi nieprzyjemne objawy PMS, a nawet ułatwi zajście w ciążę!

Polecane wideo

Komentarze (3)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 19.12.2015 15:06
Wigilia składa się jedynie z dań jarskich, jest post!!!. Więc skąd kurczak w tym artykule?. W głowie się nie mieści ludzka glupota
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 19.12.2015 12:02
Karp smakuje mułem.
odpowiedz
Anonimek (Ocena: 5) 19.12.2015 11:25
Według obowiązujących przepisów kościelnych w wigilię Bożego Narodzenia nie obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Złagodzenie przepisów postnych nastąpiło z chwilą wprowadzenia w 1983 roku nowego Kodeksu Prawa Kanonicznego. Zmiany te potwierdził II Synod Plenarny w Polsce, dokładną zaś ich wykładnię przedstawili polscy biskupi w 2003 r. w specjalnym liście pasterskim nt. przykazań kościelnych. Wstrzemięźliwość i post obowiązują w Środę Popielcową oraz w piątek Męki i Śmierci Pana naszego Jezusa Chrystusa". Oznacza to, że jeśli ktoś nie zachowa postu w Wigilię, to nie ma grzechu.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie