12 tradycyjnych przepisów na wigilijne dania: Grzybowa, barszczyk, karp i inne

21 Grudnia 2014

Proste, smaczne, tradycyjne.

wigilijne potrawy

Na wigilijnym stole powinno się znaleźć 12 potraw. Żeby tradycji stało się zadość, prezentujemy przepisy na proste do przygotowania, a do tego bardzo smaczne świąteczne dania.

1. Zupa grzybowa

Składniki: pół kg grzybów (najlepiej prawdziwków), 2 cebule, włoszczyzna, po łyżce mąki i masła, szklanka śmietany 18 proc., sól, pieprz, przyprawa typu vegeta.

Wykonanie: umytą włoszczyznę zalać wrzącą i osoloną wodą, ugotować wywar. Grzyby poszatkować. Cebulę obrać, opłukać, posiekać i wymieszać z poszatkowanymi grzybami. Dodać masło, posolić do smaku i dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Gdy będzie gotowa, połączyć ją z wywarem. Do wrzącej zupy wlać przesianą mąkę rozprowadzoną kilkoma łyżkami wody. Zagotować, odstawić, a następnie dodać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, dodać szczyptę vegety. Podawać z cienkim makaronem lub łazankami.

2. Barszcz czerwony z uszkami

Składniki: barszcz: 2 kg buraków, 7 dag suszonych grzybów, 2 cebule, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, cukier, sól, pieprz, sok z cytryny. Uszka: szklanka mąki, jajko, grzyby z wywaru, cebula, 2 łyżki oliwy.

Wykonanie: grzyby umyć, zalać niedużą ilością zimnej wody. Namoczyć przez około 3 godziny, następnie zagotować w tej samej wodzie, odcedzić (nie wylewać wywaru). Buraki obrać, wypłukać, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do garnka. Dodać poszatkowane cebule i przyprawy. Zalać 3 litrami zimnej wody i zagotować, aż buraki zmiękną. Gdy wystygną, przecedzić wywar, dolać wywar z grzybów, zagotować, doprawić cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zrobić uszka. Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto. Grzyby przepuścić przez maszynkę, cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Składniki wymieszać i przyprawić. Rozwałkować ciasto, wyciąć kwadraciki, na każdym położyć farsz. Skleić trójkąty, ścisnąć rogi. Gotować w osolonej wodzie. Podawać w barszczu.

3. Kapusta z grochem

Składniki: 1 kg kapusty kiszonej, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, majeranek, olej do smażenia, kilka łyżek mąki, duża cebula, 2 szklanki grochu (najlepiej połówki), sól i pieprz.

Wykonanie: groch moczyć przez noc, następnie ugotować w tej samej wodzie, aż będzie miękki. Posolić na końcu. Kapustę wypłukać, zalać wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu, ugotować do miękkości. Połączyć groch z kapustą. Cebulę pokroić w półplasterki i usmażyć na złoty kolor. Wsypać mąkę i zrobić rumianą zasmażkę. Dodać ją do kapusty z grochem, dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i majerankiem.

 

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (0)
ocena
0/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz