12 tradycyjnych przepisów na wigilijne dania: Grzybowa, barszczyk, karp i inne

23 Grudnia 2010

Proste, smaczne, tradycyjne.

12 tradycyjnych przepisów na wigilijne dania

Na wigilijnym stole powinno się znaleźć 12 potraw. Żeby tradycji stało się zadość, prezentujemy przepisy na proste do przygotowania, a do tego bardzo smaczne świąteczne dania. A zanim weźmiesz się za pichcenie, poznaj świąteczne kulinarne nowości.

1. Zupa grzybowa

Składniki: pół kg grzybów (najlepiej prawdziwków), 2 cebule, włoszczyzna, po łyżce mąki i masła, szklanka śmietany 18 proc., sól, pieprz, przyprawa typu vegeta.

Wykonanie: umytą włoszczyznę zalać wrzącą i osoloną wodą, ugotować wywar. Grzyby poszatkować. Cebulę obrać, opłukać, posiekać i wymieszać z poszatkowanymi grzybami. Dodać masło, posolić do smaku i dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Gdy będzie gotowa, połączyć ją z wywarem. Do wrzącej zupy wlać przesianą mąkę rozprowadzoną kilkoma łyżkami wody. Zagotować, odstawić, a następnie dodać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, dodać szczyptę vegety. Podawać z cienkim makaronem lub łazankami.

2. Barszcz czerwony z uszkami

Składniki: barszcz: 2 kg buraków, 7 dag suszonych grzybów, 2 cebule, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, cukier, sól, pieprz, sok z cytryny. Uszka: szklanka mąki, jajko, grzyby z wywaru, cebula, 2 łyżki oliwy.

Wykonanie: grzyby umyć, zalać niedużą ilością zimnej wody. Namoczyć przez około 3 godziny, następnie zagotować w tej samej wodzie, odcedzić (nie wylewać wywaru). Buraki obrać, wypłukać, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do garnka. Dodać poszatkowane cebule i przyprawy. Zalać 3 litrami zimnej wody i zagotować, aż buraki zmiękną. Gdy wystygną, przecedzić wywar, dolać wywar z grzybów, zagotować, doprawić cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zrobić uszka. Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto. Grzyby przepuścić przez maszynkę, cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Składniki wymieszać i przyprawić. Rozwałkować ciasto, wyciąć kwadraciki, na każdym położyć farsz. Skleić trójkąty, ścisnąć rogi. Gotować w osolonej wodzie. Podawać w barszczu.

3. Kapusta z grochem

Składniki: 1 kg kapusty kiszonej, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, majeranek, olej do smażenia, kilka łyżek mąki, duża cebula, 2 szklanki grochu (najlepiej połówki), sól i pieprz.

Wykonanie: groch moczyć przez noc, następnie ugotować w tej samej wodzie, aż będzie miękki. Posolić na końcu. Kapustę wypłukać, zalać wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu, ugotować do miękkości. Połączyć groch z kapustą. Cebulę pokroić w półplasterki i usmażyć na złoty kolor. Wsypać mąkę i zrobić rumianą zasmażkę. Dodać ją do kapusty z grochem, dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i majerankiem.

 

Strony

Komentarze (23)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

sofia
(Ocena: 5)
2014-12-23 12:40:31

re: 12 tradycyjnych przepisów na wigilijne dania: Grzybowa, barszczyk, karp i inne

super wszystko pyszne i tradycyjne tylko potem jest gorzej :) ja chyba po tej wigilijnej kolacji skuszę się na detoxid max bs farmu ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Podpis...
(Ocena: 5)
2012-12-19 10:01:11

Napisz komentarz...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-12-06 17:08:55

Tez mi cwikla w wigilie ta pani to chyba pomylila swieta niech lepiej szuka u strasyzch osb a nie w google bo nie wie co pisye

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-28 15:23:15

Makiełki koleżanko/kolego :p

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-24 00:38:46

Kluski z makiem..nie mogę! To są MAKÓWKI!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-24 11:49:47

To są makiełki...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2014-12-23 18:18:00

jestem poznaniakiem ! makiełki to są makiełki ! kluski z makiem są kluskami z makiem ! tak było zawsze w naszej rodzinie , makiełki to bułka nasączona masą makową i mlekiem ! a kluski z makiem ,to makaron najlepiej własnej roboty szeroki , w zupie z maku ,miodu i bakali

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-23 23:12:42

u mnie jest wiekszos z tyych dan oczywiscie jem karpia zwyklego a nie w galarecie i ni e kti czy ten makaron tylko makowki ale kapusta z grzyzbami barszcz czy zupa grzybowa pierogi z grzybmiai i kapusta itd to norma chyba :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-23 21:09:17

ale że co... ćwikła?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-23 23:11:14

buraki hmm z chrzanem ?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-23 18:53:34

a zupa rybna?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-23 17:59:14

ja pier*ole! z takim przepisem to daleko nie zajdziesz!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-23 13:26:06

Ryba po grecku na wigilię? :/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-23 13:36:04

Od zawsze ;) zdziwiona?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz