Kategorie
  1. Papilot.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Porady kulinarne
  6. >
  7. 12 tradycyjnych przepisów na wigilijne dania: Grzybowa, barszczyk, karp i inne

2010-12-23

12 tradycyjnych przepisów na wigilijne dania: Grzybowa, barszczyk, karp i inne

2010-12-23
  • Strona 1 z 5

Proste, smaczne, tradycyjne.

12 tradycyjnych przepisów na wigilijne dania

12 tradycyjnych przepisów na wigilijne dania

Na wigilijnym stole powinno się znaleźć 12 potraw. Żeby tradycji stało się zadość, prezentujemy przepisy na proste do przygotowania, a do tego bardzo smaczne świąteczne dania. A zanim weźmiesz się za pichcenie, poznaj świąteczne kulinarne nowości.

1. Zupa grzybowa

Składniki: pół kg grzybów (najlepiej prawdziwków), 2 cebule, włoszczyzna, po łyżce mąki i masła, szklanka śmietany 18 proc., sól, pieprz, przyprawa typu vegeta.

Wykonanie: umytą włoszczyznę zalać wrzącą i osoloną wodą, ugotować wywar. Grzyby poszatkować. Cebulę obrać, opłukać, posiekać i wymieszać z poszatkowanymi grzybami. Dodać masło, posolić do smaku i dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Gdy będzie gotowa, połączyć ją z wywarem. Do wrzącej zupy wlać przesianą mąkę rozprowadzoną kilkoma łyżkami wody. Zagotować, odstawić, a następnie dodać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, dodać szczyptę vegety. Podawać z cienkim makaronem lub łazankami.

2. Barszcz czerwony z uszkami

Składniki: barszcz: 2 kg buraków, 7 dag suszonych grzybów, 2 cebule, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, cukier, sól, pieprz, sok z cytryny. Uszka: szklanka mąki, jajko, grzyby z wywaru, cebula, 2 łyżki oliwy.

Wykonanie: grzyby umyć, zalać niedużą ilością zimnej wody. Namoczyć przez około 3 godziny, następnie zagotować w tej samej wodzie, odcedzić (nie wylewać wywaru). Buraki obrać, wypłukać, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do garnka. Dodać poszatkowane cebule i przyprawy. Zalać 3 litrami zimnej wody i zagotować, aż buraki zmiękną. Gdy wystygną, przecedzić wywar, dolać wywar z grzybów, zagotować, doprawić cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zrobić uszka. Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto. Grzyby przepuścić przez maszynkę, cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Składniki wymieszać i przyprawić. Rozwałkować ciasto, wyciąć kwadraciki, na każdym położyć farsz. Skleić trójkąty, ścisnąć rogi. Gotować w osolonej wodzie. Podawać w barszczu.

3. Kapusta z grochem

Składniki: 1 kg kapusty kiszonej, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, majeranek, olej do smażenia, kilka łyżek mąki, duża cebula, 2 szklanki grochu (najlepiej połówki), sól i pieprz.

Wykonanie: groch moczyć przez noc, następnie ugotować w tej samej wodzie, aż będzie miękki. Posolić na końcu. Kapustę wypłukać, zalać wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu, ugotować do miękkości. Połączyć groch z kapustą. Cebulę pokroić w półplasterki i usmażyć na złoty kolor. Wsypać mąkę i zrobić rumianą zasmażkę. Dodać ją do kapusty z grochem, dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i majerankiem.

 

  • Strona 1 z 5
  1. Strony:
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Komentarze (19)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu (1-5)

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  1. Podpis... (Ocena: 5) 2012-12-19 10:01:11 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Napisz komentarz...

  2. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  3. Anonim (Ocena: 5) 2011-12-06 17:08:55 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Tez mi cwikla w wigilie ta pani to chyba pomylila swieta niech lepiej szuka u strasyzch osb a nie w google bo nie wie co pisye

  4. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  5. Anonim (Ocena: 5) 2010-12-28 15:23:15 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Makiełki koleżanko/kolego :p

  6. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  7. Anonim (Ocena: 5) 2010-12-24 0:38:46 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Kluski z makiem..nie mogę! To są MAKÓWKI!!

  8. Anonim (Ocena: 5) 2010-12-24 11:49:47 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    To są makiełki...

  9. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  10. Anonim (Ocena: 5) 2010-12-23 23:12:42 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    u mnie jest wiekszos z tyych dan oczywiscie jem karpia zwyklego a nie w galarecie i ni e kti czy ten makaron tylko makowki ale kapusta z grzyzbami barszcz czy zupa grzybowa pierogi z grzybmiai i kapusta itd to norma chyba :)

  11. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  12. Anonim (Ocena: 5) 2010-12-23 21:09:17 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    ale że co... ćwikła?

  13. Anonim (Ocena: 5) 2010-12-23 23:11:14 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    buraki hmm z chrzanem ?

  14. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  15. Anonim (Ocena: 5) 2010-12-23 18:53:34 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    a zupa rybna?

  16. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  17. Anonim (Ocena: 5) 2010-12-23 13:26:06 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Ryba po grecku na wigilię? :/

  18. Anonim (Ocena: 5) 2010-12-23 13:36:04 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Od zawsze ;) zdziwiona?

  19. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  20. Anonim (Ocena: 5) 2010-12-23 9:34:28 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    jest kutia z firmy ktora ma bakalie w sklepach trzeba tyklo poszukac ;-)

  21. Anonim (Ocena: 5) 2013-11-21 22:30:43 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Ta kutia jest okropna, rok temu próbowałam i nie polecam kuti z firmy bakalie czy tam bakaland

  22. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  23. Anonim (Ocena: 5) 2010-12-23 2:33:06 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    a gdzie można kupić pszenicę?

  24. Anonim (Ocena: 5) 2010-12-23 7:36:11 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    u rolnika albo w przedsiębiorstwie rolnym ;p ewentualnie na targu lub w miejscu gdzie się sprzedaje pasze dla zwierząt

  25. Anonim (Ocena: 5) 2010-12-23 7:36:43 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    zawsze możesz kupić żarcie dla chomika i powybierać

  26. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz