10 przepisów na świąteczne sałatki

22 Grudnia 2014

Nie tylko sałatka jarzynowa pasuje na świąteczny stół. W artykule znajdziesz garść smakowitych bożonarodzeniowych propozycji.

jedzenie

Sałatkę uważa się za jedną z dwunastu wigilijnych potraw, które powinny trafić na stół. Tradycja nakazuje, by była postna, więc zazwyczaj podaje się jarzynową. Ale już w Boże Narodzenie sałatka nie musi być jarska. Zebrałam dziesięć przepisów na sałatki, które można śmiało podać w święta. Są proste w wykonaniu, ale często mają sekretne składniki, które dopełniają smaku, np. czerwone wino, kapary, żurawinę. Warto wybrać któryś z przepisów i zaskoczyć gości w święta.

Wskazówka: sałatki będą zdrowsze, jeśli śmietanę zastąpicie jogurtem naturalnym albo greckim, sól kamienną – solą morską, a po przełożeniu do salaterki obficie udekorujecie ją ziołami.

Sałatka z selera z mandarynkami

Składniki: 50 dag selera, 20 dag mandarynek, pół szklanki majonezu, 4 łyżki zmielonej papryki konserwowej, 5 dag groszku konserwowego, natka pietruszki, sól, pieprz i cukier do smaku

Wykonanie: seler umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą. Ugotować pod przykryciem. Potem odcedzić, obrać, pokroić w kostkę. Mandarynki umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, usuwając pestki, połączyć z selerem, majonezem, papryką, groszkiem i posiekaną natką. Doprawić.

Sałatka z brokułów

Składniki: 50 dag buraków, 4 dag rodzynków, 2 łyżki oliwy, 10 dag sera twarogowego, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku

Wykonanie: buraki dokładnie umyć, zalać wrzącą wodą, ugotować pod przykryciem. Odcedzić, wystudzić, obrać i pokroić w paseczki. Następnie wymieszać z opłukanymi rodzynkami i oliwą, doprawić, wyporcjować i posypać przetartym przez sito twarożkiem.

Sałatka z fasoli perłowej ze śledziem

Składniki: 15 dag fasoli perłowej, 8 dag cebuli, 15 dag ogórków konserwowych, 6-8 filetów śledziowych (wymoczonych), 10 dag majonezu, pół szklanki śmietany, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku

Wykonanie: fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na dwie godziny. Potem ugotować i odcedzić. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę razem z ogórkami i filetami, wymieszać z fasolą, majonezem, śmietaną i posiekaną natką pietruszki. Doprawić. Przełożyć do salaterki i udekorować.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (9)
ocena
3.2/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 1)
2014-12-23 13:39:20

re: 10 przepisów na świąteczne sałatki

z żurawinami HAHAHHAHAHAHA :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
ewa
(Ocena: 5)
2014-12-22 23:08:17

re: 10 przepisów na świąteczne sałatki

Sałatka z brokułów a nie ma w niej brokułów :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 1)
2014-12-22 12:31:25

re: 10 przepisów na świąteczne sałatki

słabooo

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1