SOS

Przez żołądek do serca!

Niektóre dania mają cudowną noc podnoszenia temperatury w sypialni. Jeśli więc chcesz zaserwować dziś swojemu mężczyźnie miłosny maraton, koniecznie nakarm go magicznym afrodyzjakiem…
Przez żołądek do serca!
23.06.2009

Już od dawna wiadomo, że jedzenie jest dla nie tylko źródłem składników odżywczych, ale również niesie ze sobą całą gamę zmysłowych doznań. Niektóre pokarmy, przyprawy, zioła czy grzyby w wyjątkowy sposób zaostrzają apetyt na miłość. Wiedziała o tym również Kleopatra, znawczyni uwodzicielskiej sztuki miłosnej, która przygotowała Markowi Antoniuszowi wspaniałą ucztę, którą można zaliczyć do najwspanialszych uczt miłosnych, jakie zna historia. Także sam Casanova przywiązywał ogromną wagę do doboru dań, wiedząc, iż pewne wyrafinowane smakołyki mogą spełniać ważną rolę jako środek uwodzicielski.

Afrodyzjaki dawniej…

Nazwa ‘afrodyzjak” pochodzi od imienia greckiej bogini Afrodyty. To jej Starożytni poświęcali wszelkie specyfiki, które pozwalały zachować młodość i pełnię sił seksualnych. Pierwszy przepis na miksturę przedłużającą akt miłosny wynaleziono w Egipcie. Zapisany był hieroglifami na ścianie piramidy. Zgodnie z zaleceniami należało regularnie spożywać suszone liście akacji i tarniny, roztłuczone z miodem. Mędrcy Dalekiego Wschodu odkryli pobudzające właściwości korzenia mandragory, a muzułmanie – mleka kokosowego. Jednak w spisach dawnych afrodyzjaków można znaleźć jeszcze ciekawsze produkty o wyjątkowych mocach. Za takowe uważano m.in.: nos hipopotama, język gęsi, ogon aligatora, jaskółcze gniazda, kał nietoperza, spermę krokodyla i krew menstruacyjną, którą dodawano do wina. Mieszanki z niezwykłych i trudno osiągalnych produktów, gwarantować miały dozgonne uczucie i niesłabnące pożądanie.

Moc afrodyzjaków

Od dawna wszyscy pragniemy, aby nasze uczucia były odwzajemnione. Wystarczy powiedzieć, że nasze życie seksualne jest podstawą dynamiki wszechświata. uczucie, jakim darzymy partnera, powinno łączyć się z wzajemnym pożądaniem. W przeszłości życie seksualne oraz pokarmy wzbudzające dzikie żądze były kojarzone tylko z magią i okultyzmem. Obecnie nauka poznała i dość szczegółowo opisała właściwości afrodyzjaków. Co więcej, wiedza na temat tych substancji została podbudowana licznymi badaniami. Afrodyzjaki podzielono na trzy grupy: skojarzeniowe, kanibalistyczne oraz terapeutyczne. Do pierwszej grupy zaliczamy afrodyzjaki przypominające kształtem narządy płciowe, np. ostrygi, banany, szparagi, korzeń żeń – szenia czy imbiru. Do drugiej grupy należą te, których moc bierze się z wierzenia, iż skonsumowanie narządu płciowego innego zwierzęcia, np. jądra baraniego, daje jego siłę lub potencję. Za afrodyzjaki terapeutyczne uważa się liczne przyprawy i zioła. Ich działanie wynika z zawartych w nich substancji aktywnych, a wpływ na organizm człowieka podlega nieustannym badaniom i jest już medycznie udokumentowany.

Kuchnia miłości

Obecnie lista znanych afrodyzjaków jest bardzo długa. Za afrodyzjaki owocowe uważa się: ananasy, awokado, figi, banany, brzoskwinie, maliny i truskawki. Wśród warzyw zwraca się uwagę na szparagi, selery, pory, pietruszkę, bakłażany, karczochy, dynię, warzywa liściaste oraz czosnek. Moce pobudzające posiadają również grzyby: borowiki szlachetne i trufle. Wśród afrodyzjaków najwięcej jest przypraw korzennych i ziołowych. Do przypraw zaliczyć należy: anyż, bazylię, chili, cząber, curry cynamon, gałkę muszkatołową, gorczycę, imbir, jałowiec, kardamon, kminek, kurkumę, lubczyk, pieprz, paprykę, wanilię. Spośród ziół właściwości pobudzające posiadają: żeń – szeń, guarana, winorośl, korzeń mandragory, dziurawiec a także lukrecja. Za afrodyzjaki uważa się również, owoce morza(krewetki, homary i ostrygi), mięso drobiowe, mięso z zająca, podroby( żołądki, móżdżek, nerki i wątrobę), ryby (łosoś i sandacz), jaja gotowane na miękko, kakao, czekoladę, włoskie orzechy, migdały, mak, miód, a także czerwone wino wytrawne.

Jeśli chciałabyś wypróbować moc afrodyzjaków, koniecznie zaserwuj swojemu ukochanemu zmysłową ucztę…

LUBCZYKOWY ELIKSIR NA GORĄCO

Składniki:

15 dag suszonego korzenia lubczyku,

5 goździków,

Laseczka cynamonu.

4 łyżki miodu,

0, 75l wytrawnego czerwonego wina.

Przygotowanie: Rozdrobniony korzeń lubczyku, startą laseczkę cynamonu i goździki zalewamy winem i zagotowujemy. Kiedy eliksir nabiera korzennego smaku, zdejmujemy garnek z ognia i należy lekko przestudzić. Doprawiamy miodem do smaku. Przecedzony napój podajemy w wysokich szklankach.

AWOKADO NA PRZYSTAWKĘ

Składniki:

2 owoce awokado,

10 dag mrożonych krewetek,

4 łyżki majonezu,

Świeży koperek,

Świeży szczypiorek,

½ cytryny,

Sól do smaku.

Przygotowanie: Krewetki obgotowujemy we wrzątku i odcedzamy na sicie. Awokado obieramy ze skórki, przekrawamy wzdłuż, wyjmujemy pestkę i kroimy w półplasterki. Przekładamy awokado, krewetkami, skrapiamy sokiem z cytryny i solimy do smaku. Dekorujemy majonezem wymieszanym z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

LEKKI ROSÓŁ Z ŁOSOSIA

Składniki:

20 dag łososia wędzonego na zimno (czerwonego)

1 duży seler

2 marchewki,

1 pietruszka,

1 por,

Łyżeczka soli,

Pół łyżeczki pieprzu Cayenne

34 kulki ziela angielskiego,

Szczypta imbiru,

Listek laurowy,

Szczypta bazyli,

Szczypta lubczyku,

Szczypta rozmarynu

Groszek ptysiowy.

Przygotowanie: Warzywa obieramy, zalewamy litrem zimnej wody i gotujemy do miękkości, z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego, imbiru i listka laurowego. Wyławiamy ugotowane warzywa (możemy je później wykorzystać, robiąc tradycyjną sałatkę warzywną). Łososia dzielimy na drobne kawałki, starannie wybierając ości i wrzucamy do wywaru. Dodajemy suszony lubczyk, rozmaryn i bazylię. Podajemy w miseczkach, posypując groszkiem ptysiowym.

SŁODKO – OSTRY KURCZAK

Składniki:

1 mały kurczak

Łyżeczka soli

4 łyżki miodu,

Łyżeczka imbiru

Pół łyżeczki pieprzu

Kostka bulionu rosołowego.

Przygotowanie: Kurczaka nacieramy solą, imbirem i pieprzem, po czym odstawiamy na pół godziny do lodówki. W pół szklanki gorącej wody rozrabiamy bulion i wlewamy do brytfanki. Smarujemy kurczaka miodem. Wstawiamy brytfankę do piekarnika i pieczemy około 30 minut pod przykryciem, (temperatura około 180 °.)od czasu do czasu polewając kurczaka bulionem. Po półgodzinie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy kurczaka jeszcze przez około 10 minut, aby ładnie się zarumienił. Podajemy bez dodatków.

MIŁOSNY DESER AFRODYTY

Składniki:

5 dag orzechów włoskich,

15 dag jogurtu,

2 łyżeczki miodu.

Przygotowanie: Orzechy zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i siekamy. Dodajemy do jogurtu wymieszanego z miodem.

Kiedy kolacja gotowa…

Jeśli wspaniała kolacja jest już przygotowana, pozostaje nam delektować się smakołykami, które będą doskonałym preludium igraszek w sypialni. Jeśli planujemy spędzić cudowną, upojną noc, ważne jest, by posiłek był lekkostrawny i niezbyt obfity. Pełny żołądek i namiętność nie idą w parze, czujemy się ociężali oraz senni. Unikać należy również dużych ilości alkoholu, który w nadmiarze zamiast nas pobudzić – usypia. Najlepsza jest lampka szampana lub czerwonego wytrawnego wina. Także piękne kwiaty, odpowiednie oświetlenie i muzyka są bardzo ważnymi elementami w tworzeniu intymnego klimatu.

Izabela Towenek

Zobacz także:

Waniliowe dania – afrodyzjaki

Twój ukochany długo nie zapomni tej nocy! Przedstawiamy przepisy na waniliowe afrodyzjaki dla dwojga. Działają skuteczniej niż lubczyk!

Jak podtrzymać namiętność w związku?

Czujesz, że wasze uczucie i pasja trochę wygasają? Zobacz, jak sprawić, że temperatura między wami wciąż będzie bardzo wysoka.

Polecane wideo

Komentarze (3)
Ocena: 5 / 5
Lina (Ocena: 5) 01.06.2017 23:23
Może nie afrodyzjak, ale też dobre - pizza :D Może być oczywiście z krewetkami ;) Ja lubię na randkach jeść :) Polecam szczególnie pizzę z Party Pizza, tam robią najlepsze:)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 27.06.2009 15:23
Dziecko lecz się!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 27.06.2009 15:22
Dziecko lecz się!
odpowiedz

Polecane dla Ciebie