Żywność, która może powodować raka

18 Marca 2017

Nowotwory to plaga naszych czasów. W dużym stopniu przyczynia się do niej to, co jemy.

niezdrowa żywność

Każdego roku na raka zapada blisko 150 tysięcy Polaków, a będzie jeszcze gorzej – szacuje się, że do 2029 r. liczba ta wzrośnie do ponad 200 tys. Co piąty mieszkaniec naszego kraju umiera z powodu choroby nowotworowej. Czy ten przerażający trend można zatrzymać? Zadanie jest trudne, ale na pewno warto podjąć próbę, choćby zwracając baczniejszą uwagę na nasze zwyczaje kulinarne.

Produkty spożywcze są niestety jedną z przyczyn rosnącego zagrożenia nowotworami. Żywność kryje bowiem  w sobie mnóstwo zanieczyszczeń, które pojawiają się na różnych etapach produkcji, transportu czy przechowywania. Są to m.in. metale ciężkie przenikające do mięsa, ryb, warzyw czy owoców za pośrednictwem nawozów, środków ochrony roślin albo nawet opakowań. Regularne dostarczanie ich organizmowi zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów.

10 największych świństw wśród produktów spożywczych

Znajdziemy je niemal wszędzie. Wysokie stężenie arsenu bywa ujawniane np. w brązowym ryżu, alkoholu, rybach morskich i wodzie pitnej. Kadm gromadzi się w warzywach korzeniowych, zwłaszcza marchewce, pietruszce i selerze. Niektóre badania wykazują podwyższony poziom tego pierwiastka w kakao i wyrobach czekoladowych, które niekiedy skrywają również sporo ołowiu.

Podwyższony poziom kadmu i ołowiu zawierają czasami także jajka, co ciekawe przede wszystkim pochodzące z chowu ściółkowego. Eksperci tłumaczą, że kury przebywające na wybiegu są bardziej narażone na wchłanianie metali ciężkich – źródłem ich emisji mogą być odpady skażające glebę czy rośliny, ścieki komunalne albo dym z palenisk domowych.

W groźne substancje bogate są niestety również ryby, zwłaszcza morskie. Skrywają one wprawdzie mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają duże znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia oraz funkcjonowaniu mózgu i układu odpornościowego, ale jednocześnie dostarczają sporo kadmu, rtęci, cynku i ołowiu.

Równie niebezpieczne są aflatoksyny – związki wytwarzane przez grzyby z rodzaju Aspergillus, uznawane za jedną z przyczyn raka wątroby, zwłaszcza u osób, które chorowały wcześniej na wirusowe zapalenie wątroby typu B. Sprzyjają również rozwojowi nowotworu nerek.

Znakomitym środowiskiem do rozwoju aflatoksyn są ciepłe i wilgotne miejsca, dlatego tak ważny jest sposób transportowania oraz przechowywania produktów spożywczych. Tymczasem na targowiskach często dajemy się skusić np. orzechami sprzedawanymi z wielkich plastikowych worków, gdzie panują świetne warunki do rozwoju się grzybów.

Strony

Komentarze (1)
ocena
2/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 2)
2017-03-18 06:33:01

Wychodzi na to, że trzeba zacząć żyć powietrzem. A nie, czekaj jest przecież rak płuc...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1