Żywność funkcjonalna, co to takiego?

Tylko 5 - 10 procent żywności spełnia kryteria bycia funkcjonalną. Co to właściwie oznacza?
Żywność funkcjonalna, co to takiego?
22.09.2008

Żywność funkcjonalna to produkty żywnościowe, które wywierają udokumentowany badaniami medycznymi korzystny wpływ na zdrowie, wynikający z czegoś więcej niż oddziaływanie składników odżywczych w nich zawartych. Innymi słowy, jest to taka żywność, która regularnie spożywana ma właściwości lecznicze.

Co takiego jest żywnością funkcjonalną i na co ona wpływa? Do produktów z tej grupy można zaliczyć produkty wzbogacane w NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), stanole (inaczej zwane sterolami, korzystnie wpływające na układ krwionośny), błonnik pokarmowy (zapobiegający m.in. niektórym nowotworom układu pokarmowego oraz korzystnie wpływający na przemianę materii i funkcje trawienne), witaminy oraz składniki mineralne (w tej grupie znajduje się ogromna różnorodność produktów i ich zastosowań, np. wzbogacanie w wapń służy układowi kostnemu) oraz probiotyki i prebiotyki (kultury bakterii i produkty sprzyjające ich rozwojowi, korzystnie wpływające na florę jelitową lub odporność). Produkty z obniżoną zawartością cholesterolu, sodu oraz kalorii również bywają zaliczane do żywności funkcjonalnej.

W Polsce żywność funkcjonalna nie jest jeszcze bardzo popularna, natomiast coraz więcej klientów zwraca uwagę na jej obecność na półkach sklepowych, a sprzedawcy coraz częściej ją nam oferują. Produkty sojowe są obecnie powszechnie wzbogacane w wapń, sól kuchenna w jod i pojawiają się na naszym rynku sosy sojowe z ograniczoną ilością sodu.

Niemodyfikowane produkty również mogą spełniać kryteria żywności funkcjonalnej – np. sok żurawinowy, który pomaga chronić kobiety przed infekcjami dróg moczowych, a większość jogurtów pozytywnie wpływa na funkcje układu trawiennego. Nie pozostaje nam więc nic innego, jak pędzić do sklepu czy na targ… Jak mawiają Amerykanie: "One apple a day - a doctor away!"

Polecane wideo

Komentarze (8)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 25.09.2008 19:41
no tylko jak zawsze przy tego typu artykułach nie ma konkretnej listy co jeść... jogurty? ponad połowa sam tłuszcz... wymieńcie jakiś typ, czy konkretne produkty bo artykuł porusza powazną sprawe ale jak zwykle powierzchownie, byle jak.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 22.09.2008 20:50
Pomidory i ogolnie czerwone warzywa podobno zapobiegają nowotworom...:))
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 22.09.2008 15:42
[quote="Gosc"]ludzie najlepszy w swiecie kwas buraczany wlasnej roboty z duza iloscia czosnku ukiszony super zdrowy , super dobry polecam bo pije na okraglo ...[/quote] A czy można prosić o przepis?
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 22.09.2008 14:08
ludzie najlepszy w swiecie kwas buraczany wlasnej roboty z duza iloscia czosnku ukiszony super zdrowy , super dobry polecam bo pije na okraglo ...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 22.09.2008 13:35
Nawet sobie nie wyobrażamy jak duże znaczenie ma to co jemy.... Bardzo fajny artykuł bo właśnie nam o tym przypomina....
odpowiedz

Polecane dla Ciebie