Przepis na zupę odchudzającą

Czyli jak schudnąć bez efektu jo-jo?
Przepis na zupę odchudzającą
Fot. iStock
17.03.2017

Większość dostępnych w Polsce, jak i na świecie diet, skupia się głównie na maksymalnej utracie wagi. Nagła zmiana codziennej rutyny, dostosowanie się do narzuconych, często rygorystycznych zaleceń jest efektowne, jednak tylko do momentu zakończenia odchudzania. Powrót do starych zwyczajów, często powoduje tzw. efekt jo-jo, czyli powrót do pierwotnej wagi. Osoby chcące schudnąć zapominają o fundamentalnych podstawach w procesie utraty wagi jakim są: odpowiednie przygotowanie psychiczne, dbałość o zdrowie, a także pielęgnacje ciała.


Krok Pierwszy – Psychika


Większość popularnych metod utraty wagi nie podejmuje tematu psychologicznego aspektu, który jest niezwykle ważny, by prawidłowo przejść proces odchudzania. Osoby otyłe, które na co dzień muszą się zmierzyć z komentarzami na temat swojej wagi, postrzegają siebie dość negatywnie. Brak akceptacji, niska samoocena, obsesyjne myślenie o jedzeniu i spożytych kaloriach, wpędzają w jeszcze większe zakłopotanie i bezsilność. Zadziwiająco, o wiele szybciej można odchudzić ciało, niż zmienić psychikę. Odchudzając się, ważnym elementem jest wsparcie ze strony innych i motywacja, ale przede wszystkim postawienie sobie przez osobę odchudzającą się fundamentalnych pytań: „Czemu chcę się tego podjąć? Dla kogo? Po co?”. Już sformułowanie własnych odpowiedzi na pytania, daje większą szansę na prawidłowe przejścia przez proces odchudzania. Brak odpowiedniego przygotowania i wyznaczenia celu, powoduje szybszą rezygnację, powrót do starych nawyków, a przede wszystkim wewnętrzną destrukcję.
Program Przemian stawia etap psychologiczny jako podstawę, bez której nie jest możliwe rozpoczęcie odchudzania, a następnie osiągnięcie wyznaczonego celu. Monika Honory często podkreśla, że aby proces utraty wagi był skuteczny, niezbędne jest właściwe nastawienie psychiczne.


Krok Drugi – Zdrowie


Dla wielu Polaków termin „niedożywienie” kojarzony jest ze zbyt małą masą ciała, anorektycznym wyglądem, a także niedoborem składników pokarmowych. Jednak lekarze zajmujący się problemem nadwagi i otyłości, zaznaczają, że nadmiar kilogramów, na pozór dający poczucie dobrze dokarmionego oraz w pełni zaspokojonego odżywczo organizmu, jest de facto jakościowym niedożywieniem. Codzienny jadłospis osoby z nadwagą jest zazwyczaj monotonny i mało zróżnicowany, bogaty przede wszystkim w tłuszcze nasycone oraz cukry proste. Wynikiem takiego modelu jedzenia są dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a także rozwój zespołu metabolicznego – miażdżycy, cukrzycy, nadciśnienia. By skutecznie temu zapobiec, należy stopniowo wprowadzać małe zmiany do menu.
Program Przemian wg Moniki Honory, nie eliminuje z jadłospisu żadnej grupy produktów spożywczych, dzięki czemu organizm otrzymuje wszystkie wartości odżywcze. Dodatkowym atutem Programu jest różnorodność wykorzystywanych składników, w których można znaleźć chude mięso, ryby, rośliny strączkowe, a także kasze, makarony czy ryż. Zupy autorstwa Moniki Honory,
są przygotowywane w sposób tradycyjny, bez dodatku smażonych czy wędzonych produktów. Oznacza to, że są lekkostrawne i nie obciążają przewodu pokarmowego. Co więcej, jest to idealna forma posiłków dla osób z nadwagą i otyłością, które mają spowolniony metabolizm. Dlaczego? Podstawowym składnikiem większości zup są warzywa, które stanowią naturalne i nieocenione źródło błonnika. Dostarczany do organizmu błonnik pod postacią warzyw, zdecydowanie przyśpiesza przemianę materii, a także pomaga oczyścić jelita.
Jedzenie zup jest tylko jednym ze stadiów Przemian. Po uzyskaniu odpowiedniej dla siebie masy ciała i oczyszczeniu organizmu, Monika Honory mówi o III etapie Programu, polegającym na stopniowym wprowadzaniu stałych produktów w formie gotowanej, takich jak dania przyrządzone na parze. Wiele osób odchudzających się z Moniką, dzięki tej formie posiłków wyrównało u siebie m.in. lipidogram, poziom cukru we krwi, czy poprawiło wyniki morfologii.


Krok Trzeci – Ciało


Wraz z wiekiem, ciało człowieka produkuje coraz mniejszą ilość kolagenu oraz elastyny, które wpływają m.in. na jędrność i zdolność do regeneracji skóry. Dodatkowo, gdy do procesu starzenia się dojdzie otyłość, pielęgnacja ciała staje się wręcz niezbędna. Niestety, jest to proces często pomijany wśród osób cierpiących na nadmiar kilogramów. Dlaczego? Ludzie z otyłością niechętnie eksponują swoje ciało, ponieważ często oprócz widocznej nadwagi, na skórze pojawiają się alergie, takie jak wysypki, atopowe zapalenie skóry czy pokrzywka spowodowane niewłaściwym sposobem odchudzania.
Przy niewielkiej utracie wagi, np. do 10 kilogramów, na skórze nie ma widocznych zmian w postaci rozstępów, czy nadmiaru skóry. Jednak utrata powyżej 30 kilo, jest już w znaczny sposób zauważalna. Rozciągnięta skóra, szczególnie u osób po 40. roku życia nie wraca tak szybko do jędrności jak u osób młodszych. Dlatego też, bardzo ważne jest, aby wraz z rozpoczęciem procesu odchudzania, zająć się prawidłową pielęgnacją ciała. Program Przemian jako jeden z procesów kosmetyki ciała, zaleca codzienne szczotkowanie skóry. Dzięki temu, możliwe jest nie tylko pozbycie się martwego naskórka, ale także stymulacja skóry do produkcji nowych komórek, pobudzenie układu krążenia oraz układu limfatycznego. Oprócz szczotkowania, nie należy zapominać o lekkiej, nie przeciążającej układu kostnego aktywności fizycznej, w postaci spaceru czy pływania na basenie.


Połączenie wszystkich wyszczególnionych powyżej kroków, pozwoli prawidłowo przejść przez proces utarty wagi, bez efektu jo-jo.

 

zupa a odchudzanie

Fot. iStock

Program Przemian to autorska metoda utraty masy ciała stworzona przez Monikę Honory – holistycznego eksperta ds. żywienia. Podstawę Programu stanowią świetnie znane, tradycyjne… zupy. Według Moniki Honory to właśnie zupy są optymalną i najbardziej lekkostrawną formą pożywienia, która nie obciąża żołądka, a jednocześnie syci oraz dostarcza do organizmu wszystkich niezbędnych wartości odżywczych.

 

Zobacz także: Zupomania - przepisy na zupy


W Przemianach nie ma mowy o nudzie w kuchni, ponieważ w czasie procesu chudnięcia codzienne menu powinno zawierać przynajmniej trzy różne zupy: śniadaniową, obiadową, a także kolacyjną. Program Moniki rekomenduje spożywanie białkowych zup na początek dnia, natomiast dodatek węglowodanów na koniec. W zależności od upodobań smakowych, składnikami zupy mogą być warzywa, mięso, makarony, kasze, ryż, ryby, a także rośliny strączkowe.
Bardzo ważnym czynnikiem w przygotowywaniu zup jest sposób ich przyrządzania – używane produkty nie mogą być smażone ani wędzone, ponieważ to znacząco podnosi ich kaloryczność. Monika nie zaleca dodawania gotowych przypraw do zup, ponieważ większość z nich zawiera niezdrowy glutaminian sodu. Dodatkowo, podążając według reguł Przemian, zupy nie powinny być zmiksowane na krem, ani także zagęszczane mąką, jednak już łyżka śmietany czy jogurtu naturalnego do ulubionej zupy jest wg Moniki smacznym uzupełnieniem dania.


Etap chudnięcia w czasie Programu Przemian jest indywidualny. Każdy organizm inaczej reaguje na ten sposób odżywiania, dlatego niektórzy gubią kilogramy bardzo szybko, inni troszkę wolniej, jednak efekt jest ten sam – Program Przemian skutecznie oczyszcza organizm. Zaletą tej metody chudnięcia jest nie tylko fakt, że zupy można jeść do woli, ale również to, iż nie eliminuje się z jadłospisu żadnej grupy produktów. W efekcie, nie tylko pozwala to pozbyć się nadmiaru kilogramów, ale także dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych wartości odżywczych.


Program podzielony jest na 4 etapy:
• I etap: Przygotowanie do odchudzania
Tak naprawdę pierwszy, jest tym najważniejszym. To czas przygotowania psychicznego – dialogu „samego ze sobą”. Dlaczego chcemy podjąć walkę o szczupłą sylwetkę? Jaki jest nasz cel? Co może nas motywować? Dzięki temu możemy przygotować się na chwile załamania, które zawsze się pojawiają podczas procesu odchudzania.


• II etap: Aktywna redukcja wagi
Etap ten jest indywidualny i w głównej mierze zależy od postawionego sobie celu
– wymarzonej wagi. W tym czasie utrata wagi jest największa i najszybsza.


• III etap: Stabilizacja wagi
Trzeci etap to czas zamiany zup na stałe, lecz nadal lekkostrawne posiłki. W tej fazie wciąż można zaobserwować spadek masy ciała.


• IV etap: Utrzymanie wagi
Jest to IV i zarazem ostatni etap Programu, polega on na normalizacji masy ciała. W tym czasie należy zwrócić szczególną uwagę, by produkty smażone nie pojawiały się częściej niż raz w tygodniu, natomiast na kolację należy jeść lekkostrawną zupę warzywną. Posiłki trzeba jeść wolno, popijać wodą w trakcie jedzenia, zaś ostatnie danie powinno być spożyte około 4 godziny przed snem.

zupa a odchudzanie

Fot. iStock

Przepis na zupę Różowa Dama


SKŁADNIKI:
3l wywaru warzywnego
2 marchewki
2 natki pietruszki
1 szklanka zielonego groszku
½ szklanki kukurydzy
½ szklanki czerwonej fasoli
400g krewetek koktajlowych
2 łyżki stołowe mleczka kokosowego
1,5 szklanki domowego przecieru pomidorowego
Mieszanka suszonych przypraw z ziołami i przyprawami
Ostra papryka
Czosnek niedźwiedzi
Kozieradka

ZACIERKI:
1,5 szklanki mąki uniwersalnej lub bezglutenowej
150ml mleka 3,2%
Szczypta soli
1 jajko

PRZYGOTOWANIE:
W dużym garnku z marchewek, pietruszki, selera oraz pora przygotowujemy ok. 3 litów wywaru. Bulion możemy przyprawić do smaku mieszanką suszonych przypraw z ziołami.
Do drugiego garnka przelewamy ok. 2 litry bulionu, dodajemy pokrojoną marchewkę, zielony groszek, kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Zamrożone krewetki koktajlowe przelewamy zimną wodą, gdy już będą odmrożone, dorzucamy je do wywaru. Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy oraz mleczko kokosowe.
Na zacierkę: łączymy wszystkie składniki na zacierki, formując niewielkie kulki. Pozostały litr bulionu doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kulki z zacierki do wrzątku. Gdy zacierki wypłyną na powierzchnię, oznacza to, że są gotowe, aby przelać je wraz z wywarem do pierwszego garnka.
Na koniec dodajemy dużo posiekanej natki pietruszki.


Smacznego!

Polecane wideo

Komentarze (4)
Ocena: 5 / 5
Ola (Ocena: 5) 02.06.2017 15:02
Zupę przetestowałam i jest naprawdę świetna, ale za pierwszym razem wyszła mi średnio za co winię szczerze mówiąc mleczko kokosowe, zdecydowanie trzeba patrzeć na skład, potem zamówiłam sobie solidniejsze mleko z ekopiramidy (a do tego tą mąkę bezgultenową bo za pierwszym razem użyłam najzwyklejszej pszennej) i zupa już wyszła naprawdę bajecznie więc na pewno będę do niej wracać
odpowiedz
inga (Ocena: 5) 24.03.2017 18:39
Uwielbiam zupy, często je sobie przyrządzam w wersji fit jako wspomagacz treningów w fitcurves. Wcześniej nie zdawałam sobie sprawy z tego, że dietetyczne przepisy mogą być takie smaczne. W sumie mogę powiedzieć, że polubiłam ten nowy tryb życia, więc efekt jo-jo już mi nie zagraża.
odpowiedz
karolajjna (Ocena: 5) 18.03.2017 20:51
każdy sposób jest dobry na schudnięcie o ile jest zdrowy. moja sąsiadka na iqacai schudła 12 kilo w dwa miesiące niecałe, a jak zaczynała to wszyscy drwili, że to tabletki naturalne to naturalnie nic nie schudnie. teraz wszystkim wstyd. i bardzo dobrze.
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 17.03.2017 10:39
Różne źródła polecały mi tabletki slimcea... same pozytywy.. zaryzykowałam ale nie obiecywałam sobie wiele. Muszę jednak przyznać, że byłam niedowiarkiem który powinien uwierzyć w pozytywne działanie. Odczuwałam po 2-3 dniach już pierwsze zmiany w przemianie materii. Głód zanikał wieczorami więc zaczełam ładnie chudnąć. Wynik zostawie dla siebie ale na prawdę to działa ;)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie