Każda mama chce, żeby jej dziecko prawidłowo się rozwijało,
było silne i zdrowe, miało dobre stopnie. Warto pamiętać, że
bardzo ważną rolę w spełnieniu tych oczekiwań odgrywa
właściwa dieta. Nasz specjalista wyjaśnia,
jakich błędów w żywieniu dzieci należy unikać i jak układać
zdrowy jadłospis.
Chroń pociechę przed złymi nawykami
Z badań wynika, że większość dzieci w wieku szkolnym
spożywa tylko 3 posiłki dziennie. Często nie jedzą drugiego
śniadania i podwieczorku, a także piją za mało
mleka. Za to na przerwach w szkole zajadają się
słodyczami.
Konsekwencją jest spożywanie nadmiernej liczby kalorii oraz
niedobór witamin A, C, E, kwasu foliowego, wapnia, magnezu i
białka.
Niepokojące jest również to, że u około 1/4 badanych dzieci
stwierdzono znacznie podwyższony poziom
cholesterolu. To skutek podjadania, gdyż
przekąskami są przeważnie mało wartościowe i tłuste produkty:
chipsy, chrupki, frytki, pizza, zapiekanki, ciastka.
9 ważnych zasad diety twojego dziecka
Specjaliści od zdrowego żywienia opracowali zasady, jakie
powinny stosować mamy w żywieniu swoich dzieci:
- Dbaj, by twoje dziecko jadło codziennie 4 - 5 posiłków.
Pamiętaj, że nie powinno wychodzić z domu bez śniadania.
Przygotuj mu też drugie śniadanie do szkoły (kanapkę, najlepiej
z ciemnego pieczywa, z chudą wędliną lub serem, z dodatkiem
warzyw, a ponadto owoce).
- Nie pozwól dziecku podjadać między
posiłkami, np. podczas oglądania telewizji. Produkty
typu fast food, chipsy i słodycze są bogate w tłuszcze,
cholesterol, sól i cukier.
- Staraj się podawać dziecku warzywa i owoce do każdego
posiłku (świeże, mrożone lub konserwowe).
- Rób dziecku kanapki z pełnoziarnistego pieczywa.
Wartościowymi produktami zbożowymi są też: muesli
wielozbożowe, płatki kukurydziane, kasze, np. gryczana,
pęczak.
- Częściej przyrządzaj ryby, zwłaszcza morskie o dużej
zawartości tłuszczu. Najlepiej je przygotować na grillu lub
upiec.
- Podawaj dziecku wyłącznie chude mięso lub produkty mięsne o
zmniejszonej zawartości tłuszczu, a z drobiu, przed jedzeniem,
zdejmuj skórkę. Odradza się podawanie dzieciom parówek, gdyż
są to produkty wysokoenergetyczne i tłuste, a ponadto, zawierają
niewiele białka. Należy także ograniczyć spożycie kalorycznych
sosów.
- Nie dosalaj ani nie
dosładzaj potraw. W wielu produktach spożywczych, np.
wędlinach, konserwach, żółtych serach, produktach instant,
paluszkach i chipsach jest dużo soli. Gdy robisz zakupy, czytaj
etykiety produktów i wybieraj jedzenie o jak najmniejszej
zawartości soli i cukru.
- Podawaj dziecku zdrowe napoje. Wskazane są:
woda mineralna niegazowana, herbaty owocowe, herbatki z kopru
włoskiego lub rumianku, a także soki warzywne i owocowe.
Najlepsze dla dziecka są te niedosładzane. Ogranicz podawanie
słodkich napojów. Nie zawierają witamin, a mają dużo kalorii.
dzieci w wieku 7 - 18 lat nie powinny pić więcej niż 240 - 350
ml słodkich napojów dziennie.
- Dbaj, by w diecie dziecka były wszystkie niezbędne składniki
odżywcze (np. białko, węglowodany, witaminy, składniki
mineralne). Nie stosuj u dziecka diety wegetariańskiej.
Uwaga! Jeśli będzie ci się wydawało, że twoje dziecko waży
za dużo lub za mało, zgłoś się z nim do lekarza lub
dietetyka. Rodzice często nie są w stanie
obiektywnie ocenić, czy waga ich dziecka jest prawidłowa. Sami
nie potrafią też zastosować zdrowej i skutecznej diety.
(Źródło: kobieta.interia.pl)