Wężymord, maniok, rukiew wodna, pasternak: Mało znane warzywa, które musisz spróbować!

Wybierz się na wycieczkę po straganach warzywnych i wyszukaj coś, co do tej pory nie gościło na twoim stole!
Wężymord, maniok, rukiew wodna, pasternak: Mało znane warzywa, które musisz spróbować!
30.11.2011

Wężymord czarny korzeń

To roślina wieloletnia z rodziny astrowatych, nazywana również skorzonerą. Kwiaty ma w odcieniu żółtym, korzeń koloru czarnego, zaś jadalny miąższ jest biały. Zawiera witaminę E, B1, B2, żelazo, wapń, fosfor.

Oprócz zastosowania kulinarnego, wężymord może być wykorzystywany leczniczo. Korzeń ma bowiem właściwości wykrztuśne i napotne, poprawia trawienie, działa moczopędnie. Obrany korzeń ugotowany do miękkości w osolonej wodzie, jest świetnym dodatkiem warzywnym do dań.

Pasternak

Należy do rodziny selerowatych. W naszym kraju jest to roślina dość pospolita, którą można znaleźć na łąkach czy przydrożach. Jego korzeń – koloru białego – jest podobny do pietruszki i ma silny zapach.

W kuchni pasternak sprawdza się jako składnik zup czy sałatek, ale może też być serwowany wersji solo, np. gotowany na gęsto. Jest bogaty w białko, pektyny, skrobię oraz witaminę C. W lecznictwie wykorzystuje się go do wyrobu olejku pasternakowego, będącego źródłem flawonoidów oraz olejków eterycznych.

Miechunka pomidorowa

Należy do rodziny psiankowatych, podobnie jak pomidor czy papryka. Jej kwiaty są żółte, wyglądem zbliżone do kwiatów ziemniaka, zaś owoce w postaci jagody mają odcień fioletowy bądź żółty. Miechunkę można spożywać na surowo, dodając ją do sałatek. Głównie jednak jest warzywem wykorzystywanym przy przygotowywaniu przetworów, sosów, zup oraz innych dań na ciepło.

warzywa

Batat

To należące do rodziny powojowatych warzywo nazywane jest również wilcem ziemniaczanym bądź słodkim ziemniakiem. Bataty rosną w Ameryce Południowej i Środkowej, a ich jadalne bulwy mogą ważyć nawet 3 kg.

Bataty można piec i gotować albo podawać w formie purée. To zdrowe warzywo, bo obok skrobii zawiera witaminę C, kwas foliowy oraz magnez. 

Maniok jadalny

Ten brazylijski krzew posiada drobne, ciemnożółte kwiaty zebrane w grona. Jego bulwy  o długości 30-60 cm mają brązowy kolor, zaś miąższ jest biały.

Otrzymany z manioku sok można poddać fermentacji, zyskując alkohol - Kasiri. Należy pamiętać, aby przed spożyciem, dokładnie obrać i ugotować manioki. W formie surowej, to warzywo trujące. Zawarta w nim linimaryna, pod wpływem działania enzymów trawiennych, zamienia się w cyjanowodór.

warzywa

Rukiew wodna

Jest rośliną wodną, dlatego można ją znaleźć głównie wokół stawów i strumieni. Jadalne są jej liście, zaś w przypadku młodych roślin, można ją jeść w całości. Ma nieco pieprzny smak, podobny do rzeżuchy.

Liście rukwi mogą być gotowane i stosowane jako składnik sałatek, kanapek bądź zup. Można także przygotować z nich zdrowy koktajl, który będzie doskonałym źródłem witamin K, A, C, B1, B2 oraz kwasu foliowego. Rukiew również wapń, potas, magnez, dzięki czemu działa moczopędnie i tonizująco na żołądek.

Portulaka pospolita

Jest rośliną jednoroczną z rodziny portulakowatych, docenianą już w starożytnym Egipcie. Ma płożące, rozgałęziające się łodygi, mięsiste liście oraz małe, żółte kwiaty. Rośnie na przydrożach oraz polach uprawnych.

Portulaka to warzywo niezwykle soczyste, bogate w orzeźwiający sok. Jej liście można przygotowywać podobnie jak szpinak, a łodygi przyrządzać według tego samego przepisu co szparagi. Portulaka, jako roślina bogata w kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, ale również witaminę A, C, żelazo, wapń, potas, magnez, sód, jest szeroko stosowana w lecznictwie.

Więcej artykułów z działu DIETY przeczytasz tutaj.

Zobacz także:

Dieta strukturalna: Na czym polega, czy jest skuteczna?

Informacje od A do Z.

Na jakich talerzach jeść, aby schudnąć?

Odpowiednia zastawa stołowa zadziała lepiej, niż niejedna dieta!

Polecane wideo

Komentarze (4)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 05.12.2011 15:18
Nie "które musicie" tylko "których musicie". Serio, nauczcie się pisać poprawnie, bo wstyd.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 01.12.2011 22:30
dalibyście zdjęcia tych warzyw
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 30.11.2011 01:47
Nie ma zbyt wiele przepisów na potrawy z manioku ale jest jeden sprawdzony przeze mnie i chyba jest to najprostsza i najbardziej alternatywna metoda. Maniok należy zagotować ( nie solić wody) a następnie pokroić w paski i podsmażyć na masełku i dopiero wtedy oprószyć solą. Maniok może zastąpić frytki lub przypiekane ziemniaczki.. bardzo smaczne. Jeśli chodzi o banany warzywne to jest to bardziej pracochłonne bo takie banany są twarde i na surowo praktycznie niejadalne. Trzeba nożem obrać ze skóry, pokroić w plasterki, podsmażyć z obu stron, wyjąć, lekko wystudzić, rozbić tłuczkiem na cienkie placuszki i znowu podsmażyć. Pataty no to wiadomo, najlepiej zagotować i zrobić piure niemniej jednak ja preferuje frytki z patatów. W sumie szkoda, że w polskich sklepach jest tak niewielki wybór warzyw i owoców. Z granicą dostępne są różne rodzaje bananów, różne rodzaje ( kolory)marchewki, rośliny które nie są uprawiane w Europie...można długo wymieniać. Nawet taki krem z kasztanów za granica jest dość powszechny bo idealnie nadaje się do ciast i deserów. czemu w Polsce takie smakołyki nie są rozpowszechnione? Szczerze mówiąc zastanawiam się nad tym od jakiegoś czasu.
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie