Wężymord, maniok, rukiew wodna, pasternak: Mało znane warzywa, które musisz spróbować!

30 Listopada 2011

Wybierz się na wycieczkę po straganach warzywnych i wyszukaj coś, co do tej pory nie gościło na twoim stole!

nieznane warzywa

Wężymord czarny korzeń

To roślina wieloletnia z rodziny astrowatych, nazywana również skorzonerą. Kwiaty ma w odcieniu żółtym, korzeń koloru czarnego, zaś jadalny miąższ jest biały. Zawiera witaminę E, B1, B2, żelazo, wapń, fosfor.

Oprócz zastosowania kulinarnego, wężymord może być wykorzystywany leczniczo. Korzeń ma bowiem właściwości wykrztuśne i napotne, poprawia trawienie, działa moczopędnie. Obrany korzeń ugotowany do miękkości w osolonej wodzie, jest świetnym dodatkiem warzywnym do dań.

Pasternak

Należy do rodziny selerowatych. W naszym kraju jest to roślina dość pospolita, którą można znaleźć na łąkach czy przydrożach. Jego korzeń – koloru białego – jest podobny do pietruszki i ma silny zapach.

W kuchni pasternak sprawdza się jako składnik zup czy sałatek, ale może też być serwowany wersji solo, np. gotowany na gęsto. Jest bogaty w białko, pektyny, skrobię oraz witaminę C. W lecznictwie wykorzystuje się go do wyrobu olejku pasternakowego, będącego źródłem flawonoidów oraz olejków eterycznych.

Miechunka pomidorowa

Należy do rodziny psiankowatych, podobnie jak pomidor czy papryka. Jej kwiaty są żółte, wyglądem zbliżone do kwiatów ziemniaka, zaś owoce w postaci jagody mają odcień fioletowy bądź żółty. Miechunkę można spożywać na surowo, dodając ją do sałatek. Głównie jednak jest warzywem wykorzystywanym przy przygotowywaniu przetworów, sosów, zup oraz innych dań na ciepło.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (6)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-12-05 15:18:08

Nie "które musicie" tylko "których musicie". Serio, nauczcie się pisać poprawnie, bo wstyd.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-12-01 22:30:19

dalibyście zdjęcia tych warzyw

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-30 01:47:33

Nie ma zbyt wiele przepisów na potrawy z manioku ale jest jeden sprawdzony przeze mnie i chyba jest to najprostsza i najbardziej alternatywna metoda. Maniok należy zagotować ( nie solić wody) a następnie pokroić w paski i podsmażyć na masełku i dopiero wtedy oprószyć solą. Maniok może zastąpić frytki lub przypiekane ziemniaczki.. bardzo smaczne. Jeśli chodzi o banany warzywne to jest to bardziej pracochłonne bo takie banany są twarde i na surowo praktycznie niejadalne. Trzeba nożem obrać ze skóry, pokroić w plasterki, podsmażyć z obu stron, wyjąć, lekko wystudzić, rozbić tłuczkiem na cienkie placuszki i znowu podsmażyć. Pataty no to wiadomo, najlepiej zagotować i zrobić piure niemniej jednak ja preferuje frytki z patatów. W sumie szkoda, że w polskich sklepach jest tak niewielki wybór warzyw i owoców. Z granicą dostępne są różne rodzaje bananów, różne rodzaje ( kolory)marchewki, rośliny które nie są uprawiane w Europie...można długo wymieniać. Nawet taki krem z kasztanów za granica jest dość powszechny bo idealnie nadaje się do ciast i deserów. czemu w Polsce takie smakołyki nie są rozpowszechnione? Szczerze mówiąc zastanawiam się nad tym od jakiegoś czasu.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-30 05:44:59

Bo to byloby drogie i inne, a tego pospolity Kowalski nie zniesie.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1