Zjadanie garści jagód dziennie to najlepszy sposób, aby usprawnić działanie mózgu – twierdzą naukowcy z Harvard Medical School w Bostonie. Badacze zapewniają, że nic nie działa bardziej korzystnie na nasz umysł niż regularne spożywanie tych pysznych owoców.
Wszystko dzięki obecnych w jagodach flawonoidach, które odpowiadają za hamowanie procesów starzenia się mózgu, wpływając tym samym bardzo korzystnie na rozwój obszarów odpowiedzialnych za funkcje poznawcze.
Teza ta udowodniona została zresztą wieloletnimi eksperymentami amerykańskich lekarzy. Naukowcy przez 25 lat badali stan zdrowia ponad 16 tys. kobiet i ich nawyki żywieniowe. Okazało się, że mózgi pań jedzących więcej jagód starzały się nawet o 2,5 roku później – relacjonuje Sfora.pl.
Nie pozostaje nam więc nic innego, jak zachęcić wszystkich do delektowania się jagodami.. chociażby mrożonymi, które będą stanowiły świetną bazę pod pyszny owocowy koktajl!
Alicja Piechowicz
Zobacz także:
Polacy jedzą coraz mniej chleba (Skąd ta nagła utrata apetytu na świeże pieczywo?)
Spadek konsumpcji wyrobów z piekarni jest naprawdę ogromny.
Psychologia fast foodu: Zdradź nam, co zamawiasz, a powiemy Ci, kim jesteś!
Jedzenie z McDonald`s i KFC wiele o Tobie mówi.