Tran – fakty i mity

31 Marca 2016

Dlaczego Eskimosi są uznawani za najzdrowszy naród świata? Podstawę ich diety stanowi rybi tłuszcz bogaty w witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe.

tran

Przed laty każde polskie dziecko było pojone w szkole złocistym płynem o niezbyt przyjemnym smaku. Nic dziwnego, że nasze mamy czy babcie raczej niemiło wspominają tran. Na szczęście dzisiaj preparat jest dostępny w znacznie łatwiejszych do spożycia żelowych kapsułkach albo różnych wersjach smakowych. Dlaczego warto się nim zainteresować?

Zdrowy jak Norweg

O dobroczynnych skutkach przyjmowania tranu świadczy przykład nie tylko wspomnianych już Eskimosów, ale również mieszkańców Norwegii – kraju z największym w Europie odsetkiem osób dożywających 100 lat. To waśnie Skandynawia uchodzi za miejsce, gdzie po raz pierwszy doceniono zdrowotne walory ciekłego tłuszczu otrzymywanego ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych.

Ona przez 3 lata jadła TYLKO kurczaka z KFC! Nie uwierzysz, jak wygląda...

Norwegowie już blisko tysiąc lat temu produkowali tran, choć przez wiele wieków był on stosowany przede wszystkim jako surowiec do garbowania skóry i konserwowania drewnianych powierzchni, a także jako „paliwo” do lamp oliwnych. Dopiero w XVII wieku odkryto, że produkt bardzo korzystnie działa na zdrowie. Dwieście lat później norweski farmaceuta Peter Möller opatentował proces produkcji i oczyszczania rybiego tłuszczu. Wprowadził m.in. metodę wykorzystywania pary w celu ekstrakcji tranu, co zapewnia zachowanie cennych składników odżywczych. Ówczesne metody do dziś pozostały niemal niezmienione, natomiast ulepszono technologię przetwarzania produktu, dzięki czemu ma on przyjemniejszy smak i zapach.

Cenne tłuszcze

Tran, szczególnie wytwarzany z ryb poławianych w wyjątkowo czystych wodach strefy arktycznej, to przede wszystkim bardzo bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Ich walory można wyliczać bardzo długo.

Bardzo korzystnie wpływają na układ krążenia. Pomagają wątrobie uporać się z toksynami i przyspieszają przemianę materii, co wspomaga m.in. proces odchudzania (kwasy omega-3 obniżają poziom leptyny, czyli hormonu bezpośrednio wpływającego na metabolizm i zwiększającego tkankę tłuszczową).

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (2)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2016-04-01 08:44:39

re: Tran – fakty i mity

Kiedyś ciągle chorowałam, byle zmiana pogody a ja już chora. W zeszłym roku na przełomie styczeń-kwiecień chora byłam 4 razy w tym raz prawie zapalenie płuc. W tym roku zaczęłam od pazdziernika kurację tranem i ani razu nie byłam chora

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2016-03-31 00:58:00

re: Tran – fakty i mity

j

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1