Choć ogólnie wiadomo, że podstawą zdrowego żywienia jest spożywanie warzyw i owoców, to jednak w ich kwestii też trzeba być ostrożnym. Choć natura obdarzyła je licznymi witaminami, człowiek skutecznie je zabija – niektóre warzywa i owoce mogą być skażone pestycydami!
Amerykańska organizacja Environmental Working Group opublikowała listę warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami, określając je mianem `parszywej dwunastki`. Największe skażenie odkryto w jabłkach, Kolejne miejsca na liście zajęły truskawki i winogrona – na jednym wykryto 15 rodzajów pestycydów!
Poza wyżej wymienionymi na liście znalazły się brzoskwinie, seler, szpinak, słodka papryka, nektarynki, ogórki, pomidory cherry, ostra papryka i borówki.
Jakby tego było mało badania wykazały, że wiele środków ochrony roślin wykrytych na przebadanych produktach zostało zakazanych wiele lat temu, a tym samym wycofano je z użytku. Mimo tego wciąż są one obecne na terenach rolniczych i przenikają do żywności.
Zatem warto bardziej przyglądać się temu co jemy, a świeżo kupione warzywa i owoce od razu starannie myć.
SŻ