To, co jemy ma olbrzymi wpływ na to, jak się czujemy, jak wyglądamy oraz... jak pachniemy. Nie jest tajemnicą, że najprzyjemniejszą woń wydzielają ciała wegetarianów. Odrażający zapach z ust i nie tylko, gwarantuje natomiast dieta bogata w mięso, czosnek czy szczypior.
To, jakie dokładnie potrawy powodują, że nasze ciało wydziela nieprzyjemny aromat postanowił zbadać serwis wp.pl. Oto, co udało się ustalić dociekliwym dziennikarzom...
Kapusta, brokuły i kalafior – Podobnie jak cebula i czosnek, warzywa kapustne również zawierają duże ilości siarki. Do dlatego właśnie, po ich spożyciu wiele osób skarży się na kłopotliwe wzdęcia i gazy.
Zdradliwa kawa – Piękny aromat porannej kawy to tylko pozory. Tak naprawdę bowiem kofeinowy napój zwiększa tempo metabolizmu i tym samym nasila proces pocenia się. Do tego jeszcze kawa jest bardzo kwaśna, wysusza jamę ustną, a gdy brakuje nam śliny, szybko rozmnażają się bakterie, powodujące przykry zapach i nieświeży oddech – czytamy w serwisie wp.pl.
Czerwone mięso – wielbiciele soczystej wołowiny oraz smażonych w głębokim tłuszczu schabowych płacą wysoką cenę za swoje kulinarne upodobania. Nie dość, że narażają się na problemy z układem krążenia, to jeszcze ich pot ma dużo ostrzejszy zapach.
Czosnek i cebula – po spożyciu tych warzyw w organizmie wytwarzają się specyficzne związki siarki, które w połączeniu z ludzkim potem zamieniają się w odrażający fetor. Takiej obrzydliwej mieszanki nie jest w stanie zniwelować żaden dezodorant czy perfumy.
Żywność mocno przetworzona – Niebezpieczne są zwłaszcza pokarmy zawierające mnóstwo konserwantów oraz sztucznych barwników. Zawarte w nich dodatki aromatyzujące zamieniają się podczas trawienia w toksyny, które to właśnie są źródłem przykrego zapachu.
Potraw, które sprawiają, że nasze ciało brzydko pachnie jest całe mnóstwo. Co zatem zrobić, aby wyzwolić się z tych wszystkich nieprzyjemnych woni? Warto wprowadzić do swojej diety więcej owoców. Polecamy ananasy oraz brzoskwinie, których właściwości zachwalają sobie szczególnie miłośnicy… seksu oralnego.
Michalina Żebrowska
Zobacz także:
Smaczne i zdrowe produkty poniżej 50 kalorii
Zbilansowane menu powinno zawierać praktycznie wszystkie produkty w odpowiednich proporcjach.
Masz 38 lat, by nauczyć się żyć bez mięsa. Do 2050 ludzkość musi przejść na wegetarianizm
Wszystko przez zmniejszające się zasoby wodne.