Choinka, śnieg, śpiewanie kolęd, prezenty, rodzinne spotkania... Z czym jeszcze kojarzy nam się Boże Narodzenie? Oczywiście że z... suto zastawionym stołem. Przygotowywanie mnóstwa smakowitych świątecznych dań to już w Polsce tradycja. Niestety, taka kilkudniowa uczta może mieć bardzo negatywne konsekwencje dla naszej sylwetki.
Co więc powinniśmy zrobić, aby nasze ulubione bożonarodzeniowe potrawy nie poszły nam w biodra? Oto 10 prostych wskazówek, dzięki którym zapobiegniemy pojawieniu się zbędnych kilogramów, nie wyrzekając się przy tym swoich ulubionych dań!
Zjedz śniadanie i lekki obiad, a wtedy nie będziesz tak strasznie łakoma na widok aromatycznych dań. Możesz też (zanim wyjdziesz z domu) wypić szklankę soku wielowarzywnego, który sprawi, że poczujesz się syta na przynajmniej godzinę.
Świąteczne posiłki zaczynaj od warzywnych potraw (najlepiej takich, które zawierają dużo pora i selera, ponieważ są bogate w błonnik). Skutecznie zapełnisz nimi żołądek, dzięki czemu nie będziesz już miała tak wielkiej ochoty na pozostałe dania – te tłustsze i bardziej kaloryczne.
Jeśli sama nie będziesz gospodynią domową, pomagaj osobie odpowiedzialnej za przygotowanie gościny. Sprzątaj talerze, przynoś nowe dania, proponuj przygotowanie herbaty. Krzątając się wokół stołu, spalisz co nieco kalorii.
Zasypianie z pełnym żołądkiem to zabójstwo szczupłej linii. Podczas świąt postaraj się więc zjeść znacznie więcej na śniadanie i obiad niż na kolację. Najlepiej również, abyś ostatni posiłek skonsumowała jeszcze przed 18.
Chociaż świąteczny stół będzie uginał się pod ciężarem przepysznych ciast i aromatycznych deserów, ty bądź konsekwentna. Najlepiej, abyś przyjęła zasadę, że jesz tylko jedno słodkie danie. Wybierz to, co lubisz najbardziej i zrezygnuj z innych łakoci, szczególnie tych z dużą ilością kremu.
Jeżeli będziesz uczestniczyła w przygotowywaniu świątecznych potraw, powinnaś zadbać o to, aby były one jak najbardziej lekkostrawne. Przede wszystkich unikaj smażenia pokarmów, zwłaszcza w głębokim tłuszczu. Postaw raczej na pieczenie i gotowanie. Wystrzegaj się również wszelkiego rodzaju zagęszczaczy w postaci mąki czy śmietany, a zamiast majonezu użyj jogurtu naturalnego lub dressingu do sałatki.
Postaraj się celebrować wszystkie spożywane posiłki. Nie spiesz się z ich nakładaniem, krojeniem, powoli przeżuwaj każdy kęs. W międzyczasie popijaj wodę mineralną, która dodatkowo złagodzi uczucie głodu.
Nic nie działa lepiej na trawienie, jak zielona herbata wypita tuż przed snem. Ten wspaniały eliksir zdrowia przyspiesza przemianę materii, zapobiega otyłości, a tym samym pomaga w kontrolowaniu wagi ciała.
Pod koniec dnia możesz również wybrać się na wieczorny spacer po okolicy. W ten przyjemny sposób spalisz choć część kalorii. Dobrym pomysłem byłoby także spędzenie kilku dni między świętami a sylwestrem w górach. Uprawianie zimowych sportów sprawi, że twoje ciało na pewno szybko wróciłoby do świetnej formy.
Kiedy dopadnie cię świąteczne obżarstwo, pomyśl o nocy sylwestrowej. Żadna sukienka nie będzie dobrze wyglądała, mocno opinając się na świeżo powstałych fałdkach tłuszczu…