Sproszkowane warzywa – sposób na zdrowie jesienią i zimą

17 Listopada 2016

Zapewniają solidną porcję witamin i minerałów, a nie wymagają uciążliwego obierania, krojenia czy gotowania.

zdrowe warzywa

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że warzywa i owoce muszą stanowić znaczący punkt w naszym codziennym jadłospisie. Według wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia dorosły człowiek powinien każdego dnia pochłaniać przynajmniej 400 g tych darów natury, co zmniejszy ryzyko poważnych problemów zdrowotnych: chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy czy otyłości.

Jednak dla wielu osób przestrzeganie zalecanej dawki nie jest łatwym zadaniem. Niektórzy po prostu nie lubią „zieleniny”, a inni nie mają czasu na jej przyrządzanie. W dodatku jesienią dostęp do świeżych warzyw bywa mocno utrudniony, a niekiedy wręcz niemożliwy.

Jarmuż, ryby i inne pozornie zdrowe produkty, które mogą nam... zaszkodzić

Dlatego warto wówczas sięgnąć po sproszkowaną marchewkę, szpinak czy brukselkę. Suszenie jest jedną z najstarszych metod przedłużania trwałości żywności, do dziś z powodzeniem wykorzystywaną przez producentów takich przysmaków.

„Najpierw wytłaczamy z warzyw sok, następnie wprowadzamy go do specjalnej suszarki, gdzie w gorącym strumieniu powietrza odparowuje się wodę. W ten sposób uzyskujemy proszek buraczany, pomidorowy czy marchwiowy. I jest jeszcze druga opcja. Możemy wysuszyć tkankę i ją zmielić – wtedy też uzyskamy formę warzyw czy owoców w proszku” – tłumaczy agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr hab. Ewa Jakubczyk z Wydziału Nauk o Żywności SGGW w Warszawie.

Do zakładów produkty trafiają w optymalnym momencie wzrostu, gdy są już w pełni dojrzałe. Wówczas cechują się najlepszym smakiem oraz najwyższą wartością odżywczą. Suszenie powoduje zmniejszenie objętości i masy, ale jednocześnie pozwala na długo zachować smak oraz aromat. Odparowanie z wody zapobiega zaś rozwijaniu się groźnych dla zdrowia drobnoustrojów.

Sproszkowane warzywa zachowują taką samą kaloryczność, a także większość składników odżywczych: białek, tłuszczy czy błonnika. W czasie procesu technologicznego następuje zaś utrata witaminy C, ale za to pozostaje niemal pełna dawka witamin z grupy B. Dużo zależy jednak od produktu i sposobu suszenia.

Strony

Komentarze (3)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

nadia
(Ocena: 5)
2016-12-08 12:02:10

jeżeli chcesz uporać się z nadwagą, warto zastosować w kuracji preparat figurena slim który świetnie przyśpieszy metabolizm i pomoże uporać się z nadwagą

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2016-11-17 09:25:39

ja właśnie kupiłam sproszkowane buraki w rossmannie. Będę testować :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2016-11-17 08:37:49

Najlepsze sa z własnego ogrodu, takie nasze lokalne produkty są dla nas najlepsze. Ja je uwielbiam, są naprawdę zdrowe i świetnie wspomagają odchudzanie. Przeczytajcie sobie książkę odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii, warto, oj warto sama najlepiej wiem po sobie..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1