Słodycze to bez wątpienia chwila szczęścia, radości, forma nagrody za dobrze wykonaną pracę. Zjedzenie czegokolwiek, co jest słodkie, poprawia nam samopoczucie i zapewnia odrobinę relaksu. A wszystko za sprawą cukru, który bardzo szybko przenika do krwi. W efekcie, trzustka wzmaga wydzielanie hormonu - insuliny, który w szybkim tempie obniża poziom tego składnika we krwi. To właśnie nagły wzrost, a następnie spadek cukru w krwiobiegu, określany mianem huśtawki glikemicznej, wywołuje uczucie uspokojenia i senności.
Wystarczy kawałek czekolady, aby w organizmie wzmogło się wydzielanie endorfiny odpowiedzialnej za nasze samopoczucie. A wszystko dlatego, że czekolada to niewątpliwie królowa wśród wszystkich słodyczy, szybko i mocno uzależnia. Zawarty w niej cukier, wraz ze składnikami ziarna kakaowego, tłuszczem, kofeiną i fenyloetyloaminą, wzmaga wydzielanie endorfin tak silnie, że czekolada staje się nałogiem trudnym do przezwyciężenia.
Ale oprócz poprawy samopoczucia, ze słodyczy płynie taka korzyść, że zawierają wiele istotnych składników odżywczych. Czekolada jest źródłem potasu, magnezu, fosforu, żelaza i miedzi, a także wielu witamin z grupy B.
Znana jest opinia, że wszystkie z mikroelementów zawartych w słodyczach działają antynowotworowo, usprawniają pracę naczyń krwionośnych, opóźniają zmiany miażdżycowe, zapobiegając chorobom niedokrwiennym serca.
Ale słodycze to także dodatki zatopione w batonach, czekoladach i innych. Ważne dla naszego organizmu są: miód, który dodaje energii, oraz orzechy - źródło, m.in. wapnia i magnezu.
Niezwykle zdrowe i pożyteczne są także sezamki. Bogate w witaminy A i E, wpływają na naszą urodę. Dodatkowo, sezam oddziałuje na poprawę pracy nerek i wzroku, a jego regularne spożywanie podnosi odporność organizmu.