Od kilku dni cała Polska żyje aferą solną. Trudno nam uwierzyć, że przez tyle lat byliśmy tak bezczelnie podtruwani. Nie wiadomo, ile kilogramów wędlin zawierających szkodliwą sól przemysłową każdy z nas zjadł do tej pory.
Co najgorsze jednak, najnowsze wyniki śledztwa wykazały, że fałszywa sól dodawana była nie tylko do wyrobów mięsnych. Odnaleziono ją także w wielu innych produktach spożywczych, między innymi w słonych paluszkach, serach, wędlinach, konserwach, przetworach rybnych, pieczywie i kiszonkach.
Jak podaje Fakt.pl – Cały proceder trwał co najmniej dziesięć lat. Miesięcznie na rynek mogły trafiać nawet trzy tysiące ton takiej soli! Dokładna lista skażonych produktów nie została oczywiście ujawniona. Polski sanepid boi się zbiorowej paniki.
Wiadomo przecież, że przemysłowa sól używana do posypywania zimą dróg czy produkcji torebek zawiera w sobie wiele szkodliwych substancji. Nie wykluczone, że może ona zwiększać ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory.
Alicja Piechowicz
Zobacz także:
Ludzkie włosy, piasek, silikon – to tylko niektóre składniki naszych ulubionych przekąsek.
Koniec z batonikami powyżej 250 kcal! Duże wersje słodyczy zostaną wycofane z rynku
Koniec ze słodyczami w wersji XXL!