Jarmuż, ryby i inne pozornie zdrowe produkty, które mogą nam... zaszkodzić

12 Listopada 2016

Ryby, jarmuż, oleje roślinne – ze wszystkich stron jesteśmy zachęcane do spożywania tych produktów. Jednak także one kryją w sobie zagrożenia.

niezdrowe jedzenie

Jarmuż

Jedna z najmodniejszych roślin ostatnich lat, bogata we wspomagający trawienie błonnik, chlorofil (hamuje przemianę zdrowych komórek w nowotworowe) oraz witaminy – C, A, K i z grupy B.  W jarmużu znajduje się również sulforafan, czyli związek fitochemiczny, który stymuluje wytwarzanie przez organizm enzymów przeciwnowotworowych. Zabija także bakterie odpowiedzialne za choroby wrzodowe żołądka.

Jarmuż często bywa spożywany na surowo, np. jako dodatek do rozmaitych surówek. Warto jednak pamiętać, że w takiej postaci ogranicza wchłanianie jodu, bardzo potrzebnego zwłaszcza kobiecie. Szacuje się, że w organizmie co trzeciej Polki występuje niedobór tego mikroelementu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania niewielkiego, ale bardzo ważnego gruczołu w kształcie motyla, czyli tarczycy. Stąd tak częste przypadki jej niedoczynności.

Ile kaw dziennie pijesz?

Ryby

Nie ulega wątpliwości, że Polacy jedzą zdecydowanie za mało ryb, zwłaszcza morskich: łososia, tuńczyka, makreli czy śledzia, które stanowią skarbnicę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wpływających korzystnie na układ krążenia, pomagających wątrobie uporać się z toksynami, zapewniających prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i – dzięki zwiększaniu poziomu serotoniny – poprawiających nasze samopoczucie.

Jednak warto pamiętać, że rybie mięso to także bardzo bogate źródło witaminy A, której nadmiar kumuluje się w organizmie, czego konsekwencją bywają bóle głowy, omdlenia, zasłabnięcia, bóle brzucha, łuszcząca się skóra oraz skłonność do łamliwości paznokci. Jej przedawkowanie jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci i kobiet ciężarnych, ponieważ może uszkodzić płód i spowodować poronienie.

Ryby morskie są również jednym z najczęstszych źródeł alergenów pokarmowych, a ich spożycie prowadzi niekiedy nawet do wstrząsu anafilaktycznego. U niektórych osób reakcję uczuleniową wywołuje już wdychanie oparów gotowanej potrawy z rybami czy pocałunek osoby, która wcześniej jadła łososia albo tuńczyka.

Jakby tego było mało, w ich mięsie często stwierdza się także podwyższony poziom niezbyt korzystnych dla zdrowia pierwiastków, m.in. arsenu (jego skumulowanie może wywoływać choroby serca, płuc i skóry, a także przyczyniać się do rozwoju nowotworów) czy rtęci (muszą na nią szczególnie uważać kobiety ciężarne i młode matki).

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (2)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

nadia
(Ocena: 5)
2016-12-08 12:02:18

jeżeli chcesz uporać się z nadwagą, warto zastosować w kuracji preparat figurena slim który świetnie przyśpieszy metabolizm i pomoże uporać się z nadwagą

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2016-11-12 17:09:04

Mądry artykuł. Niewiedza może sie odbić na zdrowiu

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1