Każdy produkt spożywczy ma swoją zalecaną temperaturę przechowywania oraz ustalone są dla nich odpowiednie warunki magazynowania, takie jak wilgotność czy czas składowania. Brak zachowania któregokolwiek z obostrzeń ma wpływ na jakość produktów spożywczych, ich smak, barwę czy zapach.
W przypadku warzyw i owoców takie wymagania również zostały sprecyzowane. Warzywa i owoce po zbiorze nadal pełnią funkcje organizmów żywych. Zachodzi w nich bardzo wiele procesów biochemicznych. Niekorzystne zmiany, które w nich zachodzą można w pewnym stopniu spowolnić. Jednak wszystkich nie da się w 100% całkowicie zahamować.
Warzywa i owoce należy przechowywać w temperaturze około 8 stopni. Nie powinno się także dopuszczać, aby temperatury przechowywania schodziły poniżej zera. Nie mogą to być także temperatury zbyt wysokie, ponieważ rośliny będą porastać. Niższe temperatury nie są wskazane szczególnie dla owoców z ciepłych krajów. Produkty te powinny mieć zapewniony stały dopływ chłodnego powietrza.
Warto też mieć świadomość, że nie wszystkie produkty nadają się do przechowywania przez długi okres. Przez całą zimę można bez obaw magazynować cebulę, ziemniaki, buraki, czosnek, chrzan, marchew, selery, pory. Natomiast warzywa korzeniowe oraz kapustę powinno składować się w chłodnych piwnicach (temperatura około 4 stopni). Warto również przysypać je wilgotnym piaskiem, aby zabezpieczyć przed wyschnięciem. Warzywa kapustne należy pozostawiać bez przykrywania.
Zimą warzywa na straganach zwykle leżakują bardzo długo. Przy temperaturach poniżej zera może więc dojść do ich zmarznięcia i utraty wartości odżywczych.
Jak rozpoznać, że warzywo ucierpiało podczas przechowywania? Przede wszystkim zwróć uwagę, czy nie zmieniło barwy, a struktura skórki się nie zmieniła (np. nie popękała).
Zmian, które powstają na skutek wahania temperatur nie należy mylić z efektami procesu mrożenia. Paczkowane warzywa i owoce zamrażane są od razu do bardzo niskich temperatur, a to w nieznaczny sposób wpływa na redukcję wartości odżywczych. Przed przygotowaniem natomiast nie rozmraża się ich, a poddaje obróbce cieplnej. Mrożonki pod względem wartości odżywczych są najlepszą alternatywą dla świeżych warzyw zimą kupowanych na straganie.
Więcej artykułów i porad dotyczących zdrowego odżywiania znajdziesz w dziale DIETY.