Popcorn to przysmak wielu wielbicieli kina. Prażoną kukurydzę niektórzy z nas przyrządzają również w domu. Wystarczy przecież kupić gotowe opakowanie w sklepie, włożyć je do mikrofalówki, by trzy minuty później cieszyć się już smakiem chrupiącej przekąski.
Czy jednak jedzenie popcornu jest w ogóle zdrowe? Naukowcy mają pewne wątpliwości. Zwłaszcza że ostatnio okazało się, iż nałogowe wcinanie prażonej kukurydzy (szczególnie tej o smaku maślanym) wywołuje chorobę Alzheimera – czytamy w portalu Sfora.pl.
Jak to możliwe? Popcorn przeznaczony do przygotowywania w mikrofalówce zawiera w sobie diacetyl. Aromat ten sprawia, że przekąska ma tak cudowny maślany smak i zapach. Niestety, na tym kończą się jego zalety. Diacetyl poważnie uszkadza nasze komórki nerwowe oraz przyspiesza tworzenie się kępek beta-amyloidu, czyli specyficznego białka odpowiedzialnego za powstawanie wielu neurologicznych schorzeń - podaje serwis.
Co najgorsze jednak, związek ten znajduje się nie tylko w maślanym popcornie. Jest on dodawany również do margaryny, piwa i wielu przekąsek. Aż strach pomyśleć, jak bardzo negatywnie może to wpłynąć na nasze zdrowie...
Michalina Żebrowska
Zobacz także:
Przerażające kulinarne upodobanie: 5-letni Joseph uwielbia jeść... elektryczne kable!
Maluch nie potrafi pokonać swojego nałogu.
7 największych ofiar operacji plastycznych: Johanna, Michaela, Jocelyn & inne `ślicznoty`
Marzyli o tym, by budzić podziw. Niestety, nie potrafili powiedzieć STOP w odpowiednim momencie.