Polskie wędliny i kiełbasy to mix zwierzęcej skóry, kości i tłuszczu (Chcesz to jeść?)

04 Listopada 2011

Mięsne oszustwa w kraju nad Wisłą.

kiełbasa

Od czasu do czasu media informują nas o aferach związanych z polskimi masarniami. Producenci mięs, jakkolwiek ostrożni, coraz częściej zostają bowiem przyłapywani na oszustwach. Potwierdziła to Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

-18 proc. wędlin z czerwonego mięsa produkowanych w Polsce ma w rzeczywistości inny skład niż jest to opisane na opakowaniu. To prawie 13 proc. więcej niż w 2008 roku – podaje Sfora.pl. Serwis dodaje również: - Kontrolerzy sprawdzili 108 polskich masarni. Okazało się, że producenci wędlin nie spełniają praktycznie żadnych norm i wkładają do swoich produktów to, co chcą.

Co zatem można znaleźć w naszych rodzimych wędlinach? Przede wszystkim wodę, zbyt duże ilości tłuszczu, zmielone chrząstki i skórę. To jednak nie wszystko, ponieważ większość zakładów wędliniarskich celowo przedłuża również datę przydatności mięsa do spożycia.

Wszystkie te nadużycia spowodowane są faktem, że w polskim przemyśle mięsnym panuje ogromna konkurencja, a co za tym idzie - producenci na wszelkie możliwe sposoby starają się obniżyć koszty produkcji. Metody takie, zwłaszcza nagłośnione przez media, nie przysporzą jednak masarniom klientów, a wręcz przeciwnie, skutecznie ich odstraszą.

Maja Zielińska

Zobacz także:

Wiadomość dla Twojego faceta: Fast foody obniżają płodność! (Hamburger = byle jakie nasienie)

Jeśli Twój facet często jada w barach szybkiej obsługi, prawdopodobnie nigdy nie zostanie ojcem.

Piwo + fast food + słodycze = DIETA POLEK

Jemy za dużo, za tłusto i za słodko. Polki nie mają pojęcia, na czym polega racjonalne odżywianie!

 

Strony

Komentarze (17)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-22 21:22:01

fuuu nie tkne kielbasy ze sklepu never!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-05 20:00:53

dobrze ze nie lubie kiełbas i parów :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-05 09:04:03

go vege :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-04 23:55:14

heh noo nie jest kolorowo ale nie wazne jak zrobione wazne ze smakuje

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-05 11:52:03

żal !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! po prostu jedz se te świnstwa zobaczysz co bedzie dalej ale żal jasny gwint!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-05 11:54:08

ale żal żryj takie świnstwa dalej a zobaczysz co będzie, lepsza swojska kiełbasa jest jasny gwint ale żal dokładnie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-04 19:20:04

dzisiejszego dnia mój brat znalazł w swojej parówce włocha ze świńskiego grzbietu;p

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-04 15:53:05

super suuper.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-04 15:37:16

spróbujcie zrobić kiełbasę bez wody. Powodzenia. Bez wody będzie się rozpadać, woda wiąże wszystko ze sobą..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-04 13:08:54

Dlatego jestem weganką.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-04 21:27:16

dlatego głupia jesteś.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-04 21:40:55

głupia bo?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-05 08:30:33

bo niby kocha zwierzeta i nie je ich, a zżera im rosliny ! :X

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-04 13:02:43

dlatego mało miesa jem, wole ser zólty albo biały

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-04 10:21:21

dlatego jak kupuje sobie miesko, pekluje i pieke

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz