Obecnie dbanie o swoje zdrowie i sylwetkę jest sensem życia wielu osób. Z tego powodu można zauważyć nie tylko większe zainteresowanie wszelkimi formami aktywności fizycznej, ale też i zdrowym odżywianiem. Polacy coraz chętniej kupują produkty ekologiczne, a nawet kompletnie rezygnują z jedzenia mięsa. Także z powodów ideologicznych.
Jak podają badania przeprowadzone przez Instytut Badania Opinii Publicznej Homo Homini, aż 3,2 % dorosłych Polaków (ponad 1 mln osób) nie je mięsa, 1,6 % (ok. pół miliona) stosuje dietę laktoowowegetariańską (podstawą wyżywienia są w niej produkty mleczne, jaja, warzywa i owoce), a także 1,6 % przeszło na dietę wegańską (spożywa tylko produkty roślinne).
To jednak nie wszystko – z każdym dniem rośnie liczba osób, aspirujących do miana wegetarian. Aż 3,6% respondentów przyznaje bowiem, że mięso i ryby jedzą sporadycznie i w przyszłości chce zrezygnować całkowicie z tych produktów spożywczych.
– Rosnąca liczba osób ograniczających spożywanie mięsa i jego przetworów świadczy o coraz wyższej empatii Polaków dla zwierząt i o rosnącej świadomości znaczenia zdrowego odżywiania dla naszego zdrowia – skomentowała Małgorzata Chylewska, dietetyk LightBox, producenta zestawów wysokiej jakości świeżych posiłków, na zlecenie którego wykonano badania.
Najwięcej wegetarian można znaleźć wśród przedstawicielek płci pięknej (aż 8,9%) i wszystkich młodych ludzi poniżej 24. roku życia (9,8%). Jeśli chodzi o wykształcenie wegetarian to najwięcej z nich może pochwalić się jedynie takim na poziomie średnim. Wynik sondażu spowodowany jest prawdopodobnie niską średnią wieku osób deklarujących wegetarianizm – w większości to młodzież licealna lub studenci, którzy są w trakcie zdobywania wykształcenia.
Mimo rosnącej popularności wegetarianizmu i wszystkich jego odmian, wiedza społeczeństwa na jego temat wciąż jest niewielka. Spora część Polaków wciąż wierzy w bajki na temat jego szkodliwości, podczas gdy badania przeprowadzone na świecie wykazały, że osoby stosujące dietę bezmięsną żyją od 6 do 9 lat dłużej niż ich `mięsożerni` koledzy. Wszystko przez styl życia prowadzony przez wegetarian i dużą ilość spożywanych warzyw i owoców.
– Zarówno dieta wegetariańska, jak i wegańska, może być bardzo urozmaicona i nie ograniczać się jedynie do sałaty. Mamy do dyspozycji szeroka gamę orzechów, nasion, roślin strączkowych, oczywiście warzyw i owoców, makarony, ryże, które urozmaicają dietę. Poza tym wiele z nich jest bogatym źródłem białka. Część z nich jest również wysokokaloryczna, co ułatwia zbudowanie masy i siły, niezbędnych w moim sporcie – zauważa strongman Patrik Baboumian, któremu wegetarianizm nie tylko nie przeszkadza w zawodzie, ale wręcz poprawia jego kondycję.
Decyzja o wyrzuceniu mięsa ze swojego jadłospisu jest często bardzo trudna do podjęcia, jednak zdecydowanie warta zachodu. Bo przechodząc na wegetarianizm zrobisz przysługę nie tylko sobie, ale też biednym zwierzętom, chowanym na rzeź i zabijanym zwykle w nieludzkich warunkach.
SŻ