Polacy jedzą coraz mniej chleba (Skąd ta nagła utrata apetytu na świeże pieczywo?)

Spadek konsumpcji wyrobów z piekarni jest naprawdę ogromny.
Polacy jedzą coraz mniej chleba (Skąd ta nagła utrata apetytu na świeże pieczywo?)
21.04.2012

Z roku na rok spożycie pieczywa jest coraz mniejsze. Jeszcze 10 lat temu statystyczny Polak zjadał około 90 kilogramów chleba i bułek rocznie! Obecnie na jednego mieszkańca naszego kraju przypadają zaledwie 53 kilogramy – donosi Dziennik Gazeta Prawna.

Dlaczego nagle straciliśmy apetyt na świeże pieczywo? Wielu ekspertów uważa, że winny jest przede wszystkim spadek jakości produktów sprzedawanych przez piekarnie. Pełno w nich niezdrowych polepszaczy smaku i substancji spulchniających.

Klientów odstraszają również coraz wyższe ceny chleba i bułek. Do tego dochodzi jeszcze czarna propaganda tak mocno rozpowszechniana przez dietetyków. Specjaliści od żywienia cały czas ostrzegają nas, że białe pieczywo jest bardzo tuczące i trzeba jak najbardziej ograniczyć jego spożycie.

Jeżeli dodamy do tego działania marketingowców, którzy za wszelką cenę próbują sprzedać nam produkty zastępcze takie, jak płatki śniadaniowe, makarony czy inne przekąski – będziemy mieli pełny obraz sytuacji.

Spadek konsumpcji pieczywa jest w naszym kraju naprawdę ogromny. Specjaliści ostrzegają nawet, że jeżeli tendencja ta utrzyma się przez najbliższe kilkanaście lat, to bardzo prawdopodobne, iż produkt ten kompletnie zniknie z naszych stołów. Wyobrażacie sobie taką sytuację?

Alicja Piechowicz

Zobacz także:

Psychologia fast foodu: Zdradź nam, co zamawiasz, a powiemy Ci, kim jesteś!

Jedzenie z McDonald`s i KFC wiele o Tobie mówi.

Pobudzające działanie KAWY to złudzenie! Na czym polega ta dietetyczna SZTUCZKA?

Filiżanka „małej czarnej” jeszcze bardziej Cię rozleniwi.

Polecane wideo

Komentarze (38)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 25.04.2012 02:43
Faktycznie jem mniej chleba. Jadam częściej sałatki np z makaronem czy ryżem, na śniadanie płatki.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 22.04.2012 01:27
nic dziwnego. Kiedyś bułka 20gr a teraz 90gr w mieście Radomsko, czyli małe miasto.. A po za tym kiedyś chleb był pyszczny aa teraz jakby się gumolit jadło nie wiadomo co w tym chlebie jest. Czasami od znajomej cioci domowy jadam a tak nie jem chleba tylko wafle ryżowe, co prawda też chemia, ale je lubię i razowe tak samo.. niestety też jest dość drogie:(
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 21.04.2012 23:22
3 złote to dużo ?! Na głowę upadliście ? Melania
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 21.04.2012 22:24
pieczywo... jestem studentką... i zwyczajnie w świecie jeśli mam sobie pozwolić na bochenek chleba który kosztuje 3 zł i do tego mi po 2 dniach zacznie pleśnieć to ja wolę kupić musli i zjeść je z mlekiem czy jogurtem...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 21.04.2012 15:52
Moja koleżanka myśli, że jak pieczywo ma ciemny kolor to od razu jest zdrowe i właśnie takie trzeba jeść. Nie przegadasz że na chlebie powinno pisać "razowe" a nie "ciemne" pieczywo bo kolor można bardzo łatwo uzyskać dosypując do ciasta odpowiednią ilość kakao.
zobacz odpowiedzi (2)

Polecane dla Ciebie