Z roku na rok spożycie pieczywa jest coraz mniejsze. Jeszcze 10 lat temu statystyczny Polak zjadał około 90 kilogramów chleba i bułek rocznie! Obecnie na jednego mieszkańca naszego kraju przypadają zaledwie 53 kilogramy – donosi Dziennik Gazeta Prawna.
Dlaczego nagle straciliśmy apetyt na świeże pieczywo? Wielu ekspertów uważa, że winny jest przede wszystkim spadek jakości produktów sprzedawanych przez piekarnie. Pełno w nich niezdrowych polepszaczy smaku i substancji spulchniających.
Klientów odstraszają również coraz wyższe ceny chleba i bułek. Do tego dochodzi jeszcze czarna propaganda tak mocno rozpowszechniana przez dietetyków. Specjaliści od żywienia cały czas ostrzegają nas, że białe pieczywo jest bardzo tuczące i trzeba jak najbardziej ograniczyć jego spożycie.
Jeżeli dodamy do tego działania marketingowców, którzy za wszelką cenę próbują sprzedać nam produkty zastępcze takie, jak płatki śniadaniowe, makarony czy inne przekąski – będziemy mieli pełny obraz sytuacji.
Spadek konsumpcji pieczywa jest w naszym kraju naprawdę ogromny. Specjaliści ostrzegają nawet, że jeżeli tendencja ta utrzyma się przez najbliższe kilkanaście lat, to bardzo prawdopodobne, iż produkt ten kompletnie zniknie z naszych stołów. Wyobrażacie sobie taką sytuację?
Alicja Piechowicz
Zobacz także:
Psychologia fast foodu: Zdradź nam, co zamawiasz, a powiemy Ci, kim jesteś!
Jedzenie z McDonald`s i KFC wiele o Tobie mówi.
Pobudzające działanie KAWY to złudzenie! Na czym polega ta dietetyczna SZTUCZKA?
Filiżanka „małej czarnej” jeszcze bardziej Cię rozleniwi.