Polacy jedzą coraz mniej chleba (Skąd ta nagła utrata apetytu na świeże pieczywo?)

21 Kwietnia 2012

Spadek konsumpcji wyrobów z piekarni jest naprawdę ogromny.

Pieczywo

Z roku na rok spożycie pieczywa jest coraz mniejsze. Jeszcze 10 lat temu statystyczny Polak zjadał około 90 kilogramów chleba i bułek rocznie! Obecnie na jednego mieszkańca naszego kraju przypadają zaledwie 53 kilogramy – donosi Dziennik Gazeta Prawna.

Dlaczego nagle straciliśmy apetyt na świeże pieczywo? Wielu ekspertów uważa, że winny jest przede wszystkim spadek jakości produktów sprzedawanych przez piekarnie. Pełno w nich niezdrowych polepszaczy smaku i substancji spulchniających.

Klientów odstraszają również coraz wyższe ceny chleba i bułek. Do tego dochodzi jeszcze czarna propaganda tak mocno rozpowszechniana przez dietetyków. Specjaliści od żywienia cały czas ostrzegają nas, że białe pieczywo jest bardzo tuczące i trzeba jak najbardziej ograniczyć jego spożycie.

Jeżeli dodamy do tego działania marketingowców, którzy za wszelką cenę próbują sprzedać nam produkty zastępcze takie, jak płatki śniadaniowe, makarony czy inne przekąski – będziemy mieli pełny obraz sytuacji.

Spadek konsumpcji pieczywa jest w naszym kraju naprawdę ogromny. Specjaliści ostrzegają nawet, że jeżeli tendencja ta utrzyma się przez najbliższe kilkanaście lat, to bardzo prawdopodobne, iż produkt ten kompletnie zniknie z naszych stołów. Wyobrażacie sobie taką sytuację?

Alicja Piechowicz

Zobacz także:

Psychologia fast foodu: Zdradź nam, co zamawiasz, a powiemy Ci, kim jesteś!

Jedzenie z McDonald`s i KFC wiele o Tobie mówi.

Pobudzające działanie KAWY to złudzenie! Na czym polega ta dietetyczna SZTUCZKA?

Filiżanka „małej czarnej” jeszcze bardziej Cię rozleniwi.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (38)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-25 02:43:51

Faktycznie jem mniej chleba. Jadam częściej sałatki np z makaronem czy ryżem, na śniadanie płatki.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-22 01:27:50

nic dziwnego. Kiedyś bułka 20gr a teraz 90gr w mieście Radomsko, czyli małe miasto.. A po za tym kiedyś chleb był pyszczny aa teraz jakby się gumolit jadło nie wiadomo co w tym chlebie jest. Czasami od znajomej cioci domowy jadam a tak nie jem chleba tylko wafle ryżowe, co prawda też chemia, ale je lubię i razowe tak samo.. niestety też jest dość drogie:(

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-21 23:22:39

3 złote to dużo ?! Na głowę upadliście ? Melania

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-21 22:24:11

pieczywo... jestem studentką... i zwyczajnie w świecie jeśli mam sobie pozwolić na bochenek chleba który kosztuje 3 zł i do tego mi po 2 dniach zacznie pleśnieć to ja wolę kupić musli i zjeść je z mlekiem czy jogurtem...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-21 15:52:17

Moja koleżanka myśli, że jak pieczywo ma ciemny kolor to od razu jest zdrowe i właśnie takie trzeba jeść. Nie przegadasz że na chlebie powinno pisać "razowe" a nie "ciemne" pieczywo bo kolor można bardzo łatwo uzyskać dosypując do ciasta odpowiednią ilość kakao.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-21 18:00:50

nikt nie dosypuje do chleba kakao, tylko karmel

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-21 20:07:34

mniejsza z tym

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-21 14:43:12

bo w dzisiejszym chlebie jest 0,2 % chleba. A za reszte 99.8% chemii kaza producenci slono placic.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-21 14:02:30

PAPILOT się temu dziwi? Przecież chleb jest drogi! Po co kupować coś drogiego czym się nawet nie najesz?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-21 15:43:42

Jasne że jak jesz białe pieczywo to zaraz potem się robisz głodna. Polecam razowe.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-21 14:01:05

deliciousskinnn.blogspot.com

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-21 13:15:53

U mnie w domu biały chleb kupuje się raz na tydzień albo i rzadziej. Jemy ciemny, pełnoziarnisty, najprawdziwszy chleb.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-21 11:54:49

bo jest chu**wej jakości i drogi? kto chce żreć chemię???

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-21 15:13:39

z treścią się zgodzę aczkolwiek forma wypowiedzi pozostawia wiele do życzenia...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz