Pokolenie gotujących Polaków

06 Grudnia 2013

Po modzie na taniec Polacy zachłysnęli się gotowaniem. Przybywa blogów, książek kucharskich i domorosłych ekspertów. Skąd ten trend?

gotowanie

Polska to wyjątkowy kraj. Gdy przychodzi na coś moda, w mig pojawia się kilka milionów specjalistów w danej dziedzinie. Jeszcze do niedawna na topie był taniec. Dziś na prowadzenie wysuwa się inny temat – gotowanie. Mamy blogi, magazyny, programy telewizyjne, portale, książki… Ile dokładnie, trudno nawet zliczyć, choć mówi się o przybliżonej liczbie 3,5 tys. blogów kulinarnych. Poza tym przepisów na różne dania każdego miesiąca w sieci szuka ponad 9 mln internautów.

Blogowanie się opłaca

Pierwsze blogi o gotowaniu pojawiły się dobrych parę lat temu, jednak w ostatnim czasie obserwujemy ich prawdziwy wysyp. W rankingu najpopularniejszych polskich blogów opracowanym przez portal Wirtualne Media w ścisłej czołówce znajdują się właśnie blogi kulinarne – m.in. Moje Wypieki, Kwestia Smaku czy Kotlet.tv. Każdy z nich każdego miesiąca odwiedza kilkaset tysięcy użytkowników. Najlepsi blogerzy ze swojej pasji uczynili źródło stałego dochodu – zarabiają nie tylko na reklamach. Dorota Świątkowska od Moich Wypieków właśnie wydała książkę kucharską (zresztą już drugą), która błyskawicznie stała się bestsellerem. Z kolei Agata Jędraszczak, również blogerka, dostała własny program na antenie Kuchni Plus (dawna Kuchnia.TV).

Te strony to elita, jednak w sieci znacznie więcej jest blogów poświęconych gotowaniu. Za pichcenie z równym zapałem biorą się bowiem kobiety i mężczyźni. Jedni stawiają na kuchnię polską, inni dużo eksperymentują, jeszcze inni przypominają zapomniane smaki, natomiast niektórzy skupiają się na słodkościach. We wszystkich blogach widać jednak pewną tendencję – ma być smacznie, łatwo i niedrogo; jak u mamy. Chodzi o to, by pokazać, że gotować może każdy. Blogerzy uwielbiają zresztą nie tylko gotowanie, ale także… robienie kulinarnych zdjęć. Wyszukują oryginalne dodatki, które mogliby wykorzystać w fotografii kulinarnej – dzięki nim potrawy wydają się jeszcze bardziej apetyczne.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (11)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2015-03-08 22:14:20

re: Pokolenie gotujących Polaków

Uwielbiam gotować! Nawet przez chwilę prowadziłam bloga :D noo i roztyłam się, bo gustowałam w kuchni typowo włoskiej... żeby zrzucić to co mi przybyło, a sporą miałam nadwagę zaczełam brać acetomale - tabletki, które działają! odchudzająco... znów jestem szczupła ale pilnuje się, żeby znów nie przesadzić.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2014-01-22 13:32:55

re: Pokolenie gotujących Polaków

Ja tez bardzo lubię gotować, chociaż niestety nie mam na to czasu. Ale staram się jeść jakieś dobre potrawy. Zamawiam sobie na foodpanda często jakieś ciekawe potrawy do pracy z restauracji. A jak w weekendy czas pozwala to nawet samemu coś przygotuję.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Olga
(Ocena: 5)
2013-12-17 17:31:12

re: Pokolenie gotujących Polaków

Sama gotuję, lubię eksperymentować, jestem w ciąży i przez tą pogodę ciągle spałam :( moja pani ginekolog kazała mi brać d-vitum, powiedziała, ze witamina D jest jak najbardziej wskazana dla kobiet w ciąży, bo wzmacnia odporność i przy takiej ponurej pogodzie też robi dobrze na nasz humor ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-12-07 00:36:39

re: Pokolenie gotujących Polaków

Piotr Oginski!!! Cudownie smieszny facet polecam :) na yt paei100. Lub blog pt kocham-gotowac. Ale filmuki lepsze! :)))

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-12-06 17:46:32

re: Pokolenie gotujących Polaków

Chciałabym mieć czas na gotowanie :( ale nie ma mnie w domu od 7 nawet do 22, w weekendy to samo. W domu jadam tylko śniadanie (albo i nie), a tak to stołuję się na mieście. Prawdziwe obiady tylko w święta i pojedyncze dni wolne :(((

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-12-06 12:01:42

re: Pokolenie gotujących Polaków

Ja się trochę wkurzam modą na gotowanie, ponieważ ja zaczęłam gotować z pasją już kilka lat temu, niektórzy nie potrafią tego robić i zgłaszają się i pchają wszędzie. Zakładają blogi i strony, czasami wydaję mi się, że jest to po prostu moda. Albo ktoś pasję i talent ma, albo nie no i jest to tego wielkie ego, że też musi..;/ Ja znam się na kilku kuchniach świata i tyle, nie łapię wszystkich srok za ogon. Znam się doskonale na tym co robię i potrafię udoskonalać swoją pasję. Mam nadzieję, że ta moda będzie też szła w parze z wiedzą.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-12-06 12:44:18

No jest moda, ale wydaje mi się, że to pozytywne zjawisko :O Ludzie otwierają się na nowe produkty, poznają kulinarną stronę kultury innych krajów, zaczynają zwracać uwagę na to co jedzą i w jaki sposób jest to podane... Nawet jeśli ktoś nie potrafi obiektywnie ocenić swoich umiejętności i "pcha się wszędzie" to powinnaś mieć to gdzieś bo przecież w gruncie rzeczy nie ma to wpływu na przyjemność jaką czerpiesz z własnej pasji.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-12-06 14:32:47

No tak, masz rację :) Ja również cieszę się, że Polacy się otwierają , bo nie tylko kuchnia polska jest dobra. Jednak ludzi w średnim wieku przeważnie nie interesuje zmiana żywienia, fajnie byłoby gdyby ludzie przestali kupować najgorszą jakość, bo np. idąc do restauracji nie ma tego czego się oczekuję, przynajmniej w jakieś mierze. Restauracja powinna być idealna, bez mrożonek itd. O to również mi chodzi :) Mam nadzieję, że się to zmieni na + :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-12-07 23:29:36

jakbys wiedziala jakie sa warunki przygotowywania dan w wiekszosci restauracji, nawet tych drozszych i b.znanych to bys nigdy nic juz nie zjadla tam:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
marya
(Ocena: 5)
2013-12-06 11:44:53

re: Pokolenie gotujących Polaków

gotujmy :) to super sprawa.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-12-06 10:00:22

re: Pokolenie gotujących Polaków

I dobrze. Fajnie gotować coś nowego, przynajmniej ma się jakieś urozmaicenie raz na jakiś czas. A blogi kulinarne czy programy telewizyjne to świetna inspiracja :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz