Osiem mitów na temat sałatek

21 Lutego 2009

Czy naprawdę są sprzymierzeńcami odchudzania?

Osiem mitów na temat sałatek

Przyjęło się, że sałatki są prawdziwym sprzymierzeńcem odchudzania. Sprawdź, czy to prawda oraz zobacz, jak zmienić swoje żywieniowe nawyki, aby osiągnąć wyznaczony cel – wymarzoną sylwetkę.

Mit 1. To tylko sałatka

Jeżeli przyrządzasz sałatki na bazie sałaty i nie dodajesz sosu, to OK. Największym wrogiem szczupłej sylwetki są tłuste sosy. Świeża sałata w wersji solo ma 15 kcal, ze śmietaną – 40 kcal, z oliwą – 50 kcal, z sosem czosnkowym - aż 194 kcal!, a ta kupiona w fast foodzie – około 400 kcal! Oprócz tego, dressingi są po prostu niezdrowe. Zawierają konserwanty, zagęszczacze, stabilizatory i barwniki, które mogą powodować wzdęcia oraz wywoływać alergie.

Mit 2. Seler naciowy ma ujemne kalorie

Naukowcy z Instytutu Beltsville oraz badacze z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie udowodnili, że seler nie ma ujemnego indeksu kalorycznego. Mimo to warto go jeść, ponieważ zawiera jedynie 6 kcal, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu.

Mit 3. Odtłuszczony sos jest zdrowszy

Odtłuszczone dressingi mają mniejszą zawartość tłuszczu, ale za to posiadają dodatkową ilość cukru. Dietetycy radzą, aby zamiast nich sięgać po sosy przyrządzane na bazie oliwy z oliwek, które zawierają więcej składników odżywczych niż sosy typu light.

Mit 4. Zdrowsze są zielone sałatki

Specjaliści radzą, aby łączyć różne warzywa – zarówno zielone, jak i czerwone. Te drugie świetnie wpływają nie tylko na sylwetkę, ale również na wygląd cery, nadając jej zdrowy koloryt. Oprócz tego, zawierają przeciwutleniacze oraz zapobiegają chorobom serca i zaburzeniom układu krążenia.

Mit 5. Fasola zawiera dużo protein

60 g fasoli dostarcza tylko 4 g białka, a to za mała ilość, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na proteiny. Należy włączyć do diety również inne cenne źródła tej substancji, np. nabiał czy rośliny strączkowe.

Mit 6. Sałata nie ma żadnych wartości odżywczych

Klasyczna zielona sałata posiada wiele cennych składników, m.in. przeciwutleniacze oraz witaminę C. Z kolei sałata rzymska zawiera pochodne witaminy A – beta-karoteny. Najmniej kaloryczna, ale również bardzo zdrowa, jest sałata lodowa, złożona głównie z wody i składników mineralnych.

Mit 7. Sałatki light z bekonem mają mało kalorii

Usmażony boczek to prawdziwa bomba kaloryczna. Dwa plasterki bekonu mają aż 510 kcal, a oprócz tego zawierają blisko 55 g tłuszczu. Jeśli masz ochotę na mięsny dodatek do sałatki, wybierz raczej chudy filet z kurczaka.

Mit 8. Ekologiczna sałata jest zdrowsza

Kupując sałatę, zwróć przede wszystkim uwagę na to, czy jest świeża. Nawet ekologiczna, kilka dni po zerwaniu traci witaminy oraz inne składniki odżywcze.

Zobacz także:Najwięksi wrogowie odchudzania

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (45)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2010-02-10 12:44:56

„Papilocie! Mam 22 lata, za rok wyznaczoną datę ślubu.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-03-30 12:48:00

"Usmażony boczek to prawdziwa bomba kaloryczna. Dwa plasterki bekonu mają aż 510 kcal, a oprócz tego zawierają blisko 55 g tłuszczu" - BZDURA! 2 plasterki bekonu nawet NIE WAŻĄ 50 gramów. To jak mogą mieć 55 gramów tłuszczu? 100 gramów wędliny to całkiem spora porcja. BTW, fasola to roślina strączkowa...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-12-07 21:46:40

tez tak mysle zeby tyle wazyly musialy by byc na caly talez

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-03-16 22:28:00

ja się zajadam kopią sałatki z McDonald's: sałata lodowa,pomidor, marchewka, cebula i do tego domowy vinegrette. Myślę, że dodatkowe 50 kcal z łyżki oliwy,którą się do sosu użyje jest do przeżycia jeśli doda się że likopeny, retinol i tokoferole czyli po prostu witaminki wchłaniają się lepiej w towarzystwie kwasów tłuszczowych bo się w nich po prostu rozpuszczają. Jeśli zjemy sałatkę bez sosu to "zmarnuje" się duża część tego co ma nam pomagać ;]

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-03-02 22:59:00

[quote="Gosc"]zjadłabym teraz sałatke...;)[/quote] Ja też....moja mama takia pyszną robi z kurczaczkiem ogórkiem porem kapusta pekińską i czymś tam jeszcze...mniam!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-02-27 12:07:00

pyszna jest sałatka z sałaty pekińskiej, lodowej i normalnej, a do tego jeszcze pokrojona w kostke czerwona i żółta papryka, ogórek, pomidor;)) pycha:))

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-02-26 18:24:00

sałatka tak, ale z warzyw o niskim IG i jakimś mięsem :) do tego oliwa z oliwek

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-02-26 16:03:00

a ja lubie marchcew uwielbiam !!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-02-23 18:29:00

Uwielbiam sałatki :) u mnie na osiedlu mozna kupić już gotowe i są bardzo smaczne :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-02-22 22:17:00

Własnie bez sensu fasola to roslina straczkowa;/.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-02-22 18:59:00

dokładnie, myślę że raczej to drugie..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz