Orientalne źródła zdrowia: Jak wykorzystać tradycyjne przyprawy kuchni azjatyckiej?

22 Czerwca 2011

Poczuj w swojej kuchni niepowtarzalny zapach orientu! Azjatyckie przyprawy to sekret dobrego zdrowia i idealnej figury!

kurkuma

Kurkuma, kumin czy kolendra to tradcyjne przyprawy  stosowane w daniach azjatyckich. Dostarczają daniom nie tylko wspaniałych walorów smakowych, ale również wspaniale wpływają na zdrowie i sylwetkę…

Kumin

Jest to przyprawa znana od wieków, rozpowszechniona w kuchni indyjskiej, ale też afrykańskiej czy meksykańskiej. W swoim składzie zawiera żelazo, witaminę C, E, A oraz olejki eteryczne, dzięki czemu wspaniale poprawia trawienie, zwiększanie odporność, ma działanie uspokajające, zwiększa sprawność wątroby, poprawia koncentrację, a nawet ma działanie antynowtoworowe

Kumin okazuje się także pomocny w walce ze wzdęciami, biegunką czy nudnościami. Aby złagodzić zatrucie żołądkowe, wystarczy ugotować łyżeczkę nasion w szklance wody oraz dodać sól i łyżeczkę soku z liści kolendry. Dzięki antyseptycznym właściwościom kumin zmniejsza również objawy przeziębienia. Napar z gotowanych ziaren kuminu z dodatkiem suszonego imbiru postawi na nogi każdego, kto zmaga się z uporczywym katarem czy kaszlem!

Nasiona kolendry

Jej rodzimym krajem jest Grecja, jednak obecnie stosuje się ją głównie w Azji i Meksyku. Kolendra zawiera duże ilości wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, oraz witamin z grupy B. Zapobiega zaburzeniom trawienia, wzdęciom, nudnościom, zakażeniom układu moczowego, obniża poziom cukru we krwi i cholesterolu LDL, poprawia apetyt.

Herbatka z nasion kolendry świetnie wpływa także na układ moczowy. W przypadku infekcji wystarczy zalać 1 łyżeczkę nasion szklanką wrzącej wody i wypić napar po 5 minutach. Z kolei w przypadku biegunki najlepiej sprawdzą się nasiona kolendry moczone przez noc w wodzie, po czym rano zjedzone w maślance.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (6)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-04 10:48:53

zasta[ic sol przyprawami! natychmiast!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-06-23 11:54:48

Kocham przyprawy ;) Bez nich jedzenie nie miałoby smaku dla mnie ;) a przy okazji nie dość, że smakuje to są zdrowe ! :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-06-22 14:33:17

uwielbiam przyprawy :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1