Wiosenna zieleń od razu nastraja do pozytywnego myślenia, świat już dawno obudził się do życia po zimowym śnie. Pierwsze warzywa właśnie trafiły na stragany, spragnieni świeżości zaczynamy szaleć - sałata, rzodkiewki, ogórki, szczypiorek, pomidory. To wszystko ma tak zachęcający wygląd, że nie możemy się oprzeć i decydujemy się płacić wysokie ceny za nowalijkowe przysmaki.
Spożywając nowalijki, od razu czujemy różnice w smaku pomiędzy nimi a sałatami, pomidorami czy ogórkami dostępnymi przez cały rok. Zajadając się tymi przysmakami, warto zwrócić uwagę na ich wartości odżywcze.
Hodowcy warzyw, aby jak najszybciej po zimie uzyskać dojrzałe rośliny, stosują różne sposoby na przyspieszenie ich wzrostu, tym samym obniżając ilość składników mineralnych i witamin. Warzywa rosną w tunelach albo szklarniach, ilość światła jest regulowana sztucznie. Dodatkowo nawożone są nawozami mineralno-witaminowymi. To wszystko wpływa na obniżenie ilości składników odżywczych, natomiast w wyniku działania nawozów - zwiększa ilość substancji szkodliwych.
nowalijki są pierwszym wzrostem roślin po zimie, przez co mają słabą budowę. Powoduje to większą podatność na wchłaniane groźnych metali ze środowiska. Azotany, azotyny, ołów, kadm, rtęć i miedź mogą być bardzo groźne dla naszych organizmów, mogą wywoływać schorzenia, a nawet być przyczyną raka.
Wybierając nowalijki, warto zwrócić uwagę na to, by pochodziły z uprawy ekologicznej, ewentualnie z dużego gospodarstwa, w którym gleba jest regularnie badana. Kupując z pewnego źródła, unikamy plantacji, które nie stosują się do norm, albo prywatnych dostawców, którzy hodują na ziemiach najbardziej zagrożonych toksynami. Przed spożyciem należy umyć warzywa ciepłą wodą, a potem starannie wytrzeć. Nowalijek nie powinno się podawać dzieciom poniżej 3. roku życia. Podczas zakupów zwracajmy uwagę na wygląd nowalijek, ich stan i zapach - mogą świadczyć o pochodzeniu. Te traktowane większą ilością nawozów zazwyczaj szybciej więdną.
Do składników zawartych w nowalijkach, mających pozytywny wpływ na nasz wygląd i zdrowie - zalicza się beta-karoten (liście szpinaku, kalarepa, nać pietruszki oraz wszelkie odmiany sałaty), witaminę C (kalarepka, pietruszka, młode ziemniaki), kwas foliowy (szpinak, warto w jego przypadku ograniczyć jedzenie soli i białka, aby zniwelować negatywne działania szczawionów), potas (rzodkiewka, kalarepa, ogórek, świeże ziemniaki).
Najbardziej podatne na wchłanianie szkodliwych substancji ze środowiska są: sałata, szczypiorek, rzodkiewki, buraki czerwone, kapusta pekińska, szpinak, kalarepa. Bezpieczniejsze są pomidory, marchew, pieczarki, brokuły, ziemniaki, korzeń selera i cebula.
Pamiętajmy o ściągnięciu z warzyw skórki (z których oczywiście się da), ponieważ to w niej zatrzymuje się duża ilość toksyn. Nie zachłystujmy się tymi pierwszymi i wprowadzajmy je do naszego menu z umiarem, co pozwoli uniknąć powikłań zdrowotnych.
Zobacz także:
Czy wegetarianizm szkodzi zdrowiu?
Dieta nie pozostaje bez wpływu na nasz stan zdrowia. Wyeliminowanie mięsa i nabiału może mieć negatywne konsekwencje.
Masz dosyć jedzenia owoców w tradycyjnej formie? Zobacz, co z nimi zrobić, by cieszyć się ich smakiem w upalne dni.