Kierując się bodźcami wzrokowymi, ludzie są w stanie zjeść wszystko i to nie zwracając przy tym zupełnie uwagi na skład produktów. Producenci żywności korzystając z tej prawidłowości, na każdym kroku oszukują niczego nieświadomych klientów. Pakując żywność w sprytnie zaprojektowane opakowania, kuszą konsumentów żywnością, która nie posiada żadnych wartości odżywczych.
Liczne kontrole przeprowadzone w wielu sklepach spożywczych, doprowadziły inspektorów żywności do szokujących wniosków. Jak donoszą kontrolerzy, z roku na rok pogarsza się jakość sprzedawanych produktów spożywczych.
Co najgorsze jednak, ludzie bardzo często są tego zupełnie nieświadomi. Skład produktu napisany jest na opakowaniu drobnym druczkiem i bardzo trudno go przeczytać. Zdarza się również tak, że znacznie różni się on od tego, co tak naprawdę zawiera dany produkt. Warto więc być świadomym pewnych marketingowych zabiegów.
Oto najpopularniejsze oszustwa producentów żywności:
100 procent zdrowego soku
Prawdziwy 100-procentowy sok pomarańczowy to taki, który został samodzielnie wyciśnięty ze świeżych owoców. Soki w kartonach, kuszące swoim kolorowym opakowaniem to najczęściej połączenie wody, cukru, konserwantów i odpowiednich barwników.
Pyszne serdelki
Prawdziwe parówki czy serdelki powinny zawierać w swoim składzie przynajmniej 50% mięsa. Te sprzedawane w supermarketach, często po bardzo przystępnej cenie, to zwykle zmielone kości, ścięgna i skóra oraz mnóstwo sztucznych konserwantów i polepszaczy smaku.
Ekologiczne jajka
Smaczne, zdrowe jajka, posiadające najwyższą jakość można kupić jedynie na wsi u znajomej gospodyni. Wartościowych jaj nie dostaniemy nawet w ekologicznym sklepie. Zwykle pochodzą one z farmy, gdzie zwierzęta karmione są syntetycznymi paszami. Takie jaja nie zawierają w sobie żadnych składników odżywczych. Najczęściej są jedynie mieszaniną wody i białka.
Ser
W supermarketach coraz trudniej jest dostać prawdziwy pełnowartościowy ser, zawierający dużo wapnia i witamin. Sklepowe półki przeładowane są produktami seropodobnymi, które zrobione są zamiast mleka, z oleju palmowego. Zawierają one również mnóstwo sztucznych dodatków i utrwalaczy.
Malinowy sok babuni
Skondensowane soki przeznaczone do rozrabiania z wodą zupełnie nie mają niczego wspólnego z tym, które sami przygotujemy w domu. Nie łudźmy się, że pomogą nam one zwalczyć przeziębienie czy odpowiednio rozgrzać. Zwykle są to wymieszany z wodą wyciąg z buraków oraz mnóstwo konserwantów.
Kupując żywność, warto więc zwracać szczególną uwagę na skład produktów. Lepiej nie kierować się niską ceną i promocjami, które często wiążą się z obniżeniem jakości. Aby kupić naprawdę wartościowy produkt, nie należy także wierzyć pięknej szacie graficznej i fantazyjnemu opakowaniu. Zdrowy rozsądek i odpowiednia dociekliwość to najlepszy klucz do udanych zakupów!
Alicja Piechowicz
Porada dietetyka: Zielone menu bogate w kwas foliowy
„Zielono mi...” – pora zaśpiewać w kuchni te słowa. Oto kilka przepisów na pyszne i proste dania. W dodatku całkowicie zielone, czyli bogate w kwas foliowy.
Grube koleżanki to przekleństwo: Spędzając z nimi czas, sama zaczniesz jeść więcej!
Widząc osoby z nadwagą czy otyłością, zaczynamy spożywać posiłki w większych ilościach.