Nadchodzi era slow food

16 Lutego 2016

Bylejakość w gastronomii jest passé. Chcemy jeść dobrze i zdrowo, nie śpieszyć się nad talerzem, rozkoszować się smakami.

slow food

Fast foody, czyli dosłownie „szybka żywność” zdobyły nieprawdopodobną popularność na całym świecie. Hamburgery, frytki, hot dogi, zapiekanki, pizza, kurczaki serwowane w przydrożnych budkach albo barach szybkiej obsługi podbiły serca konsumentów. Fast foody doceniliśmy za szybkość w przygotowaniu, łatwą dostępność i niską cenę. A także za pewność co do asortymentu: w McDonaldzie zawsze wiesz, czego się spodziewać. W czasach, gdy żyje się szybko, a lista zadań do wykonania nie ma końca, trudno się dziwić, że fast foody stały się globalnym produktem.

Okazało się jednak, że zachwyt szybką żywnością jest mocno przesadzony, szczególnie gdy chodzi o jakość. Fast foody odznaczają się wysoką kalorycznością i dużą zawartością tłuszczów. Nierzadko naszpikowane są chemią, która ma poprawić walory smakowe i zapachowe. Należą do żywności wysoko przetworzonej – próżno w nich szukać witamin i ważnych dla zdrowia makro- oraz mikroelementów. Do tego kontrole przeprowadzane przez inspekcję handlową i sanepid w barach szybkiej obsługi nierzadko dają marne wyniki.

Jest jeszcze jedna kwestia, na którą warto zwrócić uwagę: zabieganie i ekstremalne tempo życia mocno dały nam w kość. To dlatego przybywa śmiałków, którzy rzucają dobrze płatne posady w korporacjach, by wyjechać na wieś i tam prowadzić proste życie blisko natury. To dlatego coraz więcej osób woli mieszkać na niedużej wysepce i żyć dniem bieżącym, niż brać udział w szalonym wyścigu po dobra materialne. Przybywa również osób, których nie interesuje tanie jedzenie z budki przy ruchliwej ulicy – chcą jeść pięknie wyglądające, wartościowe posiłki, rozkoszować się każdym kęsem, a z jedzenia uczynić istotną część życia.

Przykład? Paryż, który z powodzeniem mógłby uchodzić za kulinarną stolicę Europy. Jest tutaj aż siedemdziesiąt lokali odznaczonych jedną, dwiema czy nawet trzema prestiżowymi gwiazdkami Michelina.

Zobacz także: Czy picie mleka jest zdrowe?

Strony

Komentarze (3)
ocena
3.7/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Monika
(Ocena: 5)
2016-02-16 20:09:05

re: Nadchodzi era slow food

To prawda, że coraz więcej osób jest bardziej świadomym tego co chce jeść i co je. Wybieramy coraz chętniej zdrowe rzeczy bo zdajemy sobie sprawę jak negatywnie wpływają na nas niektóre pokarmy. Ja z niewiedzy, a z chęci poznania różnych zasad żywienia poszłam aż do szkoły na dietetykę. Nie dlatego, że potrzebuję tego do pracy, a po to żeby coś wiedzieć i tą wiedzę wykorzystywać w życiu codziennym. Polecam każdemu.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 1)
2016-02-16 17:12:43

re: Nadchodzi era slow food

Gó*no prawda. Koniec końców ludzie i tak najbardziej będą chcieli zanurzyć zęby w hamburgerze albo przekąsić kebaba. Na "slow food" można sie wybrać owszem, ale na specjalne okazji. Na co dzień ludziom zależy na szybkim czasie i dobrym smaku.Slow food mogę sobie przygotować w domu ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2016-02-16 18:06:12

Może u Ciebie...u mnie całkowicie na odwrót.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1