MENU DLA URODY: 5 problemów ze skórą, 5 pomysłów na upiększającą dietę

Niewłaściwe odżywianie szybciej niż na udach odbija się na skórze.
MENU DLA URODY: 5 problemów ze skórą, 5 pomysłów na upiększającą dietę
10.08.2011

Stan skóry to zwierciadło sposobu, w jaki się odżywiamy. Przesuszona, blada, wiotka, naznaczona wypryskami cera może być sygnałem ostrzegawczym wysyłanym przez organizm i jednoczesną prośbą o wyższej jakości "karmienie". Dobrze skonstruowana dieta może zdziałać cuda, które obejrzysz... w lustrze! Specjaliści podkreślają, że efekty widać już po miesiącu zdrowego odżywiania.

Czy to prawda, że niewłaściwy sposób żywienia może wywołać lub zaostrzyć zmiany o charakterze trądzikowym?

Trądzik jest objawem zaburzeń na tle hormonalnym oraz następstwem nadmiernego przetłuszczania się skóry. Przyśpieszona produkcja sebum może być natomiast powiązana ze stylem żywienia. W trosce o własny wygląd warto ograniczyć ilość spożywanych tłuszczów odzwierzęcych, pikantnych przypraw oraz orzechów i suszonych owoców. Na powierzchni ich skórki mogą znajdować się mykotoksyny - trujące substancje wytwarzane przez pleśnie. Istotne jest także wyeliminowanie z diety zbędnej soli, która zatrzymuje wodę w ogranizmie. Wówczas jej nadmiar wydalany jest przez skórę, przez co ewentualne zmiany zostają podrażnione, a rany leczą się dłużej. Dietetycy zalecają natomiast spożycie dużej ilości wody oraz produktów bogatych w błonnik - nie ma bowiem lepszej metody oczyszczania organizmu z toksyn!

 

jedzonko

Czy dobrze dobrana dieta może poprawić koloryt skóry, tak jak makijaż albo opalanie?

Tak, a nawet lepiej! Badania kliniczne wykazały, że dieta bogata w czerwone owoce i warzywa (swój kolor zawdzięczają obecności specyficznych barwników, karotenoidów) może nadać skórze kolor ładniejszy niż słońce. Poranny koktajl z marchwii to alternatywa dla bronzera aplikowanego pędzlem.

Bladość cery to natomiast następstwo niedoboru żelaza. Bogate w ten cenny pierwiastek są między innymi natka pietruszki, wątróbka i szpinak. Szpinakowe menu znajdziecie także na Papilocie - oto przepis na wyśmienite penne!

Które produkty spożywcze przedłużają trwałość kolagenu w skórze, sprawiając że nie traci ona jędrności?

Pod wpływem promieni UVA powstają wolne rodniki, zabójcy wiązań kolagenu odpowiedzialnego za napięcie i sprężystość skóry. Jego ubytek objawia się obniżeniem jędrności skóry oraz w efekcie zmarszczkami, będącymi najbardziej widocznymi objawami upływu czasu. Na szczęście kolagen można dostarczyć skórze od wewnątrz. Dietetycy polecają spożywanie owocowych i mięsnych galaretek (żelatyna w nich zawarta to kolagenowy substytut) oraz produktów bogatych w witaminę C, która podtrzymuje wiązania. Aby uzupełniać poziom wapnia, fosforu i potasu, które sprzyjają trwałości kolagenu, nalezy pić wodę średnio i wysokozmineralizowaną.

słodycze

Czy są (inne niż picie dużych ilości wody) dietetyczne sposoby na zapobieganie przesuszenia skóry?

Wilgoć odparowuje ze skóry latem szczególnie szybko - pod wływem wysokiej temperatury, słońca i wiatru. Na przesuszenie szczególnie narażone są kobiety na ubogiej w tłuszcze diecie odchudzającej. Aby odbudować cieniutką warstewkę hydrolipidową na powierzchni skóry, należy jeść produkty bogate w kwasy omega-3 i 6. Aby ich ilość w menu była odpowiednia, nie trzeba wielkiego wysiłku - wystarczy chrupać orzechy włoskie, pamiętać o oliwie z oliwiek (np. podczas przyrządzania sałatek) i regularnie jeść ryby. Badania naukowe potwierdzają, że kwasy omega-3 i 6 skutecznie spowalniają starzenie się komórek.

Co jeść, aby zmniejszyć ryzyko rozszerzania się naczyń krwionośnych i powstawania drobnych pajączków?

Aby uniknąć nieestetycznych pajączków, należy poprawić krzepliwość krwi oraz uszczelnić i wzmocnić ścianki naczyń krwionośnych. W tym celu należy jeść zawierające witaminę K zielone warzywa - brokuły i szparagi oraz wszelkie rodzaje sałat. Efekt działania witaminy K wspomoże witamina C oraz uelastyczniący krzem (najlepiej dostarczyć go skórze z suplementów diety). Jeśli mamy cerę wyjątkowo wrażliwą, nie powinniśmy jeść bardzo pikantnych dań. Ostre przyprawy powodują rozszerzanie się naczyń krwionośnych.

Zobacz także:

Czy suplementy diety można stosować bez ograniczeń?

Kaloryczni rekordziści: Czego nigdy nie powinnaś jeść?

Polecane wideo

Komentarze (14)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 03.09.2011 17:02
Co do rozszerzonych naczynek krwionośnych to jedzenie warzyw i owoców nie pomoże ;/ Męczę się z tym już ładnych kilka lat, uwielbiam owoce & warzywa jednak to wcale nie pomaga w walce z tym problemem, potrzeba czegoś silniejszego. Cudów nie ma, a szkoda ;(
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 10.08.2011 20:55
a mnie zdrowie odżywianie nie pomaga w zachowaniu ładnej cery. mogę jeść słodycze, palić papierosy i mieć piękną cerę, a jak jem warzywa to mogę mieć brzydką, to zależy od mojego cyklu, najczęściej przed okresem mnie wysypuje na twarzy, a w trakcie okresu mam idealną cerę, później po okresie długi czas też, ale tak 5 dni przed okresem to masakra, nie mogę sobie poradzić, choćbym nie wiem co robiła, nawet żadne kremy z apteki nie pomagają, ani antybiotyki wysuszające, które kiedyś pomagały, po prostu muszę przeczekać to i zamaskować, tydzień jakoś daję radę:)
zobacz odpowiedzi (2)
Anonim (Ocena: 5) 10.08.2011 20:15
a ja mam inny sposób owszem pije zieloną herbatę, ale jeszcze wspaniale oczyszcza organizm serwatka tzn jak się robi twaróg z kwaśnego mleka, to pozostaje po nim taka kwaśna woda nie dobra jest ale działa
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 10.08.2011 15:23
Najlepszy sposób na piękną, gładką cerę - odstawić słodycze i napoje gazowane i pić dużo wody. Lepsze od tych wszystkich kremów, maseczek itd
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 10.08.2011 12:39
Ja jeszcze niedawno jadłam mnostwo słodyczy,mało warzyw itp. Miałam szarą, zaczerwienioną cerę. Odkład zaczęłam sie zdrowo odzywiac az oczom nie wierzę. SKóra na twarzy przybrała ładnego kolorytu, zaczerwienienia są mniejsze. SUper!
odpowiedz

Polecane dla Ciebie