Masło czy margaryna: Czym smarować pieczywo?

09 Stycznia 2016

Wybierasz margarynę, bo nasłuchałaś się o maśle mrożących krew w żyłach opowieści? Uważaj.

masło czy margaryna

Spór pomiędzy zwolennikami masła i margaryny trwa od dłuższego czasu. Masło jest z nami od dawien dawna – w 2009 roku w Irlandii na torfowisku w prowincji Leinster odnaleziono beczkę pełną masła, która pochodziła prawdopodobnie sprzed trzech tysięcy lat! Zdaniem archeologów miała ona stanowić zapas żywności dla okolicznych mieszkańców. Przy takim odkryciu historia margaryny jest co najmniej skromna. Po raz pierwszy wyprodukował ją w XIX wieku francuski chemik Hippolyte Mège-Mouriès. Zrobił to w odpowiedzi na konkurs na zamiennik masła ogłoszony przez Napoleona III.

Masło czy margaryna

Przyjrzyjmy się masłu. To jadalny tłuszcz otrzymywany ze śmietany mleka krowiego, choć może być także z mleka koziego i owczego. Prawdziwe masło składa się w dużej mierze z tłuszczów nasyconych (ponad 50 proc.), które przez lata uważane były za szkodliwe dla zdrowia. Sądzono, że szkodzą sercu i powodują choroby sercowo-naczyniowe. Ten powtarzany przez lata mit obalili jednak naukowcy z Uniwersytetu Cambridge. Ich badania można uznać za wiarygodne, bo uczeni pod lupę wzięli wyniki 72 innych badań, które objęły ponad 600 tys. osób z 18 krajów. Naukowcy odkryli, że poziom tłuszczów nasyconych w organizmie nie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na miażdżycę.

Warzywa, które... POGRUBIAJĄ!

Właśnie przez obecność tłuszczów nasyconych uważano, że spożywanie masła podwyższa poziom „złego” cholesterolu (frakcja LDL) i tym samym szkodzi sercu. Teoria sięga lat 50. XX wieku – zapoczątkował ją amerykański naukowiec z Uniwersytetu Minnesota Ancel Keys, który zaalarmował, że dieta bogata w tłuszcze zwierzęce – w tym masło – wywołuje chorobę niedokrwienną serca. Keys opublikował „Badanie Siedmiu Krajów”, w którym próbował poprzeć swoją tezę dowodami. Informacja poszła w świat, a masło znalazło się na cenzurowanym, mimo że metoda badań amerykańskiego uczonego od początku budziła zastrzeżenia. Zarzucono mu przede wszystkim, że badanie objęło jedynie siedem państw, mimo że naukowiec dysponował wynikami z 20 krajów. Krytycy raportu stwierdzili, że Keys wybrał te kraje, które pasowały do poglądu, jaki chciał upowszechnić – co zresztą znakomicie mu się udało.

Zdrowotne triki, których nauczyła nas Anna Lewandowska!

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (0)
ocena
0/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz