Masło czy margaryna?

04 Sierpnia 2009

Nie wiesz, czym smarować pieczywo, aby odżywiać się zdrowiej? Pomiędzy zwolennikami margaryny i masła ciągle toczy się spór. My podpowiemy ci, co jest lepsze!

Masło czy margaryna?

Nie wiesz, czym smarować pieczywo, aby odżywiać się zdrowiej? Pomiędzy zwolennikami margaryny i masła ciągle toczy się spór. My podpowiemy ci, co jest lepsze!

Masło powstaje z krowiego mleka, a właściwie ze śmietany. Nie zawiera tłuszczów roślinnych, a w jego skład wchodzą tłuszcze, woda, witaminy A, D i E. Prawdziwym kolorem masła jest biały, ale obecnie dodaje sie do niego naturalny barwnik (karoten), dzięki któremu zyskuje żółtawo-kremową barwę. Masło zawiera duże ilości cholesterolu, ale z drugiej strony jest lepiej przyswajalne przez nasz organizm niż margaryna.

Margaryna powstaje w laborarotyjnych warunkach przez katalityczne uwodornienie płynnych olejów roślinnych. Zawartość tłuszczu w margarynie wynosi od 40 do 80%. Obecnie do margaryn dodawane są tez witaminy A i D, które nie występują normalnie w tłuszczach roślinnych. Margaryna nie zawiera również cholesterolu.

Zwolennicy masła, jako pierwszy argument przeciw margarynie, podają jej nienaturalne pochodzenie oraz dużą zawartość tłuszczów typu trans. Dzisiaj jednak większość miękkich margaryn ich nie posiada lub tylko śladowe ilości.

Dla kogo masło, dla kogo margaryna?

Lekarze zalecają, aby po masło sięgały dzieci do lat 7 oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią matki. Występują w nim bowiem naturalne witaminy i składniki odżywcze. Nie zawiera też izomerów, mogących mieć szkodliwy wpływ na płód. Jeśli chodzi o rodzaje masła, dla osób chorych, starszych i z nietolerancją laktozy, lepsze będzie masło ekstra, ze względu na małą zawartość laktozy.

W późniejszym okresie najlepiej przejść na lekką margarynę bez tłuszczów trans. Zawiera ona dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych przyczyniających się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Ważne jest to szczególnie dla osób cierpiących na choroby serca i układu krążenia. Dodatkowo, na rynku dostępne są margaryny takie jak Benecol czy Flora ProActive, których specjalnym zadaniem jest obniżenie złego cholesterolu. Jedząc je codziennie przez 3 tygodnie, możemy obniżyć jego poziom aż o 10 - 15%. Warto jeść margarynę także wtedy, gdy dbamy o linię.

Trzeba jednak pamiętać o tym, że ani masło, ani margaryna, w małych ilościach na pewno nam nie zaszkodzą. Nie pomogą też, jeśli nasz tryb życia jest daleki od ideału. Zbilansowana dieta oraz dużo sportu sprawi, że nie będziesz musiała się żegnać ze świeżym chlebem z masłem.

Monika Boruch

Zobacz także:

Hamburger zdrowszy niż sałatka?

Okazuje się, że nierzadko wpadamy w pułapkę zdrowego odżywiania, sądząc niesłusznie, że sałatka zawsze jest lepsza od tłustej kanapki, niezależnie od składu.

Dietetyczne triki gwiazd 

Poznaj sekrety modelek i hollywoodzkich aktorek, dzięki którym udaje im się utrzymać smukłe sylwetki.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (126)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Łysy
(Ocena: 5)
2013-09-03 14:11:50

re: Masło czy margaryna?

A ja jem Margarynę (tłuszcz do smarowania) z TiP 2.5zł za kg bo na masło 13zł/kg mnie nie stać

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-16 14:24:38

Zwykła margaryna wcale nie obniża poziomu cholesterolu, a jedynie go nie zawiera. Chcąc go obniżyć, sprawdziłem na sobie, od kilku lat używam Benecolu regularnie. Oprócz obniżenia LDL o ponad 20% i trójglicerydów wzrósł nieco poziom HDL, co nawet pochwalił mój lekarz, mimo że nie bardzo wierzy w naturalne środki. Poza tym moje wyżywienie stanowią wszystkie pokarmy, łącznie z masłem, boczkiem czy smalcem. Kto nie chce, niech nie wierzy.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-06 09:36:40

Margarynę można porównać do bezwartościowego szlamu. Jesz żeby zapełnić żołądek, i nic więcej.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-01 17:20:01

A nikt nie pisze, że podczas produkcji margaryn nienasycone kwasy tłuszczowe zmieniają się w nasycone kwasy tłuszczowe... Poza tym jedna wielka ściema z margarynami i ich korzystnym wpływem na zdrowie. Niestety stoją za nią wielkie pieniądze koncernów...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-09-06 11:55:54

jestem za masłem... a co do margaryny to fuuj... jak robię kanaki czy coś to cienko smaruję margaryną... jak mi ktoś nieraz posmaruje grubo margaryną, że aż wycieka to normalnie niedobrze mi sie robi :/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-08-15 15:51:31

Nie powinno się jeść margaryn typu Rama, Delma itd., ponieważ są wytwarzane z tłuszczów roślinnych, które są oczywiście zdrowe ale tylko i wyłącznie w postaci płynnej. W margarynie jest ono w postaci stałej, przez co nie jest ono przyswajane przez organizm!!! :) Zatyka wszystko od środka ... Jeżeli człowiek odżywia się prawidłowo to cholesterol nie ma prawa powstać od masła.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-08-13 01:42:53

Ja tam lubię Ramę :) i nie lubię masła :). Kiedyś masło było lepsze niż teraz. Obecnie kiedy je jem (nieczęste sytuacje) wydaje mi się jakby smak był bardziej "smalcowaty". Nie pasuje mi to w maśle. Jakbym chciała sobie posmarować chleb smalcem to bym posmarowała. Dlatego wolę margarynę.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-08-10 23:21:32

to juz bylo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-08-07 14:38:35

masło roślinne. :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-08-07 23:25:22

zgadzam sie :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-08-06 11:16:18

dużo sportu dużo sportu :) polecam Bodymaxa dla osób które ćwiczą

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz