Wszyscy wokół zachęcają nas do jedzenia owoców. Warto jednak pamiętać, że niektóre z nich nie służą naszemu zdrowiu. Powinny o tym pamiętać zwłaszcza osoby, które są na diecie.
Jakim więc owocom należy przyglądać się szczególnie? Jeszcze do niedawna, do wrogów szczupłej sylwetki zaliczało się przede wszystkim banany i awokado. Teraz jednak dietetycy zwrócili również uwagę na soczyste mango.
Jak bowiem dowiedli naukowcy z University of Queensland, w popularnej odmianie tego owocu znajdują się związki, które powodują wzrost komórek tkanki tłuszczowej. Poza tym zawiera ona bardzo dużo cukru oraz posiada wysoki indeks glikemiczny.
Oczywiście, nie oznacza to, że powinniśmy całkowicie wyeliminować soczyste mango z naszego jadłospisu. Dobrze byłoby jednak ograniczyć jego spożywanie do minimum.
Alicja Piechowicz
Zobacz także:
Wśród słodkich deserów nie ma chyba większej trucizny.
Zła wiadomość dla wielbicielek sushi: Sos sojowy powstaje z ludzkich włosów (Fuuuj!)
U Chińczyków nic nie może się zmarnować.