Lody są jednym z najpopularniejszych przysmaków. Trudno wyobrazić sobie bez nich lato – nie tylko wspaniale smakują, ale także chłodzą. O wyjątkowości lodów świadczy także to, że można przygotować na ich bazie każdy smak. Coś dla siebie znajdą zarówno fani tych orzeźwiających, cytrusowych, jak i bardzo słodkich.
Dla niektórych na pewno nie będzie zaskoczeniem, że lody były znane już w starożytności, a konkretnie wśród ludności perskiej. Persowie odkryli, że nic nie chłodzi tak wspaniale jak sok winogronowy połączony z lodem. Jak im się udawała produkcja `sorbetów`, skoro mieszkali na terenach objętych tak gorącym klimatem? Mimo braku rozwiązań technologicznych, które nam są powszechnie znane, ich mieszkania były wyposażone w podziemne pomieszczenia zastępujące lodówki. Kiedy pora roku stawała się chłodniejsza, zwozili do niech śnieg z innych rejonów, gdzie temperatura nie była tak wysoka. W ten sposób udawało im się przetrzymywać lody przez dłuższy okres.
Jakie właściwości oprócz smakowych oraz chłodzących mają lody? Czy ich spożywanie wychodzi nam na dobre?
Zobacz także: Ona przez 3 lata jadła TYLKO kurczaka z KFC! Nie uwierzysz, jak wygląda...
Fot. Thinkstock
Przeważnie jemy lody w lecie – dzięki nim możemy się ochłodzić. Lekarze zalecają jednak, aby spożywać je zimą, gdyż wtedy organizm nie przeżyje szoku. Różnica temperatur może sprawić, że łatwiej nabędziemy infekcję – być może to jest powodem opinii, że lody są przyczyną chorób.
Zobacz także: Co powinnaś jeść w czasie okresu?
Źródło: http://www.mowimyjak.pl, http://www.edziecko.pl
Fot. Thinkstock
Lody są przysmakiem, na który mogą pozwolić sobie osoby będące na diecie, ponieważ niektóre zawierają bardzo mało kalorii. Wszystko zależy od składu surowcowego. Najmniej mają ich sorbety. Jedna porcja to ok. 40 kcal. Są przygotowywane z wody i soków. Dla porównania weźmy lody śmietankowe. Jedna gałka zawiera ok. 80 kcal. W tym przypadku to również niewiele. Jeżeli lody zostały przygotowane z pełnotłustego mleka, będą bardziej kaloryczne. O tym, że podane z bitą śmietaną czy słodkimi sosami, przestają być niskokalorycznym deserem, nie trzeba chyba wspominać. Zanim zjemy lody, zawsze dobrze jest się upewnić, z jakich składników zostały przygotowane.
Fot. Thinkstock
Zaletą lodów jest także lekkostrawność. Wpływają korzystnie na przemianę materii i przyspieszają usuwanie z organizmu szkodliwych substancji. Dlatego wszystkim odchudzającym się kobietom, a także tym, które pragną oczyścić organizm, polecamy lody. W przypadku nagłej słabości, czyli napadu łaknienia na coś słodkiego, stanowią świetne rozwiązanie. Patrzcie oczywiście na skład lodów.
Zobacz także: REPORTAŻ: Nienawidzę mięsożerców!
Fot. Thinkstock
Spożywanie lodów służy także naszemu zdrowiu. Przykładem może być przysmak przyrządzany na bazie jogurtu. W swoim składzie ma żywe bakterie kwasu mlekowego. Dzięki temu lody korzystnie wpływają na pracę jelit oraz żołądka. Niektórych może zdziwić, ale lody zawierają także kwasy omega-3, białko, wapń i magnez.
Fot. Thinkstock
To prawda, że czasami w lodach znajdują się szkodliwe konserwanty oraz barwniki. Zdaniem niektórych, najwięcej mają ich sorbety, ponieważ często są przygotowywane w oparciu o substancje wzmacniające smak i kolor. W przypadku lodów kupowanych w sklepach trzeba czytać uważnie skład. Dla niepocieszonych mamy jednak dobrą wiadomość. Możesz przygotować sorbet sama z zamrożonego soku owocowego. Są także producenci stosujący naturalne barwniki.
Fot. Thinkstock
Niektórzy lekarze polecają chorym na gardło jedzenie lodów. Trzeba jednak sobie uświadomić, że za przeziębienia przeważnie są odpowiedzialne wirusy. Te z kolei przechodzą na nas przez kichających czy kaszlących ludzi i tylko czekają, kiedy nasz organizm osłabnie.
Lody sprawiają, że drapanie w gardle ustaje, a ból się zmniejsza. Zdarza się, że zimny przysmak jest polecany osobom z usuniętymi migdałkami, gdyż w tym przypadku także zmniejsza ból, a nawet działa kojąco na ranę.