Tempo życia we współczesnym świecie nierzadko zmusza nas do
stołowania się w barach szybkiej obsługi, jedzenia w biegu,
popijania gazowanymi, sztucznie barwionymi napojami. Efekty
nieprzespanych nocy próbujemy zniwelować kolejnymi filiżankami
mocnej kawy, a witamin - zamiast w owocach - szukamy w
suplementach. Niestety, to może być za wiele dla naszego
żołądka. Ratunkiem w sytuacji, gdy układ pokarmowy zaczyna się
buntować, jest lekkostrawna dieta, która wbrew
pozorom może być smaczna, aromatyczna i błyskawiczna.
Kto powinien pomyśleć o przejściu na lekkostrawną
dietę?
Lekkostrawna dieta to odpowiedź na większość problemów ze
strony układu pokarmowego, takich jak: ból między żebrami,
zgaga, skurcze w podbrzuszu, biegunki, niestrawności. Tego rodzaju
model żywienia jest zalecany we wszystkich stanach chorobowych,
ale także nie zaszkodzi osobom w pełni sił, które preferują
zdrowy tryb życia.
Zalety lekkostrawnej diety:
&nb
- Posiłki przygotowane zgodnie z jej zasadami są łatwo
przyswajalne przez organizm;
- Bazuje na składnikach, które odpowiednio zmodyfikowane szybko
się trawią;
- Dostarcza takiej samej ilości składników odżywczych jak
normalna dieta, jednocześnie nie nadwyrężając układu
pokarmowego.
Zasady lekkostrawnej diety:
- Maksymalnie ogranicz spożywanie tłustych produktów.
- Wyłącz z diety potrawy smażone lub pieczone w tradycyjny
sposób.
- Unikaj produktów wzdymających, które sprzyjają gromadzeniu
się gazów w jelitach (np. rośliny strączkowe - fasola, groch,
soja, bób, soczewica).
- Ogranicz stosowanie ostrych przypraw, które drażnią ściany
narządów układu pokarmowego, co przyczynia się do powstawania
nadkwasoty.
- Nie przesadzaj z produktami bogatymi w błonnik, które
zmuszają organizm do intensywniejszej pracy, więc jeśli np. jesz
ciemne pieczywo, to obieraj warzywa ze skórki lub je blanszuj i
przecieraj przez sito.
- Zalecane jest gotowanie na parze lub w wodzie, dozwolone jest
duszenie oraz pieczenie mięsa w folii aluminiowej, na ruszcie lub
w elektrycznym opiekaczu.
- Gdy sięgasz po oleje, staraj się, by były to oleje
słonecznikowe, kukurydziane lub rzepakowe, a do surówek
wyłącznie oliwa z oliwek.
- Do zup i sosów nie stosuj zaprawek z mąki (jeśli chcesz coś
zabielić, wykorzystaj mleko).
- Potrawy powinny być rozpulchnione, np. przy pomocy ubitego
białka lub namoczonej bułki.
- Jedynymi przyprawami, które wolno ci stosować, są sok z
cytryny, pietruszka, koperek, majeranek i odrobina soli.
Całkowicie wyłącz z diety ocet, pieprz, paprykę, musztardę,
ziele angielskie, gorczycę oraz ketchup.
Czego absolutnie NIE WOLNO jeść i pić, będąc na
diecie lekkostrawnej?
- Ciastek z kremem;
- Tłustego mleka, tłustych twarogów, serów pleśniowych;
- Jajek na twardo i sadzonych;
- Wieprzowiny, wołowiny, pasztetów, tłustych lub wędzonych
albo smażonych ryb;
- Owoców cytrusowych, śliwek, gruszek i czereśni;
- Surowych warzyw oraz roślin strączkowych i papryki;
- Alkoholu, kawy, napojów gazowanych.
W diecie lekkostrawnej posiłki należy jeść pięć razy
dziennie, co może być sporym utrudnieniem w przypadku
szczególnie zabieganych i zapracowanych osób. Dania nie powinny
być zbyt obfite, żeby zbyt długo nie zalegały w żołądku, a
każdy kęs należy starannie pogryźć, by ułatwić dostęp
soków trawiennych.
Łagodzące działanie lekkostrawnej diety na układ pokarmowy
można dodatkowo wzmocnić ziołami. Każda specjalistka z zakresu
„apteczki babuni” zaleciłaby napar z rumianku, napar z koperku
i kminku (redukuje bóle związane z nagromadzeniem się gazów),
herbatkę z czarnych jagód (działa przeciwbiegunkowo) oraz
miętę, która pobudza wydzielanie soków trawiennych.
Zobacz także:
Jak rozpoznać objawy
świńskiej grypy?
Jak zrobić pizzę?