Pomidory, ogórki, cytryna, ryby, twaróg… Wszystkie te produkty same w sobie są zdrowe i mają bardzo korzystny wpływ na naszą dietę. Okazuje się jednak, że jeśli niewłaściwie zaczniemy ze sobą pewne składniki miksować, możemy swojemu organizmowi wyrządzić poważną krzywdę.
Pamiętaj zatem, aby NIGDY nie łączyć:
Herbaty z cytryną – takie połączenie powoduje, że wytwarza się cytrynian glinu, który odkłada się w mózgu i może doprowadzić do choroby Alzheimera.
Herbaty i kawy z nabiałem - kwas szczawiowy z tych napojów wiąże się z wapniem, pochodzącym np. z twarożku, jogurtu czy sera żółtego, przez co tworzą się tzw. szczawiany. Są one szczególnie niebezpieczne dla dróg moczowych, ponieważ odkładają się w postaci kamieni.
Ryb z olejem – kwasy omega-6 zawarte w oleju słonecznikowym i kukurydzianym redukują działanie kwasów omega-3, które mają doskonały wpływ a oczy, serce i skórę. Najlepiej zatem piec ryby w folii lub gotować je na parze.
Ogórków z pomidorami – czerwone warzywo zawiera ogromne ilości witaminy C, która jednak zostaje znacznie zminimalizowana po dodaniu ogórka. Ten utlenia również wit. C w papryce, cebuli, sałacie, cykorii, czy natce pietruszki.
Pomidora z twarożkiem – kwasy zawarte w pomidorze wchodzą w reakcję z wapniem, przez co powstają nierozpuszczalne kryształki. Następnie odkładają się one w stawach i powodują problemy z poruszaniem się.
Mięsa z czerwonym winem – alkohol utrudnia wchłanianie żelaza, przyczyniając się tym samym do anemii i osłabienia organizmu.
Źródło: kobieta.interia.pl
Maja Zielińska
Zobacz także:
Nie każda z nas ma to szczęście, że zasypia natychmiast i śpi smacznie do samego ranka.
Zasada TRZECH SEKUND: Czy można zjeść produkty, które spadły nam na podłogę?
Jak szybko zarazki wskakują na jedzenie?